nlc.hu
Gasztro
Szulák Andrea Karácsonya 2021

Szulák Andrea: “Szuvenírek helyett a barátokkal töltött időt kérem ajándékba”

Az év végi nagy rohanásban is szán időt a sütésre-főzésre. Idén Karácsonykor bombasztikus menüsorral készül a családjának és barátainak: borleves, tengeri hal, gesztenyével töltött pulyka, töltött káposzta is kerül az asztalra. Ez pedig még nem minden, hiszen marad még energiája angol zabkekszet, zserbót, flódnit és tojáslikőrt is készíteni ajándékba a szeretteinek. Szulák Andreával beszélgettünk.

Saját készítésű ajándékokkal lepi meg barátait idén karácsonykor Szulák Andrea. Nem új szokás ez nála, hiszen számára az igazi örömet nem a tárgyi ajándékozás jelenti, hanem a szeretteivel együtt töltött idő. Időt és energiát nem sajnálva veti bele magát az ünnepi készülődésbe és már azt is  kisütötte, hogy kinek, mit süt.

Mikor hagytál fel a karácsonyi ajándékvásárlással és miért?

Nem látom értelmét a tárgyiasult ajándékoknak.

Szívvel-lélekkel készítem a süteményeket már hosszú évek óta és ezeket is teszem a karácsonyfa alá.

Nekem az okoz örömet és élményt, ha saját készítésű finomságokat adhatok.

Milyen süteményekkel készülsz idén?

Lesz flódni, zserbó, az elmaradhatatlan angol zabkeksz és készítek tojáslikőrt. Lehet, hogy még ürmösbort is lesz.

Szulák Andrea karácsonyi receptek menü

Szulák Andrea számára az igazi örömet nem a tárgyi ajándékozás jelenti, hanem a szeretteivel együtt töltött idő

Bejglit nem csinálsz?

Azt nem, mert annyira nem kedvelem, hogy süssek is pár rúddal.

Mi lesz az ünnepi menü? Csupa klasszikus lesz vagy újítasz is idén?

Alapvetően klasszikus fogásokkal készülök. Borlevest készítek, aztán pedig töltött káposztát. Szintén elmaradhatatlan fogás nálunk a gesztenyével töltött pulyka, amit burgonyasalátával tálalok. Annyit változtattam, hogy ezúttal édesburgonyát használok hozzá. Tengeri halat is sütök majd, azt is nagyon szeretjük. Lányom, Rozina amennyire tud, kiveszi a részét a konyhai sürgés-forgásból és a házimunkából, élmény vele készülődni! Hozzánk is jönnek barátok és mi is hivatalosak vagyunk jó néhány vendégségbe. Nagyon várom már ezeket a találkozásokat.

Édesanyádtól tanultál főzni? Nekem az az érzésem, hogy nagyon kreatívan és magabiztosan mozogsz a konyhában.

Rengeteg mindent tanultam tőle. Később már a saját érdeklődésem vezetett el a vendéglátóipari szakközépiskolába. Ha úgy adódna, ebben a szakmában is simán el tudnék helyezkedni.

Hol vásárolsz, vannak bejáratott helyeid?

A Nagycsarnokban szerzem be az összes alapanyagot a karácsonyi menühöz.

Mit javasolsz azoknak a nőknek, édesanyáknak, akik szeretnék idén elkerülni az ünnep előtti és utáni totális kimerültséget, min változtassanak? Mi az, amit érdemes engedni ahhoz, hogy ők maguk is élvezzék az ünnepet?

Nem tudom megmondani a tuti receptet, csak azt, hogy én hogyan csinálom.  Nem hagyok utolsó pillanatra semmit, már hetekkel korábban elkezdem a készülődést.  Nemrég például volt egy szabad délutánom, azonnal neki is láttam a sütik sütésének. 

Szulák Andrea karácsonyi receptek menü

Nem hagyok utolsó pillanatra semmit, már hetekkel korábban elkezdem a készülődést[sc_cts_position slug="roadblock020" clear="1"]

Melyek a kedvenc elfoglaltságaid? Mik azok a dolgok, amik kikapcsolnak téged?

Imádok kötni, horgolni és hímezni és az így készített ajándékokat átadni. Ezen kívül rettenetesen nagy film-és sorozatfüggő vagyok. 

Lételemed az alkotás. Lesz új szakácskönyved?

Egyelőre nem tervezem, most a munkáimra koncentrálok, na és arra, hogy a mindenki az én főztömet dicsérje karácsonykor!

Mit kívánsz magadnak és a szeretteidnek idén karácsonyra?

Jó egészséget és nagyon sok szeretetet!

Következzen hát néhány kedvenc karácsonyi recept Szulák Andrea konyhájából:

Borleves

borleves

Borleves (fotó: Getty Images)

Hozzávalók: 

  • 1 db citrom héja
  • 1 db narancs héja és leve
  • 1 üveg száraz fehérbor
  • 100 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 6 db tojássárgája
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek keményítő
  • 200 ml habtejszín a díszítéshez

Elkészítése: 

  • A citrusok héját vékonyan lehámozzuk, és egy főzőedénybe tesszük, a narancs levét is belefacsarjuk.
  • Felöntjük a fehérborral, beleszórjuk a cukrokat és fűszereket, majd az egészet alaposan felforraljuk. 4-5 percig főzzük, majd a lángot visszavesszük közepesre. 
  • A tojássárgákat összekeverjük a tejszínnel, és csomómentesre keverjük a keményítővel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és addig kevergetjük, míg egy kicsit be nem sűrűsödik.
  • Az egészet átszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. Kis tejszínhabbal díszítjük, és már fogyaszthatjuk is.

 Gesztenyével töltött pulyka

gesztenyével töltött pulyka

Gesztenyével töltött pulyka (fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 4 kg bébipulyka
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 12 dkg csirkemáj
  • 14 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 1 db zsemle
  • 0.5 dl tej
  • 3 dkg mandula
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 50 ml rum
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • A sütéshez
  • 0.5 db sárgarépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dkg fűszervaj

Elkészítése:

  1. A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.
  2. Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk.
  3. Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük.
  4. Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük.
  5. A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé.
  6. Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.

Édesburgonya saláta

Édesburgonya saláta

Édesburgonya saláta (fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 500 gramm édesburgonya
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 200 gramm majonéz (sima vagy light)
  • 200 gramm tejföl
  • 1 nagy csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecetbors

Elkészítése: 

  1. Tegyük fel a vizet forrni, amíg felforr, hámozzuk meg az édesburgonyát, és vágjuk szeletekre. A kisebb darabokat lehet simán karikára, a nagyobbakat felezzük el.
  2. Ha felforrt a víz, dobjuk bele a szeleteket, és főzzük 5 percig, így még enyhén ropogós lesz, és nem törik össze, amikor összekeverjük az öntettel. Amíg az édesburgonya fő, készítsük el az öntetet.
  3. A hagymát szeljük fel jó vékonyra, tegyünk, rá egy evőkanál ecetet, majd nyomkodjuk össze, hogy levet eresszen. Tegyünk hozzá egy nagy csipet sót, mivel a főzővízhez nem teszünk, így most kerül rá a só.
  4. Tegyünk hozzá két kanál cukrot és keverjük el. 
  5. Adjuk hozzá a majonézt, és a tejfölt. Az arányokkal természetesen lehet játszani.
  6. Keverjük össze az egészet, szórjuk meg kis borssal. Ha megfőtt az édesburgonya, öntsük le a főzővizet, és még forrón helyezzük az öntetbe. Az ízek így megfelelően összeérnek.

Flódni

Flódni

Flódni (fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Tészta:

  • 80 dkg finomliszt
  • 35 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1.5 dkg friss élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 késhegynyi só
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Máktöltelék:

  • 35 dkg mák
  • 5 dkg kekszmorzsa
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 5 dkg mazsola (ha szeretjük)
  • 1.5 dl víz

Diótöltelék:

  • 35 dkg dió
  • 5 dkg kekszmorzsa
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 5 dkg mazsola (ha szeretjük)
  • 1.5 dl víz

Almatöltelék:

  • 1 kg alma (nettó reszelt mennyiség)
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • szegfűszeg ízlés szerint
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

Tészta:

  1. A lisztet a porcukorral, pici sóval és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt is (nem kell felfuttatni), majd a tejet és a tojássárgáját is.
  2. A tésztát gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, és hűtőszekrényben 1-2 órán át pihentetjük. (Ha szemre nem megy a 4 darabra osztás, használjuk nyugodtan a konyhai mérleget, és ne rettenjünk meg az alapanyagok nagy mennyiségétől!) Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  3. Hűtés után elővesszük a tésztát, és egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk. 2 db kinyújtott tésztát villával megszurkáljuk, és külön-külön sütőpapírral borított tepsin kb. 200 fokon kb. 10 percig elősütünk. (Ők lesznek majd középen, és nem kockáztatjuk, hogy a gazdag töltelék miatt esetleg nyersek maradjanak.)
  4. A két nyersen maradt tészta közül az egyiket beletesszük a sütőpapírral borított tepsibe, megszurkáljuk, és rákenjük a kihűlt máktölteléket. Ráhelyezzük az egyik elősütött tésztalapot, arra rákenjük a diótölteléket, és beborítjuk a másik elősütött tésztalappal.
  5. Erre a tésztára kerül az almatöltelék. (Egyébként az se baj, ha az almát nem pároljuk, hanem csak nyersen tesszük rá, hiszen úgyis sülni fog.)
  6. Végül az egészet befedjük az utolsó nyers, kinyújtott tésztával, villával megszurkáljuk, az egész tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
  7. Csak a teljes kihűlés után szeletelhető szépen!

Máktöltelék:

  1. A megadott vízmennyiséget felfőzzük a cukorral, narancs- és citromhéjjal, és a mazsolával.
  2. A töltelék többi részét szárazon alaposan elkeverjük, majd a cukros sziruphoz öntjük, egyet még forralunk rajta, aztán félretesszük hűlni.

Diótöltelék:

  1. A diós tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a mákosat.

Almatöltelék:

  1. Az almát lereszeljük, a levét kinyomjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd kevés vajon megpároljuk, és kihűtjük.

Olvass még több karácsonyi receptet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top