nlc.hu
Ünnepi menü

Húsokban gazdag karácsonyi menü

Húsimádók ünnepi menüje

Ha számodra az ünnep a gazdag levesekről, a szaftos, omlós húsokról, és a mennyei tortákról szól, akkor ezt a menüt elejétől a végéig el fogod készíteni!

Legyen szó levesről, vagy főételről, ha húsban gazdag receptet keresel erre a karácsonyra, akkor ez az összeállítás neked készült!

Holland zöldséges marhahúsleves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg marhahús
  • 3 zellerszár, összevágva
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • víz
  • 2 marhahúsleves kocka
  • 200 gramm konzervparadicsom, apróra vágva
  • 2 burgonya, kockára vágva
  • 2 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 csapott evőkanál fokhagyma-granulátum
  • 2 kisebb babérlevél
  • 1 csésze fagyasztott kukorica
  • 1 csésze fagyasztott zöldbab
  • 2 teáskanál csiliszósz (elhagyható)
Holland zöldséges marhahúsleves

Holland zöldséges marhahúsleves (Fotó: Profimedia)

Elkészítése:

  1. Öntsd az olívaolajat egy fazékba (a legtökéletesebb az öntöttvas edény). Borítsd rá a marhahúst és pirítsd öt percig.
  2. A húst szedd ki egy szűrőlapáttal, majd dobd a fazékba a zellert, a hagymát és kis lángon pirítsd úgy öt percig.
  3. Borítsd vissza a húst, majd öntsd fel vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, mehet bele a húsleves kocka, a paradicsom, a burgonya, a sárgarépa, a fokhagyma granulátum és a babérlevél is.  Forrald fel, majd fedő alatt főzd 45 percig, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
  4. Ezután tedd bele a kukoricát és a zöldbabot és esetleg a csiliszószt, majd főzd további 30 percig.

Áfonyás-mogyorós Wellington pulyka

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 csésze zsemlemorzsa
  • fél csésze apróra vágott törökmogyoró
  • 1 evőkanál apróra vágott friss vagy szárított kakukkfű
  • Fél csésze friss vagy fagyasztott vörösáfonya
  • só és bors az ízesítéshez
  • 3 evőkanál szárnyas alaplé
  • 2 levelestészta-lap (kb. 30×30 centiméteres)
  • másfél kilogramm pulykamellfilé
  • 1 tojás és 2 evőkanál víz
Pulykás Wellington

Karácsonyi Wellington (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Az olajat és a vajat olvaszd össze egy serpenyőben és pirítsd üvegesre rajta a hagymát és a fokhagymát. Szórd rá a zsemlemorzsát és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a mogyorót, a kakukkfüvet, az áfonyát, majd szórj rá sót és borsot. A szárnyas alapléból annyit adj hozzá, hogy a massza jól formázható legyen.
  2. Tegyél sütőpapírt egy nagyméretű tepsire, majd helyezd óvatosan az első levelestészta-lapot rá. A tészta közepére tedd a tenyérnyire vágott pulykaszeleteket, a lap szélét pedig kend meg a tojás és a víz keverékével. Halmozd a húsra a tölteléket, rendezgesd ovális, csinos formába, majd tedd rá a másik levelestésztát. A szélét úgy négy centiméterre a tölteléktől vágd körbe, majd hajtsd vissza és nyomkodd le villával, hogy sehol ne tudjon kifolyni a töltelék. A levágott tésztadarabokból vághatsz rá dekorációt – például magyallevél formákat. Kend le a vizes tojáskeverékkel az egész tésztát, majd egy éles késsel négy-öt helyen szúrd át a tésztát, hogy képződő gőz távozni tudjon.
  3. Fél órára tedd a hűtőbe a Wellingtont, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 15 percig süsd 200 fokon, majd mérsékeld 180 fokra a hőfokot, és további 45 percig süsd. Közben folyamatosan figyeld, nehogy megégjen. Szeletelés előtt várj 10-15 percet.

Karácsonyi sonka

Hozzávalók:

  • másfél kiló füstöletlen sonka
  • 2 liter száraz cider
  • 1 sárgarépa, apróra vágva
  • 1 vöröshagyma, felezve
  • 1 babérlevél
  • 2 szárzeller, felvágva
  • 6 szem egész bors
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál mustárpor vagy 2 evőkanál mustár
  • 1-2 evőkanál cukor
Karácsonyi sonka

Karácsonyi sonka (fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Tedd a sonkát egy nagyobb fazékba, öntsd fel a ciderral. Add hozzá a répát, a hagymát, a babérlevelet, a zellert és az egész borsot. Forrald fel, majd gyöngyözve főzd fedő alatt egy órán át. Szűrd le, tedd félre a levet. Hagyd kihűlni.
  2. A sütőt melegítsd elő 200 fokra (légkeverésen 180 fok). Miután kihűlt a sonka, egy éles késsel óvatosan távolítsd el a bőrét, de úgy egy centiméternyi zsíros részt hagyj rajta. Vágj apró lyukakat a zsíros részbe és nyomj mindegyikbe egy-egy szegfűszeget. Keverd össze a mustárport vagy a mustárt a cukorral és 1 evőkanál forró vízzel, várd meg, még picit lehűl, majd kend be a masszával a sonkát.
  3. Tedd a sonkát alufóliával bélelt tepsibe és locsolj egy keveset a főzővízből, hogy a sütés közben ne száradjon ki a hús. Toldd a sütőbe és süsd 25-30 percet, amíg szép, aranybarna nem lesz a sonka. Időnként locsolgasd meg a főzővízzel. Ha elkészült, vedd ki a sütőből és 10-15 perc pihenés után szeletelheted.

Mennyei burgonya gratin

Hozzávalók:

  • 6 közepes burgonya, megpucolva, vékonyan felkarikázva
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • másfél csésze tejszín
  • negyed csésze tej
  • 1 evőkanál frissen aprított vagy szárított kakukkfű
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, pirospaprika
  • másfél csésze reszelt Gruyére vagy más félkemény sajt
  • fél csésze reszelt parmezán sajt
burgonya gratin

Remek ünnepi köret (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Vajazz ki egy jénai tálat. Karikázd fel a burgonyát úgy félcentis szeletekre, majd tedd vízbe, hogy ne barnuljon be.
  2. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat. Dobd rá a fokhagymát és állandó kevergetés mellett úgy egy percig pirítsd. Add hozzá a tejszínt, a tejet, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, a sót és az őrölt paprikát. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd tíz percig. Húzd le a tűzről.
  3. A jénai tálba tedd a burgonya harmadát, úgy, hogy burgonyák egy kis része fedje egymást, borítsd rá a krémes-tejes szósz egyharmadát, majd ezt ismételd meg kétszer. Szórd meg reszelt Gruyére sajttal, vagy más félkemény, tehéntejből készült sajttal. Fedd be alufóliával, és süsd 45 percig, majd vedd le a fóliát, szórd meg reszelt parmezánnal és süsd 15-20 percig, amíg szép, aranybarna lesz a teteje.

Kelbimbó baconnel

Hozzávalók:

  • 75 dkg kelbimbó
  • 8 szelet bacon
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • olívaolaj a sütéshez
  • balzsamecet ízlés szerint
Kelbimbó baconnel

Kelbimbó baconnel (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Vágd félbe a kelbimbókat és öt percig gőzöld. A bacont szeleteld fel és egy serpenyőben kevés olívaolajon a kelbimbóval és a fokhagymával pirítsd meg, míg a zöldség picit megbarnul. Tálalás előtt ízesítsük kevés balzsamecettel.

Karácsonyi torta

Nincs karácsony desszert nélkül! Persze ne kövessük el azt a hibát, mint Rachel a Jóbarátokban, és NE tegyünk húst a desszertbe, de ez a finomság remekül fog esni, ennyi húsos főfogás után!

Hozzávalók:

  • 500 g vegyes asztalt gyümölcs
  • 60 g kandírozott cseresznye
  • 85 ml hideg tea
  • 1 kezeletlen narancs leve és héja
  • 1 kezeletlen citrom leve és haja
  • 175 g vaj + a kenéshez
  • 175 g barna cukor
  • 1 evőkanál melasz
  • 3 tojás
  • 175 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 50 g őrölt mandula
  • 60 g mandula, dió, vagy pekándió darabolva (elhagyható)
  • 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A marcipán bevonathoz

  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 400 g magas cukortartalmú marcipán
  • 50 g porcukor

A díszítéshez

  • 1 tojás fehérje
  • 350 g porcukor
  • 1 teáskanál citrom leve
fehér torta

Karácsonyi fehér torta (fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Reszeld le a narancs és a citrom héját, préseld ki a levét egy nagyobb tálba. Keverd bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a kandírozott cseresznyét. Öntsd nyakon a teával, majd takard le folpackkal és pihentesd legalább egy órát vagy akár egy egész éjszakát a hűtőben.
  2. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, egy 20 centiméteres kapcsos tortaformát vajazz ki. Konyhai mixerrel keverd össze a vajat a cukorral és a melasszal, amíg könnyű, krémes állagú lesz. Egyenként add hozzá a tojásokat.
  3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a darált mandulát, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport. A száraz hozzávalókat keverd a vajas keverékhez. A beáztatott gyümölcsök is mehetnek a masszába, illetve a dió, mandula. Öntsd a masszát a tortaformába, egyengesd el a tetejét. Két órára told a sütőbe, míg szép aranybarna nem lesz. Ellenőrizd tűpróbával.
  4. Miután kivetted a sütőből, egy óráig pihentesd a formában, majd fordítsd sütőrácsra.
  5. Melegítsd fel a baracklekvárt és egy ecsettel vond be az egész tortát. Szórd meg egy kis porcukorral, majd nyújtsd ki a marcipánt és helyezd a tortára. Simítsd rá a tortára, majd vágd körbe a szélét. Ha időben kezded a tortát csinálni, egy éjszakára még beteheted a hűtőbe, ám ha ez már nem fér bele, készítsd el a cukorbevonatot.
  6. A porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével addig verd, míg szép, fényes lesz. Szélesebb pengéjű kés segítségével kend be a tortát a mázzal, mintha a hó lepte volna be. Díszítésként tehetsz rá kisebb műfenyőt, vagy ehető gyöngyöket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top