nlc.hu
Gasztro

Szerencsehozó ételek szilveszterkor

A lencsén túl – Szerencsehozó ételek újévkor

Ki mondta, hogy a babona nem lehet ízletes?

Van-e jobb módja az újév megünneplésének, mint az evés? Talán az ivás, de ma nem erről beszélünk. És bár szilveszterkor egy bizonyos idő után már a pezsgő és a virsli is megteszi, miért ne ehetnénk olyan ételeket, amelyek állítólag jólétet adnak az újévben?

Az elmúlt két év után bizonyára te is egyetértesz, hogy minden szerencsére szükségünk lesz 2022-ben. Nem is gondolnád, de számos olyan étel létezik, amelyek szilveszterkor vagy újév napján állítólag szerencsét idéznek elő a következő 12 hónapban, ezért ha már unod a lencsét, itt van néhány fogás, amit érdemes elfogyasztani, hogy malacod legyen.

Gránátalma

A magvak a termékenységhez és az élethez kapcsolódnak, ezért a gránátalma fogyasztása lehet a kulcsa egy termékeny újévnek. A görög kultúrában a gránátalmát az otthonon kívül helyezik el, és újév napján összetörik. Minél több mag szóródik szét az összetörés során, annál szerencsésebb lesz az előttünk álló év. A török ​​kultúrában a gránátalma magját a termékenység miatt is ünneplik, ezért ha családot akarsz alapítani, érdemes lehet bespájzolni a gyümölcsből.

grántáalma

Fotó: Unsplash

Fekete szemű bab

A fekete szemű bab jó alternatívája lehet a lencsének. Hagyományos étel a déli országokban, ahol újév napján fogyasztják. Néhány mítosz is övezi a fekete szemű babhoz kapcsolódó szerencsét. Egyesek azt mondják, hogy a fekete szemű bab alakja érméket szimbolizál, és ezért gazdagságot hoz. Mások a szerény fekete szemű bab legendáját az amerikai polgárháború idejére vezetik vissza, amikor a bab állítólag megmentette a családokat az éhezéstől. Bármi is legyen az eredet, a hüvelyes szerencsés étel január 1-jén a déli országok nagy részében.

Leveles zöldségek és kukorica kenyér

Tudtad, hogy egy kelkáposzta saláta elfogyasztása nem csak az egészségednek jó? A leveles zöldek, mint a kelkáposzta, a spenót és a római saláta, a pénz jelképei. Ugyanolyan színűek és ropogósak, mint egy friss dolláros bankjegy, ezért tartják szerencsésnek, ha az új évben minél több leveles zöldséget eszünk. Van is erre egy régi amerikai mondás: “a borsót fillérekért, a zöldeket dollárért, a kukoricakenyeret aranyért.” Az Egyesült Államok számos déli államában a kukoricakenyér aranybarna színe miatt szerencsét hozó ételnek számít – amely állítólag aranyat és gazdagságot ígér majd a következő évben.

Tészta

Ázsia szerte különféle típusú tésztákat fogyasztanak az újévben, ezek a hosszú élettartamot szimbolizálják. Japánban a toshikoshi soba – hajdinatésztából készült étel daishi, szójaszósz és mirin gőzölgő húslevesében – szilveszterkor szokásos étel; egészséges és egyszerű módja annak, hogy frissen kezdjük az újévet. A kínai kultúrában a yi meinről, a kicsit rágós és élénksárga tojásos tésztáról úgy tartják, hogy hosszú élettartamot biztosít.

tészta

Fotó: Unsplash

Szőlő

Spanyolországban és Mexikóban az a hagyomány, hogy éjfélkor 12 szőlőszemet esznek meg, ami egy naptári év 12 hónapjának felel meg. Úgy tartják, hogy a havi szerencse a szőlő édességétől függ: ha fanyar szőlővel találkozunk, akkor feltétlenül készüljünk fel egy nehéz hónapra, ha édessel, akkor abban a hónapban csupa jóra számíthatunk.

Hal

Ha alternatív fehérjére vágysz az újév első napjain, miért ne próbálnád ki a halat? A halak a bőséget is képviselik, mivel nagy rajokban úsznak. Számtalan kultúrában – a párolt egész kínai haltól a lengyel pácolt heringig – fogyasztanak halat egy sikeres év reményében. Bármilyen halfajtáról is legyen szó, nem ártana megenni egy-két extra adagot. Érdekes, de a hal nálunk inkább tiltólistás, mert újévkor elúszik a szerencsénkkel. A nyálkás, nehezen megfogható hal azt jelképezi, hogy hiába próbáljuk elcsípni a szerencsénket, az folyton kicsúszik a kezeink közül. Vannak, akik szerint azonban az újév első napján is lehet halat fogyasztani, csak a farkánál kell kezdeni, a sok pikkely a gazdaságot eredményezi majd. Szilveszterkor azonban annyi halat ehetünk, amennyi csak belénk fér, ugyanis elúszik az óév gondjával, bajával és szerencsétlenségével.

halvacsora

Fotó: Unsplash

Maradnál a lencsénél?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top