Ha farsang, akkor itt a kiadós lakomák időszaka is. Hódoljunk az utolsó januári hétvégének és közben reménykedjünk, hogy ezzel slussz-passz, el is űztük a hideg téli időt! A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés. A böjti időszak előtt igazán lehetünk egy kicsit falánkok, jöhetnek a finom fánkok is! Akár táncra is perdülhetünk, miközben készülnek az isteni fogások.
Gazdag Erzsi: Itt a farsang
“Itt a farsang,
Áll a bál,
Keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.”
Pulykanyak leves galuskával
Pulykanyak leves galuskával:
Hozzávalók:
A leveshez:
- 80 dkg pulykahús (nyak)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 közepes db sárgarépa
- 4 közepes db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 0.5 db karalábé
- 0.5 db zöldpaprika
- 0.5 db paradicsom
- 1 db kelkáposzta levél (nagy)
- 1 csokor petrezselyem
- 12 szem fekete bors
- só ízlés szerint
A grízgaluskához:
- 1 db tojás (nagy)
- 50 g búzadara (szükség szerint)
- 1 ek petrezselyem (apróra vágva, elhagyható)
Elkészítése:
- A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni.
- A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz adunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
- Amikor felforrt, azonnal kicsire vesszük a lángot, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, és félig lefedve nagyon kislángon főzzük kb. 2 órát. Habot szedni nem kell róla.
- A kész levesből kb. 1 l-t egy kisebb lábosba merünk át, és felforraljuk.
- Ekkor készítjük a galuskákat: 1 tojást villával nagyon habosra verünk és ugyanezekkel a mozdulatokkal keverjük bele apránként a búzadarát, hogy jó levegős legyen a massza. Akkor jó, ha nem folyik, de nem is kemény, ezt ki kell tapasztalni, de inkább kicsit hígabb legyen, mert azon még lehet javítani.
- Nem szükséges külön sózn, mert úgyis sós levesbe lesz szaggatva, viszont lehet beletenni apróra vágott petrezselyemzöldet.
- Egy kiskanalat a forró levesbe mártunk és azzal szaggatunk szép kis hosszúkás galuskákat a levesbe.
- Lefedve 2-3 percig főzzük, aztán a tűzről levéve még állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a galuskák evőkanálnyira nőnek.
- Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kisebb darabokban (esetleg kicsontozva), és tetejére szedjük a galuskákat.
Tarjás és kolbászos tekercsek levelestésztában
Tarjás és kolbászos tekercsek levelestésztában:
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta
- 20 dkg sertéstarja (füstölt)
- 20 dkg kolbász
- 4 dl tejföl
- 25 dkg trappista sajt (reszelt)
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (őrölt)
- 1 csokor petrezselyem (friss)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
Elkészítése:
- A leveles tésztákat (ha mélyhűtve tároltuk) kivesszük összeállítás előtt egy órával és kicsomagolva, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
- Addig felkockázzuk a tarját és a kolbászt, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük.
- A tejfölt megborsozzuk, nagyon enyhén megsózzuk (akár el is hagyható, mert a húsok és a sajt is elég sós), beleszórjuk a petrezselymet, és belezúzzuk a fokhagymát. Jól elkeverjük.
- Ha felengedtek a tészták, egy-egy sütőlapon óvatosan kitekerjük őket a sütőpapírral együtt, és a tejfölt kétfelé osztva megkenjük mindkettőt bőségesen, de azért ne folyjon le.
- Az egyiket megszórjuk a tarjával, a másikat a kolbásszal, majd erre jön a reszelt sajt vastagon (két diónyit hagyjunk ki a tetejére).
- Óvatosan feltekerjük a hosszabb oldalánál egy-egy rúddá. Megkenjük a felvert tojással, majd egy pici sajtot szórunk rá.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg szép aranybarnás nem lesz a teteje. Ha a felső hamarabb pirul, félúton megcserélhetjük a sütőlapokat.
- Langyosra hűlve szeleteljük, és ha kimaradt egy pici fűszeres tejföl, azzal akár meg is locsolhatjuk tálaláskor.
Sült zöldbab saláta
Sült zöldbab saláta:
Hozzávalók:
- 250 g zöldbab
- 1 nasi körte nagy
- 1 fej lila hagyma
- só, bors
- 1 – 2 ek olívaolaj
- 4 szelet serrano sonka
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- 2 ek joghurt
Elkészítése:
- A zöldbabot, a kockákra vágott körtét és a negyedelt lila hagymát összeforgatjuk sóval, borssal és olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
- A serrano sonkát száraz serpenyőben megpirítjuk, a petrezselymet felaprítjuk. A tányérra rakjuk a joghurtot, rá a sült zöldségeket és megszórjuk a pirított, felszeletelt sonkával.
Hagyományos farsangi fánk
Hagyományos farsangi fánk:
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- 1 ek rum
- 3.5 dl tej
- 1 db tojás
- 75 dkg sertészsír
Elkészítése:
- A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez.
- Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.
- A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.
- Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.
- Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk).
- Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket.