nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü a farsang jegyében

Hétvégi menüajánló: télűző farsangi fogások

A hétvégi menü a farsang jegyében készül! Pulykanyak levessel melegítünk be, tarjás és kolbászos levelestészta tekerccsel folytatjuk. Sült zöldbab salátát is készítünk hozzá. Január utolsó hétvégéjétől pedig a farsangi fánkkal veszünk búcsút!

Ha farsang, akkor itt a kiadós lakomák időszaka is. Hódoljunk az utolsó januári hétvégének és közben reménykedjünk, hogy ezzel slussz-passz, el is űztük a hideg téli időt! A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés. A böjti időszak előtt igazán lehetünk egy kicsit falánkok, jöhetnek a finom fánkok is! Akár táncra is perdülhetünk, miközben készülnek az isteni fogások.

Gazdag Erzsi: Itt a farsang

“Itt a farsang,

Áll a bál,

Keringőzik a kanál,

Csárdást jár a habverő,

Bokázik a máktörő.”

 

Pulykanyak leves galuskával

Pulykanyak leves galuskával

Pulykanyak leves galuskával (fotó: Getty Images)

Pulykanyak leves galuskával:

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 80 dkg pulykahús (nyak)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes db sárgarépa
  • 4 közepes db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 0.5 db karalábé
  • 0.5 db zöldpaprika
  • 0.5 db paradicsom
  • 1 db kelkáposzta levél (nagy)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 12 szem fekete bors
  • só ízlés szerint

A grízgaluskához:

  • 1 db tojás (nagy)
  • 50 g búzadara (szükség szerint)
  • 1 ek petrezselyem (apróra vágva, elhagyható)

Elkészítése: 

  1. A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni.
  2. A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz adunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
  3. Amikor felforrt, azonnal kicsire vesszük a lángot, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, és félig lefedve nagyon kislángon főzzük kb. 2 órát. Habot szedni nem kell róla.
  4. A kész levesből kb. 1 l-t egy kisebb lábosba merünk át, és felforraljuk.
  5. Ekkor készítjük a galuskákat: 1 tojást villával nagyon habosra verünk és ugyanezekkel a mozdulatokkal keverjük bele apránként a búzadarát, hogy jó levegős legyen a massza. Akkor jó, ha nem folyik, de nem is kemény, ezt ki kell tapasztalni, de inkább kicsit hígabb legyen, mert azon még lehet javítani.
  6. Nem szükséges külön sózn, mert úgyis sós levesbe lesz szaggatva, viszont lehet beletenni apróra vágott petrezselyemzöldet.
  7. Egy kiskanalat a forró levesbe mártunk és azzal szaggatunk szép kis hosszúkás galuskákat a levesbe.
  8. Lefedve 2-3 percig főzzük, aztán a tűzről levéve még állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a galuskák evőkanálnyira nőnek.
  9. Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kisebb darabokban (esetleg kicsontozva), és tetejére szedjük a galuskákat.

Tarjás és kolbászos tekercsek levelestésztában

Tarjás és kolbászos tekercsek levelestésztában:

Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta
  • 20 dkg sertéstarja (füstölt)
  • 20 dkg kolbász
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg trappista sajt (reszelt)
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (őrölt)
  • 1 csokor petrezselyem (friss)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás

Elkészítése:

  1. A leveles tésztákat (ha mélyhűtve tároltuk) kivesszük összeállítás előtt egy órával és kicsomagolva, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
  2. Addig felkockázzuk a tarját és a kolbászt, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük.
  3. A tejfölt megborsozzuk, nagyon enyhén megsózzuk (akár el is hagyható, mert a húsok és a sajt is elég sós), beleszórjuk a petrezselymet, és belezúzzuk a fokhagymát. Jól elkeverjük.
  4. Ha felengedtek a tészták, egy-egy sütőlapon óvatosan kitekerjük őket a sütőpapírral együtt, és a tejfölt kétfelé osztva megkenjük mindkettőt bőségesen, de azért ne folyjon le.
  5. Az egyiket megszórjuk a tarjával, a másikat a kolbásszal, majd erre jön a reszelt sajt vastagon (két diónyit hagyjunk ki a tetejére).
  6. Óvatosan feltekerjük a hosszabb oldalánál egy-egy rúddá. Megkenjük a felvert tojással, majd egy pici sajtot szórunk rá.
  7. Előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg szép aranybarnás nem lesz a teteje. Ha a felső hamarabb pirul, félúton megcserélhetjük a sütőlapokat.
  8. Langyosra hűlve szeleteljük, és ha kimaradt egy pici fűszeres tejföl, azzal akár meg is locsolhatjuk tálaláskor.

Sült zöldbab saláta

Sült zöldbab saláta:

Hozzávalók:

  • 250 g zöldbab
  • 1 nasi körte nagy
  • 1 fej lila hagyma
  • só, bors
  • 1 – 2 ek olívaolaj
  • 4 szelet serrano sonka
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 2 ek joghurt

Elkészítése:

  1. A zöldbabot, a kockákra vágott körtét és a negyedelt lila hagymát összeforgatjuk sóval, borssal és olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. 
  2. A serrano sonkát száraz serpenyőben megpirítjuk, a petrezselymet felaprítjuk. A tányérra rakjuk a joghurtot, rá a sült zöldségeket és megszórjuk a pirított, felszeletelt sonkával.

Hagyományos farsangi fánk

Hagyományos farsangi fánk

Hagyományos farsangi fánk (fotó: Getty Images)

Hagyományos farsangi fánk:

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 ek rum
  • 3.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 75 dkg sertészsír

Elkészítése:

  1. A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez.
  3. Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.
  4. A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.
  6. Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.
  7. Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk).
  8. Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket.

További farsangi receptek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top