Hétvégente, mitagadás, gyakran jól esik henyélni. Semmit tenni. A dolce far niente, a semmittevés édes gyönyöre, ahogyan az olaszok mondják, szerintem igenis hasznos tevékenység. Feltölti az embert egy fárasztó hét után. A korgó gyomrot viszont sajnos önmagában nem tölti meg. A saját lustaságom definíciója valahogy így hangzik:
„Lusta akkor vagyok, ha képes lennék elvégezni egy bizonyos tevékenységet, amit el kellene végeznem, de nem vagyok hajlandó megfelelő erőfeszítést tenni, hogy mégis megtegyem. Inkább találok valami kifogást és más dologgal kötöm le magam vagy egyáltalán nem is teszek semmit.”
Emlékeztek a Hetedik című filmre, amiben Morgan Freeman és Brad Pitt nyomoz a bibliai hét főbűn alapján áldozatokat szedő gyilkos után? A lustaságban bűnösnek talált filmbéli figura a többitől eltérően csak halottnak tűnik, de egyáltalán nem az. Egy finom hétvégi menü érdekében nekünk is érdemes feltámadnunk a kanapéról! Az alábbi receptekkel, gyorsan és kis erőfeszítéssel lehet elérni komoly sikereket a családi asztalnál. Higgyétek el, megéri elkészíteni ezeket az ételeket! Következzenek a lusta asszony hétvégi receptjei!
Pikáns leves sajtgombóccal
Pikáns leves sajtgombóccal:
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db fehérrépa
- 1 közepes db zeller
- 1 közepes db karalábé
- 2 l csirke alaplé (4 db húsleveskockából)
- 1 csokor petrezselyem (aprítva)
- 0.5 csokor kapor (aprítva)
- bors ízlés szerint
- 1 kk fűszerpaprika
- só ízlés szerint (szükség szerint)
- 1 evőkanál finomliszt
A sajtgombóchoz:
- 15 dkg trappista vagy cheddar sajt (kis lyukú reszelőn lereszelve)
- 1 db tojás
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 késhegynyi bors
- 2 csipet só
- 0.5 kk szerecsendió
Elkészítése:
- Egy nagyobb lábasban a zsiradékot felmelegítjük, az apró kockákra vágott hagymát, átnyomott fokhagymát rádobjuk, kis lángon dinszteljük.
- Ameddig a hagymák párolódnak, a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, ráöntjük a hagymákra, összekeverjük, pár percig együtt pároljuk tovább, majd a tűzről lehúzva, megszórjuk a liszttel és fűszerpaprikával, összekeverjük.
- Felöntjük az alaplével, borsozzuk.
- Visszatesszük a tűzre és addig forraljuk, amíg minden puha nem lesz. Elkészítjük a sajtgombócokat. Egy tálban elegyítjük a hozzávalókat.
- Vizes kézel apró gombócokat formázunk és tányérra tesszük felhasználásig. Ha a levesben majdnem puha már minden, beleszórjuk az aprított petrezselymet és kaprot.
- Legvégül, ha tényleg puha minden, a gombócokat beleengedjük a levesbe. Azonnal ne kavarjuk meg, 1-2 perc elteltével óvatosan nyúljunk lapos fakanállal az edény aljára, úgy kavarjunk egyet rajta. 3-4 perc múlva feljönnek a gombócok a leves tetejére.
- Ezután még lassú tűzön 5-7 percig főzzük, majd elzárjuk a tűzhelyet és rövid ideig lefedve pihentetjük.
Baconbe tekert csirkemell
Baconbe tekert csirkemell:
Hozzávalók:
- 1 db csirkemellfilé (nagy)
- 4 szelet bacon
- 4 db olajbogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- rozmaring ízlés szerint (friss)
Elkészítése:
- A csirkemelleket jól megmossuk, papírtörlővel leitatjuk, majd kettéválasztjuk.
- Éles kés segítségével kis nyílásokat ejtünk rajta, majd fokhagymával, olajbogyóval megspékeljük.
- Mindegyik húsra teszünk egy-két friss rozmaringlevelet, ezután spirálvonalban betekerjük a baconbe.
- Egy serpenyőt felforrósítunk, belehelyezzük a húst úgy, hogy az a fele kerüljön alulra, ahol a bacon végei összeérnek. Így a végek hamar összesülnek és nem fognak letekeredni.
- Fedő alatt süssük, néha ellenőrizzük és forgassuk meg, hogy minden oldala szép piros legyen.
Hagymás-sajtos tepsis burgonya
Hagymás-sajtos tepsis burgonya:
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 3 dkg vaj (olvadt)
- 10 dkg füstölt sajt (reszelt)
- 1 dl habtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítése:
- A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, majd vékonyan felkarikázzuk.
- Kikenünk vajjal egy sütőtálat.
- A burgonya- és hagymakarikák felét egymásra csúsztatva, váltakozva lerakjuk a tálba, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és a reszelt sajt felével.
- Előmelegítjük a sütőt.
- Megöntözzük az olvadt vajjal.
- Befedjük a maradék burgonya- és hagymakarikákkal, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a tejszínnel és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
- Szép pirosra sütjük 40-45 perc alatt.
Bazsalikomos paradicsomsaláta fokhagymamorzsával
Hozzávalók:
- 60 dkg paradicsom
- 1 marék bazsalikom
- 3 fej lilahagyma
- 8 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 8 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítése:
- A fokhagymákat nagyon apróra vágjuk, az 5 evőkanál olívaolajon világosbarnára pirítjuk, majd papírtörlőre szedve kihűtjük.
- A paradicsomokat 3-4 cm-es darabokra, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, egy tálba tesszük.
- Rátépkedjük a bazsalikomot, megszórjuk a fokhagymamorzsával.
- A 3 evőkanál olívaolajat simára keverjük a balzsamecettel, sóval, borssal. Ezzel óvatosan összeforgatjuk a zöldségeket.
Narancsos lustasüti
Narancsos lustasüti:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 csomag réteslap (500 g)
- 4 db tojás (nagyok)
- 200 g cukor
- 2 narancsból nyert narancshéj (nagy narancsokból)
- 300 g görög joghurt
- 2 tk vanília kivonat (vagy aroma)
- 1 teáskanál sütőpor
- 200 ml napraforgó olaj
A sziruphoz:
- 200 g cukor
- 3.5 dl víz
- 2 narancsból nyert narancslé
- 1 db fahéjrúd
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A rétestésztát kézzel szaggassuk vagy késsel vágjuk 2-3 cm-es darabokra.
- Egy nagy tálba üssünk 4 tojást, verjük fel, adjuk hozzá a cukrot, keverjük simára vele, majd adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, joghurtot, a vaníliakivonatot és a sütőport, aztán az olajat csepegtessük folyamatos keverés mellett, végül a széttépkedett rétestésztát.
- Olajozzunk ki egy üvegtálat, és öntsük bele a tésztát úgy, hogy nyomogassuk le, igazgassuk el benne.
- Ezután mehet is a sütőbe kb. 45 percre vagy tovább, ameddig szépen felemelkedik és aranybarna nem lesz
- Öntsük a narancsok kifacsart levét egy szószos edénybe, hozzá a vizet és a cukrot, majd jól keverjük át.
- Dobjunk mellé egy fahéjrudat, és pár keverés mellett főzzük, ameddig szirupos állagú nem lesz. Nem kell nagyon besűríteni, de azért jelentősen veszítsen a mennyiségéből.
- Ha elkészült, a fahéjrudat emeljük ki belőle.
- A kész sütit vegyük ki a sütőből, majd öntsük fel a sziruppal, és hagyjuk, hogy magába szívja azt.
- A kihűlt narancsosan illatozó sütit vágjuk kockákra és tálaljuk.
További hétvégi menü ajánlók: