nlc.hu
Gasztro

Eltűnhetnek a veszélyes allergének az iskolai menzákról

Se dió, se mogyoró: eltűnhetnek a veszélyes allergének az iskolai menzákról

Vannak, akiknél az ételallergia nagyon komoly tüneteket okozhat, ezért született meg egy javaslat, miszerint a veszélyesebb alapanyagokat ki kellene tiltani a közétkeztetésből.

Év elején allergiás roham következtében életét vesztette egy kisfiú, miután az iskolában evett egy olyan tortából, ami mogyorót is tartalmazott. Ez a tragikus eset ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy az ételallergiának milyen komoly és súlyos következményei lehetnek. Az AllerGéniusz Egyesület ezt követően közétkeztetést megreformáló programmal is előállt, és úgy tűnik, hogy egyik javaslatuk, amely szerint a hasonló tragédiák megelőzése érdekében ki kell iktatni az oktatási intézmények menüjéből a földimogyorót, a dióféléket, valamint a szezámmagot, meg is valósul. 

Feltört dió

Fotó: Pixabay

Az egyesület ugyanis legnagyobb közétkeztető cégtől, a Hungast Kft.-től kapott hivatalos állásfoglalást, amelyben az áll, hogy oktatási intézmények normál menüjéből is  kiiktatják a földimogyoró és dióféléket valamint a szezámmagot. “A konvencionális (azaz nem speciális táplálkozási igénnyel rendelkező) fogyasztók kiszolgálása során a legjobb szándékunk ellenére is előfordulhatnak olyan élelmiszerek, melyekben fenti összetevők nyomokban előfordulnak. Korábbi egyeztetéseinknek megfelelően vállalásunk ezen lehetőségek előfordulásától mentesül” – zárják soraikat. 

(via Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top