nlc.hu
Gasztro

Ételallergiája miatt csak 9 ételt fogyaszthat

Súlyos ételallergiával küzd ez a lány, csak 9-féle ételt ehet

Ritka betegsége miatt került szorult helyzetbe Jenna Cestetner, akit már kislányként is gyötörték a kínzó tünetek.
Ételallergiás lány

A Los Angelesben élő fiatal lány minden étkezés után komoly hasi görcsöket, hányingert és puffadást tapasztalt, ami teljesen megkeserítette a mindennapjait. Ahhoz, hogy jól érezze magát, rengeteg élelmiszert kellett száműznie az étrendjéből, így csak 9-féle ennivalóból válogathat.

A betegsége a Mast Cell Activation Syndrome (MCAS) nevet kapta, és tulajdonképpen egy erőteljes autoimmun folyamat. „Nem sokan küzdenek ezzel a betegséggel, de jóval többen érintettek benne, mint azt az emberek gondolják” – mesélte Jenna, akinek több évbe telt kikísérletezni, hogy mit fogyaszthat, és minek kell örökre búcsút intenie.

Ami még belefér a lány étrendjébe:

  • Pulykahús
  • Mahi mahi (egy halfajta)
  • Uborka
  • Zöldbab
  • Cukkini
  • Olívaolaj
  • Lime 
  • Glukózszirup az édesítéshez

Hogy kímélje a szervezetét, naponta hatszor étkezik, és glukózsziruppal édesített vizet iszik, hogy kellő energiát és tápanyagot biztosítson a szervezetének. 

Az őt gyötrő emésztési problémákra egy idő után kifogásként tekintettek a környezetében élők, ezért inkább nem is szólt róluk senkinek. A szülei éppen ezért csak annyit tudtak, hogy lányuk néha rosszul érzi magát, de fogalmuk sem volt róla, mennyire komoly a helyzet valójában.

Amikor Jennát diagnosztizálták a súlyos ételallergiával, a szülei is meglepődtek, és azóta mindenben támogatják a lányukat. Állapotából adódóan a fiatal lány nem járhat étterembe, ami nagyban korlátozza a szociális kapcsolatait, de továbbra is bízik abban, hogy a helyzet valamikor jobbra fordul és több dolog kerülhet majd a tányérjára.

Küzdelméről videókban is beszámol követőinek, mert nem szeretné, hogy a krónikus betegséggel élők láthatatlanok legyenek az emberek szemében. Meg akarja mutatni, hogy az erőfeszítéseinek köszönhetően ő is normális életet élhet, csak valamivel több dologra kell odafigyelnie, mint az átlagembereknek.

Forrás: Via, Fotó: Videó pillanatkép

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top