nlc.hu
Gasztro

Elon Musk megvenné a Coca-Colát, és visszatenné bele a kokaint

Elon Musk megvenné a Coca-Colát, hogy visszategye bele a kokaint

A Twitter felvásárlása után Elon Musk azzal poénkodik, hogy melyik gigacéget miért venné meg. A Coca-Colát azért, hogy visszategye a kólába a kokaint.
A fotómontázson egy kisüveges Coca-Cola és Elon Musk

Miután Elon Musk, a Tesla vezére és a világ leggazdagabb embere hétfőn 44 milliárd dollárért megvette a Twittert, elkezdett azzal viccelődni, hogy melyik gigacéget fogja még felvásárolni.

Magyar idő szerint csütörtökön hajnalban arról posztolt, hogy következőnek megveszi a Coca-Colát, hogy visszategye bele a kokaint.

Bár Musk – akinek 250 milliárd dollárja van, mégis a barátainál húzza meg magát – viccelt, valaha tényleg volt kokain a kólában. Amikor John Pemberton atlantai gyógyszerész 1885-ben először készítette el az üdítőitalt, a recept kokalevelekből származó kivonatot is tartalmazott. Akkoriban mindez legálisnak számított, Pemberton pedig szabadalommal védett orvosságnak nevezte a kóláját.

A gyógyszerész még 1865-ben szenvedett komolyabb sérülést a mellkasán, fájdalmait pedig morfiummal csillapította, aminek hamar a rabjává vált. Egy év függőséget követően kezdett megoldást keresni a helyzetére, és olyan fájdalomcsillapítókkal kezdett kísérletezni, amelyek ópiummentes alternatívaként működőképesnek bizonyulnak.

Természetesen, a ma kapható Coca-Cola már köszönő viszonyban sincs az eredetivel – leszámítva persze a jellegzetes logót, amelyet Frank Mason Robinson – a márkanév kitalálója – rajzolt meg. A kokcserje kivonata az 1900-as évekre került ki a üdítőből.

Az ital receptjét hét lakat alatt őrzik, a legenda szerint a cégnél legfeljebb két ember ismerheti, akik nem ülhetnek fel ugyanarra a repülőgépre, mert ha lezuhan a gép, elvész a formula.

Ez azonban nem gátolja meg a vállalkozó kedvű embereket, hogy meg ne próbálják visszafejteni az összetevőket. Pemberton eredeti Coca-Cola-receptje is előkerül időről időre, pár éve pedig a Glenn & Friends Cooking YouTube-csatorna üzemeltetői is megpróbálkoztak vele, hogy elkészítsék az eredeti változathoz legközelebb álló verziót, persze kokain nélkül.

Ilyen hozzávalókból próbálták elkészíteni az eredeti Coca-Colát:

  • 7X nevű keverék: a formulához tiszta alkohol, 1-1 milliliter narancs-, citrom-, koriander-, szerecsendió-, valamint neroliolajat használnak;
  • cukorszirup;
  • lime;
  • karamell;
  • vaníliakivonat;
  • koffein;
  • citromsav.

Az elkészült szirupot kell összekeverni a 7X-formulával, amelyből literenként mindössze másfél milliliterre lesz szükség. Az utolsó lépés pedig a bekeverés szódával, hogy buborékokból se legyen hiány.

Állítólag az így készült italból erősen kiérződik a lime íze, ugyanakkor nagyon édes, ezért is érdemes csökkenteni a cukor mennyiségét. Ettől függetlenül frissítő, de aki a jellegzetes Coca-Cola ízét keresné benne, az csalódni fog. Generikus kólának elmegy, bár alkoholos italba keverve már valószínűleg nem tűnne fel a különbség.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotó: Unsplash; MTI/AP/Pool Reuters/Hannibal Hanschke)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top