Szabadidő

Egy szakács elkészítette a Coca-Colát az eredeti recept alapján

Na jó, majdnem az eredeti recept alapján, a kokain alapjául szolgáló növényből ugyanis nem rakott az italba.

A világ valószínűleg legismertebb márkája, a Coca-Cola egy John Pemberton nevű amerikai gyógyszerész nevéhez fűződik, aki 1886-ban készítette el az üdítő első változatát. Ez még az „igazi” kóla volt, amibe tényleg került a kokacserjéből. Pemberton ugyanis még 1865-ben szenvedett komolyabb sérülést a mellkasán, fájdalmait pedig morfiummal csillapította, aminek hamar a rabjává vált.

Egy év függőséget követően kezdett megoldást keresni a helyzetére, és olyan fájdalomcsillapítókkal kezdett kísérletezni, amelyek ópiummentes alternatívaként működőképesnek bizonyulnak. Ennek lett az eredménye Pemberton első receptje, a Dr. Tuggle’s Compound Syrup of Globe Flower, amelybe egy Alaszkában megtalálható, egyébként mérgező növény kivonata került.

Ez azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így a gyógyszerész a kokacserjével kezdett kísérletezni, amelynek az eredménye kokainnal kevert bor, a Pemberton’s French Wine Coca nevű termék lett.

A következő lépésre 1886-ban került sor, amikor Atlantában, Pemberton lakhelyén elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely az alkoholfogyasztást volt hivatott visszaszorítani. A receptet ezért módosítani kellett: az alapot képező szirupot úgy állították össze, hogy azt csak szénsavas vízzel kellett összekeverni. Innentől pedig már nem gyógyszerként, hanem üdítőként árusították a kólát.

Az italt palackozó céget 1888-ban Pemberton üzlettársa alapította, a vállalatnak pedig hamar magyarázkodnia kellett a név miatt, és bár erről nem szól a fáma, de már akkor azt kezdték kommunikálni, hogy az üdítő nem tartalmaz kokaszármazékot, az eredeti receptet tehát eddigre módosítani kellett, de az nem derül ki, pontosan hogyan.

Természetesen, a ma kapható Coca-Cola már köszönőviszonyban sincs az eredetivel – leszámítva persze a jellegzetes logót, amelyet Frank Mason Robinson – a márkanév kitalálója – rajzolt meg.

Az ital receptjét hét lakat alatt őrzik, a vonatkozó legenda szerint a cégnél legfeljebb két ember ismerheti, akik nem ülhetnek fel ugyanarra a repülőgépre, mert így, ha lezuhan a gép, elvész a formula.

Ez azonban nem gátolja meg a vállalkozó kedvű embereket, hogy meg ne próbálják visszafejteni az összetevőket. Pemberton eredeti receptje is előkerül időről időre, ahogy ez történt most is. A Glenn & Friends Cooking YouTube-csatorna üzemeltetői is megpróbálkoztak vele, hogy elkészítsék az eredeti változathoz legközelebb álló verziót.

Ennek első lépéseként a kóla különleges ízét adó speciális, 7X nevű keveréket kell elkészíteni. Ez tiszta alkohollal indul, bár az alábbi videón látható recepthez csak 76 százalékos tisztaságú gabonaszeszt tudtak beszerezni. Az alkoholhoz különféle illóolajokból kell pár csepp. Ha bárki megpróbálná otthon reprodukálni az üdítőt, érdemes óvatosan bánni ezekkel a folyadékokkal, ugyanis tiszta formájukban akár mérgezést is okozhatnak, arról nem beszélve, hogy rendkívül drágák.

A formulához 1-1 milliliter narancs-, citrom-, koriander-, szerecsendió-, valamint neroliolajat használnak. Utóbbit a keserű narancsfa virágából vonják ki, és vérforralóan magas az ára, a videón látható fiola mindössze 5 millilitert tartalmaz, ezért 480 dollárt kellett fizetni (bár a forgalmazó Glennéknek kedvesen felajánlotta, hogy ha rendelnek belőle 180 liternyit, potom 1,2 millió dollárért már szállítják is). A gasztroblogger ezért azt javasolja, hogy a nerolit keserűnarancs-olajjal érdemes helyettesíteni.

Ebből áll össze a 7X formula, így tovább is lehet lépni. Most kerülne sor a kokalevelek felhasználásra, mivel azonban ez illegális – az üdítőhöz ma már csak azt a részét használják, amely a kesernyés ízért felelős –, ezt ki kell hagyni. Glenn ugyan talált egy elegyet, ami hasonló flavonoidokat tartalmaz, de azt ajánlja az alkalmi kólagyárosoknak, hogy nyugodtan tekintsenek el ettől.

Jöhet a kóla alapját képező cukorszirup előállítása: a pontos mennyiséget csak tippelni lehet, de a videón látható mennyiségtől alighanem bárki elsápadna, aki amúgy igyekszik egészségesen táplálkozni – Glenn meg is jegyzi a videó végén, hogy a végeredmény nagyon édes, ezért a mennyiséget nyugodtan lehet csökkenteni.

A Coca-Cola 125. jubileumára készült retró stílusú üvegek (Fotó: iStockphoto)

Amíg a cukorszirup elkészül, lime-ot kell facsarni, amelynek levéből majd 4 evőkanálra lesz szükség. Előbb azonban jöhet az üdítő színét is adó karamell hozzáadása, majd egy evőkanál vaníliakivonat. Hátravan még a koffein, hiszen, ha már kokalevél nem kerül a kólába, valahogyan a serkentő hatásról is gondoskodni kell. A megoldást a koffein-citrát jelenti, amelyből 3,75 milliliter került Pemberton kólájába – ez nagyjából ötszöröse a ma is kapható változat koffeintartalmának.

Jöhet a kifacsart lime-lé, majd némi citromsav – amely helyett a mai receptben már foszforsavat használnak. Végül a szirupot össze kell keverni a 7X-formulával, amelyből literenként mindössze másfél milliliterre lesz szükség. Az utolsó lépés pedig a bekeverés szódával, hogy buborékokból se legyen hiány.

Glennék tesztelik is az így készült üdítőt, amelyről megállapítják, hogy erősen kiérződik belőle a lime íze, ugyanakkor nagyon édes, ezért is érdemes csökkenteni a cukor mennyiségét. Ettől függetlenül azonban frissítő, de aki a jellegzetes Coca-Cola ízét keresné benne, az csalódni fog. Generikus kólának elmegy, alkoholos italba keverve már valószínűleg nem tűnne fel a különbség. Glenn azonban még annyit hozzátesz, hogy hiányzik belőle az a kesernyés mellékíz, amitől igazán jellegzetes Coca-Cola-íze lenne. Ha újrakeverné a hozzávalókat, kevesebb cukrot használna, és többet tenne bele a 7X-formulából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top