Mi jut eszünkbe először, ha a friss, illatos epret nem magában ennénk? Sokan csak porcukrozzák, de édes süteménytészták, a tejszínhab, csokoládé és persze a pezsgő klasszikus párjai az epernek. Ugyanígy nem meglepő képzet- és íztársítás az eperturmix, az epres joghurt, az eperfagylalt, de egyre divatosabb a friss eper az amerikai palacsintán juharszirup vagy csokiöntet mellett. Ugyanígy a gofrin is.
A képlet egyszerű: mint a gyümölcsök általában, az eper egyszersmind édes és enyhén fanyarkás. Az eper (pontosabban szamóca) fajtájától és érettségétől függően változik a cukortartalma és friss savainak intenzitása is. Éppen ettől izgalmas ez a gyümölcs, és persze különleges textúrájától is, az apró magocskás héjjal és a lédús gyümölcshússal.
Mivel párosítsuk az epret, ha hétköznapibb és ha igazi ínyenc élményre vágyunk?
Eper és 12 konform párja
A fentebb felsoroltakon túl íme 10 hozzávaló, ami izgalmas, de nem polgárpukkasztó párja az epernek.
Banán – örök sláger, és nem csak gyümölcsturmixban.
Citrom és lime – italokban, süteményekben gyakori duó.
Fahéj – naná!
Füge – már az ókorban is.
Fehércsokoládé – a nagyon édes csoki és az eper finom fanyarságának játéka.
Kivi – az apró magocskák bűvöletében.
Kókusz – minden egészséges reggeli, smoothie, granolák, müzlik tartozéka.
Mandula – az eper érdekes módon kiemeli a mandula édeskés ízjegyeit.
Mascarpone – a bivalytej tejszínével is csodálatos.
Őszibarack – édességben az őszibarack, izgalmas savakban az eper győz.
Tejcsokoládé – pláne, ha folyik.
Vanília – két drágaság.
Eper és 12 non-konform párjai
Ánizs – a szesziparon (ánizslikőrök) és az édességiparon (ánizscukorkák) kívül az eper is kedveli
Avokádó – a sokoldalú avokádó eperrel is izgalmas páros, akár pirítóson is, illetve friss sajtokkal is szokták őket kombinálni.
Balzsamecet + feketebors – ne lepődjünk meg, ez a hármas valóban a legjobbat hozza ki egymásból. Friss tavaszi saláták triója.
Bazsalikom – csakis a friss bazsalikomlevelek működnek az eperrel, salátában például.
Brandy – süteményekben is.
Grapefruit – talán eszünkbe sem jutna a kesernyés citrusféléhez adni, pedig egy igazán frissítő páros.
Menta – jól tudják ezt a bártenderek. Limonádék, koktélok bevált kettőse.
Paradicsom – az eper és a paradicsom jó barátok, még pirítósra is kenik az epres paradicsomos bruschettát
Rebarbara – a növény, amelynek savanykás szárát fogyasztjuk, és egy puha piskótában igazán jól kommunikál az eperrel.
Rozmaring – epres limonádéba egy zsenge rozmaringág, meg fogunk lepődni!
Spárga – ráerősítenek egymás friss, tavaszias ízére. A spárga is lehet nyers, nem csak az eper.
Spenót – zsenge spenótlevelekkel igazi tavaszi saláta.