nlc.hu
Gasztro

Újabb világcég hagyja el Oroszországot

Újabb világcég zárja be 130 üzletét és hagyja el Oroszországot

A leghíresebb kávézólánc, az amerikai Starbucks márciusban állította le oroszországi kávézóinak működését. Minden valószínűség szerint ők sem gondolták volna, hogy idáig húzódik a háború: búcsúznak Oroszországtól.

Világmárkák tömege tűnt el az orosz piacról február vége óta, köztük a legnagyobb autó-, telefon- és ruhamárkákkal, bankokkal, szállodaláncokkal, a Netflixszel és a YouTube-bal. Élelmiszergyártók is kivonultak, olyan óriások szüntették be működésüket a hatalmas országban, mint az Unilever, a Mars vagy a McDonald’s.

A Starbucks kávézók a háború kirobbanása után nem sokkal, március 8-án felfüggesztette nyitvatartását egész Oroszországban, most pedig ők is kivonulnak az orosz piacról. A seattle-i székhelyű vállalat három tömör mondatban hozta nyilvánosságra a kilépést a honlapján – írja a Food & Wine, nyilvánosságra hozva azt is, hogy a vállalat további hat hónapig fizeti elbocsátott dolgozóit.

A Starbucks 2007 óta volt jelen Oroszországban, vagyis 15 éve működtetett franchise-üzleteket országszerte, a CNBC szerint lépésük 130 üzletet és 2000 alkalmazottat érint országszerte.

A bezárt Starbucks kávézók mindegyikét egy kuvaiti cégcsoport, az Alshaya Group birtokolja, amely még nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen jövőt szán a kivonuló franchise üzlethelyiségeivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top