nlc.hu
Gasztro

Pizzarobotot épít az egykori rakétatervező

A Space X-nél dolgozott rakétatervezőként, most inkább pizzarobotot épít

Benson Tsai életében az ételek annyira központi szerepet játszottak, hogy otthagyta a rakétaépítést, hogy a képességeit inkább a konyhában hasznos robotok tervezésére hasznosítsa.
Pizza

Benson Tsai szülei tajvani emigránsok, akik az Egyesült Államokba költözve azonnal éttermet nyitottak. A férfi 2019-ben hagyta ott Elon Musk vállalkozását, a Space X-et, hogy inkább egy saját ötletén dolgozzon. Ebből lett a Stellar Pizza startup: a vállalkozásával azokat célozza meg, akik gyorsan és kényelmesen szeretnének ételhez jutni. A kihívás nem volt egyszerű: olyan pizzát kellett sütni, ami felveszi a versenyt az éttermekből kiszállított minőségi darabokkal, és egy olyan technológiát kellett fejleszteni hozzá, ami a pizzakészítés minden szakaszát problémák nélkül képes végrehajtani, vagyis egyszerre hoznak létre egy új éttermi brandet, miközben felépítenek egy jól funkcionáló műszaki folyamatot is – írja a magyarkonyhaonline.

Tsai először a technológia fejlesztésére fókuszál, és ha ez már megvan, akkor jöhet a brandépítés. A tudósnak ráadásul azzal is fel kell vennie a harcot, hogy a robotok megítélése a vendéglátás területén elég vegyes. Sokan elutasítják a teljesen automatizált gépeket a konyhákon, ráadásul sok konyhai dolgozó az állását félti a gépektől. Tsai szerint a gyorsételek jó részét már ma is gépek készítik, például a hamburgerhúst, ezért nem kell tartani tőlük. A férfi által megálmodott étteremláncban a sofőr az egyetlen emberi tényező, a pizza pedig útközben, a jármű hátuljában lévő robotban készül el, hogy a lehető legfrissebben kerüljön a megrendelő kezébe. A koncepció még az idén nyáron debütálhat Los Angelesben. A hasonló koncepciójú Zume Pizzának egyelőre nem sikerült a nagy áttörés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top