Nincs annál jobb dolog, mint amikor egy kellemesen narancsos süti illata belengi a lakást. A kalácsot ehetjük reggelire, délután nassolhatunk belőle a tejeskávé mellé, és néha még este is belefér egy kis bűnözés. Akár vendégeket vársz, akár csak a saját és a családod örömére sütnél, mindenképpen próbáld ki ezt a narancsos kalács receptet!
Narancsos kalács recept
Nem kell nagy konyhai gurunak lenned ahhoz, hogy ezt a kalácsot elkészítsd, és semmilyen különleges hozzávalóra nem lesz szükséged. Plusz, van még egy jó hírünk: az idődből sem kell sokat rászánnod, gyorsan elkészülhetsz vele.
Hozzávalók:
- 4 db egész tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 késhegynyi vanília
- 2 teáskanál rumaroma
- 5 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 közepes narancs reszelt héja és leve
- 10 dkg porcukor és ½ narancs leve a mázhoz
Elkészítés:
Fogj két tálat, és válaszd szét a tojássárgáját és a fehérjét. A tojássárgákat a cukorral és a szoba hőmérsékletű vajjal együtt keverd habosra. Ez után mosd meg a narancsot – a héja fog kelleni –, és reszeld le a héját, majd add hozzá a tojáshoz, a kifacsart levével együtt. Most mehet bele a vanília és a rumaroma is, majd a lisztet és a sütőport adagold hozzá a keverékhez, és dolgozd el.
A másik tálban a tojásfehérjéket verd kemény habbá, és már forgathatod is bele a tésztába. Arra vigyázz, hogy óvatosan add hozzá, és még óvatosabban keverd el, hogy ne törjön össze a hab.
Fogj egy koszorúformát, vajazd ki, majd öntsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 30 percre lesz szüksége, hogy készre süljön. Mielőtt kiveszed, végezz tűpróbát a sütin!
Végül, készítsd el a cukormázat: a porcukrot keverd el ½ narancs levével, és amikor kihűlt a tészta, öntsd rá, majd tedd be a hűtőbe 20-30 percre, hogy rádermedjen.
Süss velünk tovább!
- Tavaszhozó: a legízletesebb medvehagyma krémleves
- Így készül a legfinomabb tejpite – villámgyors süteményrecept
- Ez a tökéletes gnocchi készítésének a titka – Négysajtos gnocchi recepttel