Így készítsd el a török étkezdék imádott lencselevesét – fél óra alatt kész!

Haranghy Orsi | 2022. Szeptember 18.
Ráadásul gluténmentes, laktózmentes és cukormentes is.

A kırmızı mercimek çorbası, avagy a törökök méltán híres vöröslencselevese a közel-keleti étkezdék egyik alaplevese. Érdekes tulajdonsága, hogy többek között a mentának köszönhetően nyáron is jól esik, hűsít; télen pedig a kellemes, melegítő hatását élvezhetjük. Törökországban, azon belül is Anatóliában napközben bármikor fogyasztják, még reggelire is. A tápláló, mégsem elnehezítő levest másnaposság ellen is javallják.

Sok receptben ajánlanak előáztatást, de a vöröslencse valójában nem igényli. Az itthon elterjedt barna színű, valamint a zöld lencsével (és több más hüvelyessel) ellentétben a vöröslencse könnyen megpuhul. A török konyha előszeretettel használja ezt a lencsefélét annak lágy állaga miatt. Ennek köszönhetően könnyen is formázható, a török lencsegombócok például világszerte a vegánok egyik kedvelt csemegéje lett.

Konyhai amatőrök is bátran próbálkozzanak vele, gyakorlatilag elronthatatlan.

A könnyen kezelhető vöröslencse / Fotó: Westend61, Getty Images

Tippek a vöröslencseleves készítéséhez:

Akár pitával / Fotó: Elena Sapegina, Getty Images

Török vöröslencseleves recept:

Hozzávalók:

Nem teljesen krémesre mixelt török lencseleves / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version