nlc.hu
Gasztro

C-vitaminban gazdag ételek

8 étel, amikről nem is gondolnád, hogy tele van C-vitaminnal

Ha a C-vitaminra gondolunk, akkor az esetek többségében elsőre a citrom jut az eszünkbe, pedig vannak ételek, amik sokkal nagyobb arányban tartalmaznak C-vitamint, sőt, valójában rejtett C-vitamin források.

A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszerünk egészséges működéséhez. Az ajánlott napi beviteli értéke a férfiaknál 90 milligramm, míg a nőknél 75 milligramm, amit a tapasztalatok szerint jobb természetes forrásból biztosítani.

Olyan zöldségeket, gyümölcsöket gyűjtöttünk össze, amik igazi C-vitamin-bombák, de ezzel csak nagyon kevesen vannak tisztában!

Burgonya

Egy közepes méretű, 240 grammos burgonya 42 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyjából a napi ajánlott beviteli érték felét teszi ki. Mivel rostforrásként is kiváló, jótékonyan hat az emésztésre, héja pedig értékes ásványi anyagokat, így például magnéziumot és káliumot tartalmaz.

Káposzta

A rostokon, a K-vitaminon, illetve a káliumon túl, ami szintén hozzájárul a szív egészségéhez, valamint a megfelelő vérnyomás fenntartásához, 100 gramm káposzta 37 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Fodros kel

A fodros kelt azok közé a zöldségek közé tartozik, amiket méltatlanul elfelejtünk, pedig télen és tavasszal nagyon is érdemes legalább heti egyszer az asztalra tennünk. 100 gramm fodros kel 120 milligramm C-vitamint tartalmaz, emellett gazdag K-vitaminban, ami az érrendszerünknek és a szívünknek is jót tesz.

Kivi

A kivi igazi C-vitamin bomba: 100 grammban 93 milligramm C-vitamin van, és a fodros kelhez hasonlóan K- és E-vitaminban is gazdag. Ha naponta kettő közepes kivit megeszel, a napi C-vitaminszükségletedet is kipipálhatod.

Brokkoli

A brokkoliban meglepően sok – 89 milligramm/100 gramm – C-vitamin található, ami alaposan megkönnyíti a napi ajánlott beviteli érték elérését. Emellett fehérjéket, illetve K-vitamint is tartalmaz, mely elősegíti a véralvadást és támogatja a csontok egészségét.

Fekete ribizli

Egyes tanulmányok szerint 100 gramm fekete ribizli 122 milligramm C-vitaminnal tölt fel, ami akár a férfiakat, akár a nőket nézzük, meghaladja az ajánlott napi beviteli értéket. Ráadásként ez a bogyós gyümölcs a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agy- és szembetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

C-vitamin forrás ételek

A fekete ribizlit nem árt az étrendbe beiktatni! (Fotó: Getty Images/istetiana)

Paradicsom

A C-vitamin megtalálható a paradicsomban is. Ez 100 grammonként 27 milligrammos mennyiséget jelent. A paradicsomból ráadásul hozzájuthatsz a likopin nevű antioxidánshoz, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Chilipaprika

A chilipaprika is azok közé a zöldségek közé tartozik, amik bővelkednek C-vitaminban. Ha szereted a pikáns, csípős ízeket, akkor érdemes a zöld chilit beépítened az étrendedbe, ugyanis 100 gramm zöld chilipaprika 242 milligramm C-vitamint tartalmaz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top