nlc.hu
Gasztro

A tradicionálistól az újhullámosig: így alakul a cukrászdák bejgli árképzése 2022-ben

„Megkaptuk, hogy aranyból van-e?” – Ennyibe kerülnek a bejglik a cukrászdákban idén

Országosan elismert, valamint helyi kis cukrászdák kínálataira is kíváncsiak voltunk: mennyibe kerül idén decemberben egy rúd bejgli a cukrászatokban?

Hamarosan jelentkezik az nlc idei nagy bejglitesztje: a boltokban kapható bejgliket értékeljük szerkesztőségi vakteszt során. Addig is egy kis eligazodás, ha nem az élelmiszerüzletekben kapható, gyártósorokról lekerülő ünnepi süteményekre szavazunk, hanem cukrászdából szereznénk be.

2022-ben már tudvalevőleg az olcsó sem olcsó többé. A cukrászdák mezőnyében mindenesetre olcsóbbnak számító helyeken már 2300 és 3000 forint között is beszerezhetjük az alap ízesítésű bejgliket. Általánosságban elmondható, hogy a spórolós alapanyag-helyettesítőket mellőző, minőségi vajból, lisztből manufakturális körülmények között dolgozó műhelyekből 3000 forint alatt nem kerül ki bejgli idén.

Az alábbi terepszemlénkre erősít rá Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, aki a VG-nek nyilatkozva elmondta: „Idén a minőségi bejglik ára általában 3000 forinttól indul, és nagyjából 4500-5000 forint körül áll meg. Hozzátette: noha biztosan megjelennek majd a piacon idén is az ipari termékek, amelyek jóval olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdai bejglik, de általában a minőségük is lényegesen silányabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék.”

Óvakodjunk a tekercsektől!

Ha mákos, diós tekercs, rúd vagy egyéb fantázianeveken árulnak bejglinek látszó süteményeket, joggal gyanakodjunk rá, hogy vacak termékkel van dolgunk.

Diós és mákos bejglik

Diós, mákos, mogyorókrémes / Fotó: Eva-Katalin, Getty Images

Lefi bácsi hagyatéka Kőbányán

Kezdjük egy kis kőbányai kulthellyel, akik igazán lényegretörően fogalmazták meg a cukrászok helyzetét az idei karácsony közeledtével. A X. kerületi Állomás utca 16. jól ismert hivatkozási pont az édesszájúak körében, „több generáció nőtt fel Lefi bácsi citromfagyiján” – mesélik magukról. Gondolnak a mazsolautálókra is, a diós és mákos bejglit mazsola nélkül is kérhetjük.

„Sajnos az árak tényleg felmentek a tavalyiakhoz képest nálunk nagyjából 15-20 %-kal. De ha valaki látja az élelmiszerárakat, amelyek több, mint duplájukra emelkedtek, az elektromos áram díja TÍZSZERESÉRE, a gázárat a szorzók miatt nem tudjuk, mennyi, akkor látható, hogy a budapesti cukrászdák közül nincs, aki 3000 Ft körülre árazta be ezeket a sok munkával előállított finomságokat. Ma megkaptuk, hogy aranyból van-e.

Nincs aranyból, de 149 Ft helyett 366 Ft egy kiló liszt, 249 Ft helyett 580 Ft a cukor, a dió, a mák áráról jobb nem is beszélni. Csak remélni tudjuk, hogy karácsonykor mindenkinek kerül az asztalára valahonnan bejgli!”

Lefi Cukrászda. Diós és mákos bejgli 2990 Ft. Gesztenyés, meggyes-mákos, csokis és nyírfacukorral édesített diós és mákos bejgli 3390 Ft. A bejglik 50 dkg-osak.

Nejlonba csomagolt diós és mákos bejglik

Kőbánya, nosztalgia, bejglik / Fotó: Lefi Cukrászda

Nándori László műhelyében bejglikoszorú is készül

A sokszoros díjnyertes Nándori Cukrászdában több mint 60 éve izzanak fel nap mint nap a sütők. Jól szerepelnek az Magyarország Tortája és az Magyarország Cukormentes Tortája versenyeken, és a fagylaltrajongók egyik megbízható bázisa Budapesten. Most azonban sütiszezon van: a Ráday utcai, minid nyüzsgő helyen hatféle ízesítésű bejglit kínálnak.

Nándori Cukrászda. Diós és bejgli bejgli 3650 Ft. Szilvalekváros bejgli 4200 Ft. Nándori bejgli 4500 Ft. Diós-mákos bejglikoszorú (80 dkg / 2 rúd fonva) 5800 Ft. A bejglik 50 dkg-osak. Mákos-szilvalekváros bejglikoszorú (80 dkg / 2 rúd fonva) 5800 Ft.

Diós bejgli arany mazsolával / Fotó: Nándori Cukrászda

Diós bejgli arany mazsolával / Fotó: Nándori Cukrászda

Ahol nem spórolnak az alapanyagokkal: Damniczki Balázstól Székesfehérváron

Tudvalevő, hogy a cukrászdák legtöbbjében is az olcsóbb növényi tejszíneket és vaj helyett margarint használnak – és ezek csak a legegyszerűbben meghatározható pótlékok, amikkel lenyomják a beszerzési és készítési árakat a cukrászatokban. Damniczki Balázsék munkássága garancia arra, hogy az ő műhelyükben e drágulás sújtotta időkben is tehéntől származik a tejszín és a vaj, ez megmutatkozik az árképzésben is.

Damniczki Cukrászda. Diós, mákos, aszalt szilvás, mákos aszalt szilvás, marcipános bejgli 4500 Ft. A bejglik 50 dkg-osak.

Bejgli készülőben, feltekerve

Több évtizedes „ujjgyakorlat” / Fotó: Damniczki Cukrászda

A Gödöllő-Veresegyház tengelyen: Sulyán

Sulyán Pál és felesége 1980 óta viszik „a” Sulyánt, ma már mindkét fiuk erre a pályára lépett. Az egykori apró cukrászdából ma már két nagy forgalmú üzletet fejlesztettek, amelyek kiszolgálásására egy modern, nagy cukrászüzemet építettek. Számos díjuk egyike a 2021-es Év szaloncukra díj, amit az Egy falat Mennyország süteményük szaloncukor-változatával érdemeltek ki. Bejglit a gödöllői és veresegyházi Sulyán Cukrászdákban is beszerezhetnünk.

Sulyán Cukrászdák. Mákos bejgli 3600 Ft. Diós és gesztenyés bejgli 3700 Ft. Mákos-áfonyás bejgli 3900 Ft. Diós áfonyás bejgli 4000 Ft. Aszalt szilvás bejgli 4500 Ft. Marcipános aszalt szilvás bejgli 4500 Ft. A bejglik 50 dkg-osak.

Sorakozó / Fotó: Sulyán Cukrászda

Sorakozó / Fotó: Sulyán Cukrászda

Pataki Ádámék bejglifutárok lettek

Bejglifutárra is bukkanhatunk, ha az interneten keresgélünk bejglik után. Meglepetésre az érdi Pataki Cukrászda felel érte, akik értelemszerűen házhoz is viszik a rendeléseket. A Pataki egyébként is vállal kiszállítást a környező településeken és több budai kerületben, de bejgliket az egész országban terítik. Pataki János örökségét egyik fia, Pataki Ádám viszi tovább, és Pataki már nem csak a Balatoni úti nagy cukrászdában, hanem Budán is működik, Pataki Cuki néven.

Pataki Cukrászda. Mákos és diós bejgli 4500 Ft. Mákos bejgli aszalt meggyel 5000 Ft. Diós bejgli aszalt vörösáfonyával 5000 Ft. Marcipános bejgli aszalt sárgabarackkal 5500 Ft. Gesztenyés beigli kandírozott naranccsal 5500 Ft.

Karácsonyi hangulat már novemberben / Fotó: Pataki Bejglifutár

Karácsonyi hangulat már novemberben / Fotó: Pataki Bejglifutár

Miben kínálnak mást az újhullámos cukrászdák?

Advent idején a bejglit nem csak a hagyományos cukrászdák kínálatában találjuk meg, az újhullámos, modern cukrászműhelyekben is készül. Ezek a cukrászdák elsősorban azzal térnek el a tömegtermékek készítőitől, hogy nem adalékanyagokkal töltik ki a süteményeiket, (valóban) jó minőségű lisztet használnak, valamint vajat a margarin, pálmazsír és egyéb, E-számokkal jelzett transzzsírok helyett. Ezek a műhelyek azzal is kitűnnek a mezőnyből, hogy a klasszikus mákos-diós ízeken kívül különlegesebb alapanyagokból készült töltelékkel csavarják be a bejgliket. Olaszország ebben is az élen: a brontei pisztáciából, valamint a piemonti mogyoróból készült krém is fantasztikus bejglitöltelék az újdonságokra nyitottak számára.

Egy kiváló kovászos pék- és cukrászműhelyből Kővágóörsről

Mit kínál egy ízig-vérig újhullámos hely a Balaton hullámaitól néhány kilométerre? Egy szép észak-balatoni kis községben, Kővágóörsön nyitotta meg kovászos pékségét és bisztróját Török András. Jogi és banki finanszírózói állását adta fel az új életért, és tette ezt nem hiába. Több tíz kilométeres körzetből is járnak ma már az Andriska Pékbisztróba. Télen alvó Balaton ide, 800 fős település oda, bevállalták az egészéves működést, és a bejglizésből sem maradnak ki. Bár a kovászos és vadkovászos kenyereik és sodort vajas kifliik révén tettek szert rajongótáborra, a cukrászműhelyük sem marad el mögötte.

Andriska Pékbisztró. Mákos-aszalt szilvás bejgli 4400 Ft. Diós-aszalt barackos bejgli 4800 Ft. A bejglik 50 dkg-osak.

Karácsonyi ajándékcsomagok / Fotó: Andriska Pékbisztró

Karácsonyi ajándékcsomagok / Fotó: Andriska Pékbisztró

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top