Nem kell elérhetetlen, drága alapanyagokra gondolnunk, ha különlegesebb köretet szeretnénk tenni az asztalra. Nagyon sok múlik az elkészítésen és a tálaláson, hogy a hétköznapok egyik szürke eminenciásából is kihozzuk a legtöbbet. A krumpli a mindennapok eledele, és ma már az édesburgonya sem számít igazán különleges beszerzésnek. Mindkettő elérhető árú, a nagyobb élelmiszerboltokban az édesburgonya is biztosan beszerezhető – és igen hálás köret.
Olyan köretek elkészítését mutatjuk meg, amelyek egy kis öntettel akár magukban is nagyon finomak, és sokkal többet adnak hozzá a karácsonyi ebédhez,vacsorához, mint egy sima párolt rizs, főtt vagy sült krumpli. Egyszerű, de fantáziadús köretek következnek.
Sütőtökös burgonyafánk
Hozzávalók:
- 75 dkg burgonya
- 25 dkg sütőtök
- 35 dkg liszt
- 20 g vaj
- 1 kávéskanál méz
- 2 csomag (por) élesztő
- 1 dl
- Ízlés szerint só
- A sütéshez olaj
Elkészítése:
- A burgonyát héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, héját lehúzzuk és burgonyanyomón áttörjük.
- A sütőtök magját kidobjuk, húsát megkenjük mézzel, majd forró sütőben fél óra alatt megsütjük.
- Még melegen kikaparjuk a húsát, villával összetörjük, és a burgonyához adjuk.
- A rozmaringleveleket finomra vágjuk és a margarinon kissé megpirítjuk, majd a liszttel, a sóval és a porélesztővel együtt a burgonyához adjuk.
- Alaposan összedolgozzuk, ha túl sűrű a tészta kevés tejet, ha túl híg kevés lisztet adunk hozzá.
- Letakarva meleg helyen kelesztjük.
- Az olajat egy mély lábasban felmelegítjük. A megkelt burgonyafánktésztából beolajozott kézzel ping-pong labda méretű golyókat formázunk és az olajban szép barnára sütjük.
A vega vendégek mentsvára: fetával töltött édesburgonyacsónakok
Sok feladat nincsen vele, dolgozik a sütő, no és az édesburgonya édes ízei a feta sósságával. A töltelék persze bármeddig gazdagítható, más zöldségeket is tehetünk bele, de ha egyébként is sokféle fogás kerül az asztalra, elég lehet a feta-édesburgonya kombináció is.
Hozzávalók:
- Annyi édesburgonya, ahány adagot szeretnénk készíteni
- Édesburgonyánként 50 g fetasajt (vagy más sós fehér sajt)
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítése:
- Héjában főzzük elő az édesburgonyákat, ne túl puhára.
- Vágjuk ketté, és töltsünk bele villával széttört fetasajtot.
- 180 °C-on süssük pirosra.
- A sütőből kivéve szórjuk meg a petrezselyemmel.
Ha a rakott krumpli köret: burgonya gratin
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 120 g vaj
- 250 ml (állati eredetű) tejszín
- Egy szál póréhagyma
- 2 teáskanál só
Elkészítése:
- Hámozzuk meg a krumplit és vágjuk vékony, 1-2 milliméteres szeletekre.
- Tegyük hőálló edénybe.Vágjuk föl a póréhagymát, keverjük hozzá a krumplihoz. Jól sózzuk meg.
- Öntsük le a tejszínnel és nyomogassuk le, hogy ne maradjon benne levegő.
- Aztán kockázzuk a vajat a tetejére és tedd a sütőbe.
- Trgyük a sütőbe 180 fokon 50 percre.
Már a neve is elegáns: Hasselback-burgonya a karácsonyi asztalra
A barázdákra vágott krumplik igencsak jól néznek ki a tányéron, és nem kevésbé finomak is, ha jól készítjük. A legkedveltebb köretalapanyag egyszerre ropogós, hiszen szeletekre bontva sütjük, és harmonikaszerűen szétnyílik sütés közben. A redőkbe kerül a szósz.
Hozzávalók:
- 6 középnagyságú burgonya
- 6 csík vékonyra szelt szalonna
- 20 dkg félzsíros sajt
- 2 dl olívaolaj
- 6 evőkanál szardellamártással (ezt ki is hagyhatjuk, ha nem szeretjük a halat)
- Ízlés szerint reszelt fokhagyma
- Só, bors
- Friss petrezselyem
- Esetleg: 2 szál friss rozmaring
Elkészítése:
- A nem teljesen puhára előfőzött krumplit vagdaljuk be vékony csíkokra. Tegyük a burgonyát egy alufóliával kibélelt tepsibe.
- A szósz hozzávalóit keverjük össze. Rakjuk az apróra vágott vagy egy csíkban hagyott szalonnát a krumplira, és öntsük rá a szószt.
- Takard be reszelt sajttal vagy egyben sajtszelettel, és fűszerezzük a friss fűszereken kívül.
- 15 perc alatt légkeverésen 180 °C-on elkészül.
Krumplipüré extrával: sütőben sült sajtos krumplipüré
Hozzávalók (10 adaghoz):
- 2,5 kiló krumpli
- 100 g vaj
- 2 dl tej
- Ízlés szerint reszelt szerecsendió
- 200 g félkemény sajt
- Olívaolaj
- Só, fehérbors
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Főzzük puhára meghámozott, félbevágott krumplikat. Szűrjük le, majd törjük át.
- Keverjünk hozzá 50 gramm vajat és a tejet, reszeljük hozzá a szerecsendiót, majd sózzuk, borsozzuk. Készítsünk el egy hagyományos krumplipürét.
- Kenjünk ki vajjal egy sütőálló edényt. Reszeljük le a sajtot, és tapasszuk ki vele az edény belsejét, majd kanalazzuk bele a krumplipürét. A maradék vajat leheletvékony szeletekben tegyük a krumpli tetejére, majd csurgassunk rá egy kis olajat.
- Tegyük a sütőbe, és süssük 35 percig, hogy ropogós legyen.