nlc.hu
Gasztro
5 gyors köret a karácsonyi asztalra

5 elegáns, de szupergyors krumplis köret karácsonyra, ha kifáradtunk a húskészítésben

Egyszerű, de nem felejthető köretek, amikből egy falat sem marad karácsony másnapjára!

Nem kell elérhetetlen, drága alapanyagokra gondolnunk, ha különlegesebb köretet szeretnénk tenni az asztalra. Nagyon sok múlik az elkészítésen és a tálaláson, hogy a hétköznapok egyik szürke eminenciásából is kihozzuk a legtöbbet. A krumpli a mindennapok eledele, és ma már az édesburgonya sem számít igazán különleges beszerzésnek. Mindkettő elérhető árú, a nagyobb élelmiszerboltokban az édesburgonya is biztosan beszerezhető – és igen hálás köret.

Olyan köretek elkészítését mutatjuk meg, amelyek egy kis öntettel akár magukban is nagyon finomak, és sokkal többet adnak hozzá a karácsonyi ebédhez,vacsorához, mint egy sima párolt rizs, főtt vagy sült krumpli. Egyszerű, de fantáziadús köretek következnek.

Sütőtökös burgonyafánk

Hozzávalók:

  •  75 dkg burgonya
  • 25 dkg sütőtök
  • 35 dkg liszt
  • 20 g vaj
  • 1 kávéskanál méz
  • 2 csomag (por) élesztő
  • 1 dl
  • Ízlés szerint só
  • A sütéshez olaj

Elkészítése:

  • A burgonyát héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, héját lehúzzuk és burgonyanyomón áttörjük.
  • A sütőtök magját kidobjuk, húsát megkenjük mézzel, majd forró sütőben fél óra alatt megsütjük.
  • Még melegen kikaparjuk a húsát, villával összetörjük, és a burgonyához adjuk.
  • A rozmaringleveleket finomra vágjuk és a margarinon kissé megpirítjuk, majd a liszttel, a sóval és a porélesztővel együtt a burgonyához adjuk.
  • Alaposan összedolgozzuk, ha túl sűrű a tészta kevés tejet, ha túl híg kevés lisztet adunk hozzá.
  • Letakarva meleg helyen kelesztjük.
  • Az olajat egy mély lábasban felmelegítjük. A megkelt burgonyafánktésztából beolajozott kézzel ping-pong labda méretű golyókat formázunk és az olajban szép barnára sütjük.

A vega vendégek mentsvára: fetával töltött édesburgonyacsónakok

Sok feladat nincsen vele, dolgozik a sütő, no és az édesburgonya édes ízei a feta sósságával. A töltelék persze bármeddig gazdagítható, más zöldségeket is tehetünk bele, de ha egyébként is sokféle fogás kerül az asztalra, elég lehet a feta-édesburgonya kombináció is.

Fetával töltött édesburgonya

Önmagában is finom / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Hozzávalók:

  • Annyi édesburgonya, ahány adagot szeretnénk készíteni
  • Édesburgonyánként 50 g fetasajt (vagy más sós fehér sajt)
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

  • Héjában főzzük elő az édesburgonyákat, ne túl puhára.
  • Vágjuk ketté, és töltsünk bele villával széttört fetasajtot.
  • 180 °C-on süssük pirosra.
  • A sütőből kivéve szórjuk meg a petrezselyemmel.

Ha a rakott krumpli köret: burgonya gratin

Burgonya gratin

Eredetileg sajt nélkül készül / Fotó: AnnaPustynnikova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 120 g vaj
  • 250 ml (állati eredetű) tejszín
  • Egy szál póréhagyma
  • 2 teáskanál só

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg a krumplit és vágjuk vékony, 1-2 milliméteres szeletekre.
  • Tegyük hőálló edénybe.Vágjuk föl a póréhagymát, keverjük hozzá a krumplihoz. Jól sózzuk meg.
  • Öntsük le a tejszínnel és nyomogassuk le, hogy ne maradjon benne levegő.
  • Aztán kockázzuk a vajat a tetejére és tedd a sütőbe.
  • Trgyük a sütőbe 180 fokon 50 percre.

Már a neve is elegáns: Hasselback-burgonya a karácsonyi asztalra

A barázdákra vágott krumplik igencsak jól néznek ki a tányéron, és nem kevésbé finomak is, ha jól készítjük. A legkedveltebb köretalapanyag egyszerre ropogós, hiszen szeletekre bontva sütjük, és harmonikaszerűen szétnyílik sütés közben. A redőkbe kerül a szósz.

Töltött, Hasselback burgonya

Ársapkás dőzsölés / Fotó: mikafotostok, Getty Images

Hozzávalók:

  • 6 középnagyságú burgonya
  • 6 csík vékonyra szelt szalonna
  • 20 dkg félzsíros sajt
  • 2 dl olívaolaj
  • 6 evőkanál szardellamártással (ezt ki is hagyhatjuk, ha nem szeretjük a halat)
  • Ízlés szerint reszelt fokhagyma
  • Só, bors
  • Friss petrezselyem
  • Esetleg: 2 szál friss rozmaring

Elkészítése:

  • A nem teljesen puhára előfőzött krumplit vagdaljuk be vékony csíkokra. Tegyük a burgonyát egy alufóliával kibélelt tepsibe.
  • A szósz hozzávalóit keverjük össze. Rakjuk az apróra vágott vagy egy csíkban hagyott szalonnát a krumplira, és öntsük rá a szószt.
  • Takard be reszelt sajttal vagy egyben sajtszelettel, és fűszerezzük a friss fűszereken kívül.
  • 15 perc alatt légkeverésen 180 °C-on elkészül.

Krumplipüré extrával: sütőben sült sajtos krumplipüré

Szépen pirultan / Fotó: freeskyline, Getty Images

Szépen pirultan / Fotó: freeskyline, Getty Images

Hozzávalók (10 adaghoz):

  • 2,5 kiló krumpli
  • 100 g vaj
  • 2 dl tej
  • Ízlés szerint reszelt szerecsendió
  • 200 g félkemény sajt
  • Olívaolaj
  • Só, fehérbors

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Főzzük puhára meghámozott, félbevágott krumplikat. Szűrjük le, majd törjük át.
  • Keverjünk hozzá 50 gramm vajat és a tejet, reszeljük hozzá a szerecsendiót, majd sózzuk, borsozzuk. Készítsünk el egy hagyományos krumplipürét.
  • Kenjünk ki vajjal egy sütőálló edényt. Reszeljük le a sajtot, és tapasszuk ki vele az edény belsejét, majd kanalazzuk bele a krumplipürét. A maradék vajat leheletvékony szeletekben tegyük a krumpli tetejére, majd csurgassunk rá egy kis olajat.
  • Tegyük a sütőbe, és süssük 35 percig, hogy ropogós legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top