nlc.hu
Gasztro

Ezért olcsóbbak az alapanyagok Horvátországban

Ennyivel olcsóbban lehet kihozni a paprikás krumplit Horvátországban, mint itthon

Jóval olcsóbban lehet bevásárolni az alapanyagokat Horvátországban, és meg is vannak az okai, miért barátibbak ott az árak.

Paprikás krumplihoz vásárolt be az ATV Híradó stábja, előbb itthon, majd Horvátországban. Mint kiderült,

  • egy zónaadag alapanyagára Magyarországon 913 forint,
  • a déli szomszédunknál 556 forint volt.

A különbség fő oka, hogy, hogy a horvát kormány 8 százalékkal mérsékelte az alapvető élelmiszerek áfáját.  Az ATV Híradó stábja először egy baranyai szupermarketben vásárolta meg először a zónaadag paprikás krumpli alapanyagait.

paprikás krumpli tányéron

Fotó: Getty Images

A különbség döbbenetes: átszámolva 400 forintos árfolyamon, azt derült ki, hogy 40 százalékkal drágábban vásároltak be Magyarországon, mint a szomszédos Horvátországban.

Nem véletlen, hiszen, ahogy az a riportból kiderül, a horvát kormány tavaly 13-ról 5 százalékra csökkentette a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír és a gyermekélelmiszerek adóját. A mezőgazdaságban pedig 25 százalékról 5 százalékra mérsékelték a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát is.

Magyarországon a KSH új adatai szerint átlagosan 24,5 százalékkal emelkedtek 2022. decemberben a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, a brutális áremelkedésről, és a legjobban dráguló termékekről ebben a cikkben olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top