nlc.hu
Gasztro

Ezért olcsóbb a Pick szalámi Németországban

Kiderült, hogy miért olcsóbb a Pick szalámi Németországban, mint itthon

Az áfa lehet a ludas a cég szerint.
Szeletelt szalámi egy vágódeszkán

Ahogy arról mi is írtunk, Magyarország vezet az Európai Unióban élelmiszerinfláció terén: még Németországban 20,7 százalékos lett ez az érték, itthon a tavaly decemberi adatok szerint 50 százalékkal lett drágább az élelmiszer.

Ennek ellenére az ember azt gondolná, hogy a Magyarországon gyártott termékek itthon a legolcsóbbak – ez azonban nem így van. Tavaly év végén nagy port kavart az, hogy egyes németországi üzletekben kevesebbe került a Pick szalámi, mint itthon. A Pénzcentrum utána járt, hogy mi állhat az árkülönbség hátterében.

„Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően” – írta a Pick Szeged Zrt. a lap kérdésére.

A cég hozzátette, hogy ezenkívül a különböző országok által alkalmazott áfakulcsok is eltérést okozhatnak: jelenleg Németországban a szalámi áfája 7%, Ausztriában 10%, nálunk pedig 27%.

A Pick Szeged Zrt. arról is beszélt a Pénzcentrumnak, hogy az árkülönbséget az egyes kereskedők eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ez Magyarországon tilos.

„Pick Szeged Zrt.-nek nincs hatása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak egyes Pick termékeken, így a Picknek nincs befolyása arra sem, hogy a kiskereskedők milyen fogyasztói árakat alakítanak ki” – összegezték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top