nlc.hu
Életmód

Külföldi magyarok az élelmiszerárakról

„Minden sokkal nehezebb, de még mindig sokkal élhetőbb, mint otthon” – külföldön élő magyarok meséltek arról, mennyibe kerül a bevásárlás

Németországban például 2254 forint átszámolva az a Pick szalámi, ami nálunk 5000 forint közelében van.

Mándity László 7 éve él Németországban, havi körülbelül 2000 euróból gazdálkodik, albérletet fizet, autót tart fent. Eddig még mindig nem kell különösebben odafigyelnie arra, hogy mit vásárol, az itthoni árak viszont megdöbbentették, nyáron járt utoljára Magyarországon, éppen ezért nem is tervezi, hogy hazaköltözik, derült ki az RTL Fókusz című műsorának riportjából, amit arról készítettek, mik a külföldön élő magyarok tapasztalatai az élelmiszer-áremelkedésről.

Németországban egyébként tavaly januári 4,9 százalékhoz képest decemberre 20,7 százalékos lett az élelmiszer-infláció, ez kevesebb mint fele a magyarországinak, a hazai élelmiszerinfláció ugyanis decemberben 50 százalék környékén volt az Eurostat adatai szerint. 

Bene Kati, aki férjével és kislányával lakik az olaszországi Ravennában, édesapjával naponta beszél telefonon. „Mindennap panaszkodik, hogy már megint felment a hús ára meg a tej ára. Nálunk azért ennyire nem, de valamennyire biztosan. Az élelmiszerek árán túl az áramárak, energiaárak növekedtek.” Hozzátette, korábban ugyan nem spórolt, de a drágulás miatt azonban ma már tudatosabban vásárol. Olaszországban is van élelmiszerinfláció tavaly januárban 3,6 százalék volt, decemberre pedig 13,3 százalékra nőtt.

Vásárló fizet a kasszánál

Fotó: Pexels

Zsuzsi 3 gyerekével és férjével 11 éve él Skóciában, és ők egyelőre nem spórolnak, bár az árak itt is feljebb mentek, az Egyesült Királyságban ugyanis az élelmiszer-infláció a múlt januári 4,4 százalékról 17 százalékra nőtt. „Itt is minden megváltozott, minden sokkal nehezebb, de még mindig sokkal élhetőbb, mint otthon. A szociális háló nagyon erős, gyakorlatilag mindenféle támogatást megkaphatsz, ha fiatal vagy, ha idős, ha van gyereked, ha nincs. Arról nem is beszélve, hogy még több munkalehetőség van, mint eddig” – tette hozzá.

Az Egyesült Államokban tavaly januárban 6,7 százalékos volt az élelmiszer-infláció, és decemberre csekély mértékben, 10,4 százalékra nőtt. Mariann Las Vegasban él amerikai férjével, elmondása szerint a drágulás leginkább a tojás árán érzékelhető, ami 49 százalékkal kerül többe. “Mi is megérezzük az áremelkedést. Amíg a korábbi években 80-120 dollárért elvégeztem a heti nagybevásárlást, ma már ezt egy olyan 180 dollár körüli összegért tehetem meg, és nem luxustermékekről beszélek, hanem sima alapélelmiszerekről” – nyilatkozta. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top