Igen, igen, a maradék pizza nem csak mítosz. A zsírját eresztett, szomorúan árválkodó pizzaszeletek azonban nem végezhetik a kukában, még ha kihívást is jelent nem gumiszerű állagúra újramelegíteni.
Alaptézis, hogy a mikróban nyúlni fog a sajt, szivacsossá válik a tészta – még a grillező funkción is. A sütőben pillanatok alatt kiszárad, még ha be is permeteztük vízzel, a széle általában így is betonná válik.
Lehet persze próbálkozni, és léteznek lenyűgöző hibrid módszerek, mint amilyen a mikróban puhítást követő serpenyős sütés, vagy a vízzel ÉS olajjal permetezés.
Ahány megpunnyadt pizzaszelet, annyi esély a Heston Blumenthal-i kísérletekre, akár szeletenként is kipróbálhatjuk a YouTube-on, TikTokon elérhető csúcsmegoldásokat. Mi ezúttal az alábbi módszert alkalmaztuk, és működött.
Korábban próbálkoztunk a pizza vagy a serpenyő bevizezésével, de ettől a pizza épp a pizza jellegét veszítette el, nevesül az alul ropogós, felül szaftos, majd ropogós sajt rétegét.
TikTok-trükk elemzés következik:
- Az egyik titok az előre felhevített serpenyő. Ha közben melegszik fel, el fog ázni a pizza alja.
- A felforrósított edénybe zsiradék nélkül rakjuk a szeletet, és a két jégkocka után rögtön jöhet a fedő.
- Ha a fedő nem zárja le rendesen, nem csapódik vissza a pára, azaz nem működik.
- Sima vízzel is hasonló eredményt érhetünk el, de a jég fokozatos olvadása a segítségünkre lesz.
- Lényeges az olaj mellőzése, ennek nyomán a tapadásmentes serpenyő használata. Ha olajat teszünk a pizza alá, meg fogja szívni magát vele a tészta.
Nézd meg TikTokon is:
@dessert.hound