A Pénzcentrum kiszámolta, hogy a magyarok egyik kedvenc étele, a túrós csusza lassan luxusételnek számít, ugyanis a négy fő hozzávaló, azaz a tészta, szalonna, túró és a tejföl együttesen átlagosan 59 százalékkal lett drágább egy év alatt, azaz több mint félszer annyiba kerül elkészíteni ezt az étel mint tavaly ilyenkor. Forintosítva mindez azt jelenti, hogyha a négy fő hozzávalóból egy egységnyit vásárolnánk, akkor
a bevásárlókosarunk 2022 februárjában átlagosan 3318 forintba került volna, ehhez képest idén februárban már 5259 forintra ugrott volna a számla.
Mint írják, az 59 százalék csak átlag, tehát van olyan összetevő, aminek nagyobb mértékben nőtt meg az ára, és van olyan, aminek kevésbé. A KSH átlagárai alapján a 12 százalékos tejföl vezet, ez ugyanis 93,2 százalékkal lett drágább, a második helyen a félzsíros tehéntúró áll, a 250 grammos kiszerelésének ára 89,4 százalékkal nőtt, ugyan csuszatészta nem szerepel a statisztikai adatok között, de félkilós 4 tojásos spagettiért már 67,8 százalékkal kell többet fizetni, mint egy éve, a füstölt csemegeszalonna kilójának ára pedig 45,2 százalékkal nőtt.
Ha valaki szeretné ízesíteni is az ételt, annak persze még jobban a zsebébe kell nyúlnia, míg a só kilója 2022 második hónapjában még csak 162 forint volt, 2023 februárjában már 306 forintba került, ez több mint 89 százalékos drágulást jelent, ami jelentősen túlszárnyalja az élelmiszer-infláció mértékét, ami februárban 43,3 százalék volt.