Az összes étel lejárt szavatosságú ebben a boltban

Bagaméri Viki | 2023. Április 08.
Nem is csinálnak belőle titkot, és rengeteg a visszatérő vevőjük!

Az Egyesült Államokban egy egész bolthálózat épül a lejárt szavatossági idejű, de még gond nélkül fogyasztható ételek árusítására. Akiknek a fejéből kipattant ez az ötlet, azt mondják, két jó okuk is van arra, hogy megnyitották üzleteiket.

Első hallásra talán te is felhúzod a szemöldököd, hogy ez mégis hogyan lehetséges, a válasz azonban nagyon egyszerű. Világszerte rengeteg élelmiszer kerül kidobásra még akkor is, ha valójában biztonságosan el lehetne fogyasztani, annak ellenére, hogy túllépte a csomagoláson szereplő lejárati időt. A bolt üzemeltetőinek egyik küldetése éppen az, hogy felnyissák az emberek szemét: a fogyaszthatósági idő nem jelent egyet a minőségmegőrzési idővel!

Itthon a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, azaz a Nébih tavaly indította útjára a hiánypótló Maradék nélkül programot, ami nagyon sok hasznos információt tartalmaz a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatóságáról. Ahhoz, hogy ne dobj ki feleslegesen olyan ételeket, amiket még nyugodtan megehetnél, illetve hogy ne fogyassz el olyan lejárt élelmiszereket, amik akár megbetegedést is okozhatnak, fontos, hogy tudd, mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő közötti különbség.

A szóban forgó üzletekben természetesen a termékek árát is lejjebb vitték, így azok is több ételt tehetnek a kosarukba, akiknek egy normál élelmiszerboltban anyagilag megterhelő lenne a bevásárlás.

A Daily Table nevet viselő boltok sikere vitathatatlan a tengerentúlon, még akkor is, ha kínálatuk nem annyira színes, mint egy hagyományos szupermarketé. Húsféléket, halételeket és tejtermékeket nem tesznek a polcaikra, de szépséghibás zöldséget, gyümölcsöt és rövid ideje lejárt félkész élelmiszereket viszont szép számmal kínálnak az ide betérőknek.

Forrás: Via, Fotó: Profimédia

Exit mobile version