A Taste Atlas online ételkalauz olvasói a közelmúltban az Ingyigirka salátát választották meg a világ legrosszabb ételének.
Az Ingyigirka a világ leghidegebb lakott vidékéről, Jakutföldről származik. Meglehetősen egyszerű étel: fő összetevője a kockára vágott fehérhal – mely lehet például elma vagy mukszun – melyet hagymával kevernek össze és olajjal, sóval, illetve borssal fűszerezik. Bár mindez nem hangzik annyira borzasztóan, azonban a salátával főképp az a gond, hogy a hal nem csupán nyers, de fagyott is, igaz, ez nem meglepő egy olyan régióban, ahol a hőmérséklet rendszeresen süllyed -70 fok alá.
Az Ingyigirka salátát általában előételként tálalják, citromszeletekkel és egy feles vodkával kísérve. A fogást a 20. század közepén találta fel Innokenty Tarbakhov szakács, és az Ingyigirka folyóról, Jakutföld egyik fő folyójáról nevezte el.
Az étel az online ételkalauz olvasóitól átlagosan 1,4-es pontszámot kapott, amivel rosszabbnak bizonyult, mint az olyan igencsak megosztó fogások, a hákarl, vagyis a rohasztott cápahús, vagy épp az erjesztett balti-tengeri hering, a surströmming. Nem világos, miért kapott az Ingyigirka ennyire rossz pontszámot, a jakutiak közül azonban sokan sérelmezték, hogy a helyi finomságot a világ legrosszabb ételévé választották.
Ilya Varlamov orosz vlogger a YouTube-on védelmébe vette az Ingyigirka salátát, mondván, hogy ízletes étel, és remekül illik a vodkához, míg mások azt állították, hogy soha életükben nem ettek még finomabb ételt.