nlc.hu
Gasztro

Vendéglátóhelyek adatszolgáltatási kötelezettsége

Ettél egy lángost? Hekkeztél a Balatonon? Júliustól már ezt is jelenteniük kell a vendéglátósoknak

Hamarosan valós időben kell adatokat szolgáltatniuk a vendéglátósoknak a fogyasztásról.

Júliustól a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el – írja a Telex.

Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz futnak be (NTAK), de az információkra rálátásra lesz az adóhatóságnak és a statisztikai hivatalnak is. Személyes adatok azonban nem jutnak el a hatóságokhoz, az egyéni fogyasztásokra nem derül majd fény.

A vendéglátósok júliustól már csak az NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftvereivel értékesíthetik a termékeiket, ezek között van egy ingyenes.

Az intézkedést a turisztikai ágazat fehérítésével, valamint azzal indokolják, hogy a statisztikai adatok alapján jobban látható válik az egyes térségek teljesítménye, és naprakész információk alapján lehet fejleszteni.

Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fõvárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én

Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A vendéglátósok érthető módon nem örülnek a plusz adminisztrációnak.

„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban”

– fakadt ki a Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a közelgő új szabályozásról.

Hasonló adatszolgáltatási kötelezettséget vezettek be a magyarországi szállodákra vonatkozóan 2019-ben, majd bővítették az érintettek körét, és ma már a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat anonim statisztikai adatokat a vendégforgalomról az NTAK-nak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top