nlc.hu
Gasztro
Csak tudományosan: az eper valójában nem is eper!

Botanikából egyest kapnánk, ha epernek nevezzük az epret – de mi is a helyes elnevezése?

Miért is nem eper az a gyümölcs, amit epernek hívunk? És ha létezik eper, tulajdonképpen melyik gyümölcs is az? Valójában nem is két, hanem három termésről van szó. Kis növénytan az eperszezonban.

Nemrég egy kertész javított ki, amiért epernek neveztem a köznyelvben epernek nevezett termést. Külön felhívta rá a figyelmemet, hogy ha igazi őstermelőtől, gazdától vásárolok, nem „csak” egy kereskedőtől, ő biztosan nem fogja epernek nevezni ezt a gyümölcsöt.

Valójában háromféle gyümölcsről van szó, amelyek mindegyike a Rózsavirágúak (Rosales) rendjébe tartozik, lássuk is.

A valódi eper fán terem

Íme, az eper. Nem kell érte lehajolni, sőt gyakran kéretlenül hullik a nyakunkba, és mindent megszínez. Az eperfa egy másik család sarja, mint a többiek, ugyanis Eperfafélék (Moraceae) rendjébe tartozik. Termése úgyszintén ízletes, jellegzetesen fanyarkás, és ha nem szemezgetjük el a markunkból a termést, remek lekvár- és pálinka-alapanyag, a szederméz pedig valódi különlegesség.

Magyarországon megterem a fehér eperfa (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra), és ha egyértelműen akarunk fogalmazni, termése a faeper. Sokan szedernek nevezik a faepret, sőt egyes tájegységeken hivatalosan is az, de ha ugyancsak növénytanilag a szeder nem az eperfafélék családjába tartozik, hanem a rózsafélékébe, és latin neve a Rubus.

Eperfa és termése

Eperfa, és nem a szeder! / Fotó: Kilito Chan Getty Images

A népnyelvi eper valójában szamóca

Helyesen tehát szamócának nevezzük a nemesített epret (latin nevén Fragaria × ananassa). A szamóca a föld közelében, alacsony bokrokon terem, ennek megfelelően erősen kitett az időjárás viszontagságainak is. A sérülékeny külsejű termést könnyen elveri az eső, ráadásul a kevés napfény, a hűvös és a tűző nap sem a barátja.

A latin elnevezésben az x a nemesítésre utal, ugyanis ez a növény nemesítés eredménye, és kifejezetten a szép nagyra növő gyümölcséért termesztik. Ezzel pedig el is érkeztünk a másik szamócánkhoz.

Érik az eper

Érik az eper / Fotó: Bohemian Nomad Picturemakers, Getty Images

Az erdei szamóca, avagy a földi eper

A vadon termő erdei szamóca (Fragaria vesca) mind közül a legédesebb és legfinomabb, csak éppen rendkívül apró. Ugyancsak a föld közelében terem, erdőkben gyűjthető. Ez csak az egyik a Fragaria nemzetség vadon termő fajaiból, de itthon a legelterjedtebb.

Tölgyerdőkben jó eséllyel szedhetjük az év ezen időszakában, habár egy igazi türelemjáték, mert igen apró szemű.

Ezt a 3 dolgot tévesztjük össze eperkérdésben!

  1. A fán termő eper tehát nem összetévesztendő a szamócával.
  2. A szeder, habár hasonló küllemű, szintén nem egyenlő a faeperrel. A szeder bokrokon terem.
  3. Szamócának pedig a köznyelvben az erdei szamócát nevezzük, de valójában az eperre gondolunk.
Erdei szamóca

Pici és édes / Fotó: Pierre Longnus, Getty Images

Erdei szamóca

Jó sokat kell gyűjteni belőle / Fotó: Donald Iain Smith, Getty Images

És ha mindez nem volna elég:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top