Sokan szeretünk elmerengeni a régi anekdotákon. Szinte látjuk magunk előtt a jelenetet, ahogyan Fáy András író és mozgalmár fóti szőlősében a szüret után együtt iszik és mulat a házigazda Jedlik Ányos tudós-feltalálóval és a nagy költővel, Vörösmarty Mihállyal. Úgy szól a fáma, hogy egy ilyen szüreti összejövetel alkalmával született meg a szódavízzel készülő fröccs, és az itallal együtt természetesen az elnevezése is. A történet szerint a németesen spriccernek mondott ital igencsak ízlett Vörösmartynak, a szó azonban kevésbé, így ő találta ki helyette az igen kifejező és magyaros fröccs szót.
Soha nem tudjuk már meg, hogy pontosan így esett-e, vagy a valóság szilánkjait utólag állította össze ekképp az utókor. Mindenesetre a nevezetes ételek, italok nevét csak tovább öregbítik ezek a történetek, amiket szeretünk olvasni. Egy régmúlt kor és szereplői elevenednek meg bennük, és mindig kiderül, hogy az ételeink, italaink sokkal többet jelentenek puszta éhség- és szomjúságcsillapításnál. A múltunkról mesélnek, és a mában is élnek velünk tovább.
Na, készen állsz a kvízre?