
„János csodálatos pék és csodálatos ember. A termékei felejthetetlenek” – szól egy másik, online elérhető vevői értékelés. A szellemes nevű PékEmber Budafokon süti a jobbnál jobb kenyereket, július végével azonban megszűnik a XXII. kerületi műhely.
Nomen est omen: a PékEmber polgári nevén Gyúrós János. Eredetileg kertészmérnök, 2018 ősze óta azonban már nem csak saját és családja kedvére süti a kenyereket, hanem vásárolni is lehet tőle. Évek óta immár párjával, Sólyom Ágival együtt dolgoznak, nagyobbrészt megrendelésre. Az előrendeléses rendszer ugyancsak indokolt volt, nem akármilyen veknik készültek ugyanis a PékEmbernél.

Vadkovászos hadtest / Fotó: Pékember
Nem csak kovászos: vadkovászos
A kovászos kenyerek műfaján belül a teljesen élesztőmentes, úgynevezett vadkovászos iskolát képviseli a PékEmber, ami még több odafigyelést és türelmet igényel, mint az egyszerű kovászos. „Limitált mennyiséget tudunk sütni, kicsit lassabban válaszolunk kérdésekre, kevés idő jut marketingre” – közölték is a vásárlóikkal.
Miben más a kovász és a vadkovász?
A vadkovász abban tér el a sima kovásztól, hogy ez utóbbit sok helyen élesztős előtésztából állítják elő. A vadkovász ezzel szemben egész pontosan maga az igazi kovász, ami soha nem találkozott élesztővel. Igazi türelemjáték életre hívni: kizárólag lisztből és vízből, napi élesztgetéssel, frissítgetéssel állítják elő, és minimum két, de akár három-négy hét szükséges a mikrobiológiai folyamat kibontakozásához és a vadkovász megszületéséhez.
A PékEmber műhelyében ráadásul kizárólag bio termesztésű, illetve adalékanyag-mentes lisztekből gyúrnak, a kenyereiknek pedig megadják a hosszú 18-20 órás érlelési időt.

Fotó: Pékember
A műfaj hozzáértőiként kovászoskenyér-sütő workshopokat is tartottak – ezzel a tevékenységükkel talán a pékműhely bezárása után sem fognak felhagyni.
Öt év dagasztás-kelesztés-sütés után búcsúzik tehát a PékEmber. Júliusban még néhány alkalommal fognak sütni: július 6-án, július 20-án és július 27-én, az utolsó sütési napjuk pedig július 27-e, csütörtök. Átvevőpont az art quarter budapest udvarán, a Nagytétényi út 48-50. szám alatt.
Hamarosan egy átfogó cikkel jelentkezünk, amelyben az utóbbi időszakban bezárt vendéglátóhelyek (volt) tulajdonosait szólaltatjuk meg a miértekről.