nlc.hu
Gasztro
Újra kinyit az egykor 2 Michelin-csillagos budapesti Onyx étterem

Nagy visszatérés: újranyit az egykor 2 Michelin-csillagos budapesti étterem

Évekig Magyarországon működött a közép-kelet-európai régió egyetlen 2 Michelin-csillagos étterme, most bejelentették a visszatérésüket.

A Vörösmarty téri Onyx Étterem a Gerbeaud Kávéház mellett működött egészen 2020 tavaszáig. Az étterem és cukrászda tulajdonosa és vezetője Niszkács Anna, korábban pedig édesanyja, Pintér Katalin volt.

Az Onyx története legendás. Itt szerzett Magyarországon először Michelin-csillagot magyar séf vezette éttermi csapat. 2010-ben ugyanis a Ráday utcai Costesnek megérkezett az első csillag, a portugál séf, Miguel Rocha Vieira irányítása alatt. Egy évre rá pedig az Onyx is Michelin-csillagot szerzett, Szulló Szabina vezetésével.

2018-ban aztán újabb óriási mérföldkőhöz érkezett az étterem. Az egész közép-kelet-európai régióban elsőként Budapesten osztott ki kétcsillagos minősítést a francia étteremkalauz, 2018 tavaszától így 2 Michelin-csillagos étteremként működött az Onyx, egészen az étterem óriási sajtóvisszhangot kapott szétveréséig.

A pandémia első hulláma idején, 2020 tavaszán ugyanis bezárta kapuit az étterem, majd egy hatalmas sajtóvisszhangot kapott produkcióval tértek vissza. 2020 november végén az akkor 14 éve működő belvárosi éttermet egy egyszeri és megismételhetetlen vacsora alkalmával kalapáccsal szétverte az étterem csapata.

A teátrális és polgárpukkasztó esemény egy nagy kaliberű átalakulás kezdete volt, amelynek a különböző fázisait a META / MORFÓZIS gasztroesemények jelölték. Emlékezetes volt ezek közül az étterem átépítésének ideje alatt az utcán, állva evős street food megmozdulás, amely szintén egy igen merész állítás volt az akkor még 2 Michelin-csillagos étterem részéről.

Műhely, az Onyx előszobája

Street food koncepció az Onyx Alkotói Közösségtől / Fotó: Műhely, az Onyx előszobája

A teljesen átalakuló Onyx végül egy új étteremmel tért vissza a régi épületben: ez lett a Műhely, az Onyx előszobája. Ez a koncepció sokkal frissebb, lazább és kötetlenebb volt, mint a régi Onyxé, és egymás után következtek a különleges események is, mint például az étterem falain kívül megszervezett Metropolisz című élménytúrák, amelyek a nagyváros gasztronómiáját voltak hivatottak testközelből bemutatni.

A 2020 ősze óta lépésenként zajló metamorfózis és az új néven való újranyitás miatt 2021-ben érthető módon elveszítette az étterem a 2 Michelin-csillagát. 2022-ben azonban rögtön érkezett a visszaigazolás a Michelin-kalauz ítészeinek részéről, akik egy Zöld Michelin-csillaggal értékelték a Műhely, az Onyx előszobája fenntarthatósági törekvéseit.

Műhely, az Onyx előszobája

A vendégek körbeülnek az Onyx Műhely vacsoráin / Fotó: Műhely, az Onyx előszobája

Kérdéses volt, hogy a legendás, „nagy” Onyx Étterem visszatér-e egyáltalán. Az Onyx alkotói csapata a napokban bejelentette a visszatérést:

az éveken át egyetlen 2 Michelin-csillagos gasztroszentély 2024-ben visszatér.

Magyarország tavaly óta immár két 2 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet: a Szulló Szabina és Széll Tamás vezette budapesti STAND és a Pesti István vezette tatai Platán Gourmet nyerte el a nemzetközi rangot.

Lássuk, hogy 2024-ben mivel áll elő a régi-új Onyx alkotói gárdája, akik az elmúlt három évben egymás után álltak elő a kreatív és meghökkentő ötletekkel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top