nlc.hu
Gasztro
Dalgona jegeskávé recept

Újra trendi a karanténos dalgona jegeskávé

Jegeskávét készíteni nem nagy ördöngösség, pár mozdulattal kezünkben az ital, amellyel a legforróbb nyári napokat is átvészelhetjük. Az egyszerű hozzávalók miatt fillérekbe kerül a jeges jutalom.

Emlékszünk még a 2020-as karantén alatti kávéőrületre? Tele volt az internet az új gasztrotrenddel, és mindenki kipróbálta a receptet. Sajnos az utóbbi években megfeledkeztünk erről a pofonegyszerű és finom italról. Van egy jó hírünk: 2023-ban újra divatba jött.

Többféle dalgona kávé elkészítve.

Rengeteg elkészítési lehetőség rejlik a dalgona kávéban

A dalgona kávé Dél-Koreából indult és a TikToknak köszönhetően egyetlen nap alatt bevette az egész világot. Ez a krémes csoda az első karantén alatt robbant be. Pillanatok alatt minden kávékedvelőt rabul ejtett. Még azok is kipróbálták a receptet, akik nem fogyasztanak rendszeresen kávét. Népszerűsége magától értetődő: egyszerű, gyorsan elkészíthető. Emellett pár hozzávaló szükséges, és ami a legfontosabb, hogy nagyon finom.

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • 2 evőkanál instant kávé
  • 2 evőkanál cukor (tetszés szerint fehér vagy barna)
  • 2 evőkanál forró víz
  • 2,5 deci tej (bár ez attól is függ, hogy mennyire szeretjük tejesen kávénkat)
  • jégkocka (ízlés szerinti mennyiségben)
  • opcionálisan felturbózhatjuk különböző szirupokkal, mondjuk vaníliával, karamellel vagy csokival

Elkészítés

Az instant kávét, a cukrot és a frissen forralt vizet tegyük egy pohárba. Ezt követően habverővel, esetleg kézi mixerrel keverjük keményre a habot. Függ az eszköz teljesítményétől is, de általában 3-4 perc alatt elérhető a kívánt állag. Akkor jó a kávéhab, hogyha világos barna színt ölt, és kanalazható állagú lesz. Ne kóstoljuk meg önmagában a kávéhabot, mert nagyon keserű.

Ezután több eljárás is létezik. Hagyhatjuk a kávéhabot a pohár alján, és beletesszük a jeget. Ezt öntjük fel tejjel, és jól összekavarjuk. Van, aki úgy issza a kávét, hogy előbb pohárba teszi a jeget és a tejet. Majd csak erre önti rá a habot. Nincs különbség a két módszer között. Készítsük úgy, ahogy nekünk tetszik.

Extra ízélményért ne hagyjuk ki a szirupot, ettől lesz igazán kávéházi élményünk. Azonban nem muszáj itt megállni: fújjunk a tetejére bőven tejszínhabot. Ezt akár bátran meg is szórhatjuk különböző feltétekkel, például csokireszelékkel, fahéjjal, kakaóval.

A dalgona kávé értelemszerűen melegen is fogyasztható. Ebben a füllesztő nyári melegben azért biztosan jobban esne egy hideg ital.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top