nlc.hu
Gasztro

Sárgabarack árak 2023

Egekben a sárgabarack ára

Idén jóval kevesebb termett kajsziból, mint az előző években.
sárgabarack,

Szinte kétszer annyiba kerül most egy kiló kajszibarack, mint tavaly. A piacon 1500-2000 forint körül mozognak az árak. Mint a Tények riportjából kiderül, a drágulás oka többek között az időjárás, mivel a fagy miatt sokkal kevesebb sárgabarack termett idén.

Alapvetően az a probléma, hogy a kajszibarack magyarországi termőterületeinek a 60-70 százalékán fagykár miatt nincsen termés, és azokon a területeken is, ahol maradt barack, ott sem teljes termés maradt” – mutatott rá Kelemen András, a FruitVeB ügyvezető igazgatója.

Egy mezőgazdasági vállalkozó – akinek 600 gyümölcsfája van – azt panaszolta a Tényeknek, hogy ők évente átlagosan 20 tonna gyümölcsöt tudnak leszedni a fákról, idén azonban ez mindössze 200 kiló volt. Elmondása szerint a fagy olyan kárt okozott a korai fajtákban, hogy gyakorlatilag 1 százalék termés maradt meg, szinte csak “mutatóban” maradt a fákon pár szem gyümölcs.

A KSH felmérése szerint tavaly több mint 24 ezer tonna kajszibarack termett, de a szakértők szerint idén ez a szám 10-15 ezer tonnával kevesebb.

Gönci és társai

A legjelentősebb kajszibaracktermő táj amúgy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül 1700 hektár kajszibarack-ültetvény található, amelynek mintegy harmadán a ‘gönci magyar kajszi’ fajtát termesztik. Nagyobb termesztőterületek találhatók Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyékben, összesen körülbelül 900 hektár, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon 700-800 hektár.

Ha már megvetted a barackot:

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top