nlc.hu
Gasztro
Fügelekvár főzés otthon

Tévedés, hogy fél kiló cukor kell egy kiló fügéhez – Főzzetek velünk fügelekvárt!

Lekvár és lekvár között is nagy különbség van: nem mindegy, hogy a tömény cukor vagy a gyümölcs íze dominál benne. Mi ez utóbbira szavazunk!

Füge. Esszük frissen és aszalva. Főzünk belőle szörpöt, befőttet és fügesajtot. Készítünk fügebort és fügepálinkát, de az igazi klasszikus a fügelekvár.

A fügéből főzött lekvárral még annak is érdemes tennie egy próbát, aki nem rajong a friss fügéért. Első találkozásra meglepő lehet, hogy a gyümölcs puha héját is elfogyasztjuk, akár csak a rostos gyümölcshúst, ami bár nedves, nem igazán lédús. A benne lévő magvakat szintén megesszük.

Fajtától függően lehet a füge édesebb és savanykásabb, és érdemes lehet reformálni a hagyományos recepteken. Számos leírás 2:1 arányban ajánlja a gyümölcs és a cukor hozzáadását, de ha nem ragaszkodunk a merően cukros, ragacsos masszához, készítsünk inkább egy gyümölcshangsúlyos lekvárt. Főzzetek velünk!

Füge kisokos

  • Létezik fehér, fekete, barna, zöld és vörös héjú füge is.
  • A puha gyümölcsöt héjastul fogyasztjuk.
  • Frissen szedve, nyersen fogyasztva vihetjük be a legtöbb vitamint és ásványi anyagot a fügével: A-, B1-, B2-vitamin, cink, vas, kálium tartalma kiemelkedő.
  • A fügefa féltrópusi növény, meglehetősen igénytelen, megterem sziklás és homokos talajon is, valamint Magyarországon is.
  • A füge termése nem képes az utóérésre, ezért csak éretten fogyasztható. Korábban leszedve kellemetlen ízű.
  • Az 5-8 centiméter átmérőjű gyümölcs csak néhány napig eltartható és fogyasztható frissen, utána túlpuhul, tönkremegy.
  • A Magyarországon termő fügék adriai, azaz közönséges fajták, aszalásra alkalmatlanok. Az aszalt-préselt fügék délről érkeznek hozzánk a szmirniai fajtákból.
  • Az itthon termesztett fügét, ha nem is aszalhatjuk, készíthető belőle fügesajt, lekvár, befőtt, szörp, bor és pálinka is.
Friss fügék

A zöld héjú is lehet érett, fajtától függ a héj színe / Fotó: Louise LeGresley, Getty Images

Tippek a házi fügelekvár készítéséhez

  • A barna nádcukor melaszos aromája jól illik a fügelekvár zamatos, mély ízéhez. Fehér cukorral is főzhetjük, de ezzel lesz igazán karakteres a lekvárunk íze.
  • A mézre úgyszintén vonatkozik, hogy minél magasabb ásványi anyag tartalmú, minél sötétebb színű és karakánabb ízű mézet választunk, annál többet ad hozzá a lekvárunkhoz.
  • A mézet ne forraljuk össze a lekvárral, elég, ha a legvégén forró főzethez adjuk, és elkeverjük! A dunsztolás során úgyis elegyednek a komponensek, de így többet őriz meg a beltartalmi értékeiből.
  • Ha szeretnénk egy kis csavart a lekvár ízébe, gazdagítsuk gyömbérrel. Főzhetünk bele friss reszelt gyömbért, és adhatjuk hozzá a porított fűszert is.
  • Ha még ínyencebb lekvárt szeretnénk, a rozmaringos fügelekvár is isteni.
Házi fügelekvár

Házi fügelekvár / Fotó: HandmadePictures, Getty Images

Házi fügelekvár recept

Hozzávalók:

  • 1 kg friss füge
  • 10 dkg barna nádcukor  – minél sötétebb, annál jobb!
  • 10 dkg méz
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja vagy 2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
Friss, egész fügék

Friss, egész fügék / Fotó: Aleksandr Zubkov, Getty Images

Elkészítése:

  • Megmossuk a gyümölcsöt, és csak a végeit vágjuk le, az összes többi részét felhasználjuk. Negyedekre vágjuk őket.
  • Egy lábasba helyezzük őket, majd felöntjük hideg vízzel, és forralni kezdjük.
  • Közben hozzáadjuk a fahéjrudakat, a vaníliarúd magjait belekaparjuk, és magát a vaníliarudat is beledobhatjuk. Ha vaníliakivonatot használunk, az is mehet bele.
  • Ha felforrt, átkeverjük, kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy elváljon a gyümölcshús a héjtól, és kezdjen „lekvárosodni”.
  • A forralás után gondosan kell főzni, nehogy odaégjen. Vegyük kis lángra, adjuk hozzá a cukrot, és kevergetés mellett főzzük 15 percig.
  • Ekkor még darabos a főzetünk, nincsen egységes színe, keveredik benne a héj, a gyümölcshús és a magok.
  • Kivesszük belőle a fahéj- és vaníliarudakat, majd botmixerrel addig turmixoljuk, míg egységes textúrát nem kap. Az ideális állag ekkor még folyósabb, mint a lekvár!
  • Végül vegyük le a tűzről, és a még forró főzethez adjuk a mézet és a frissen facsart citromlevet. Keverjük el jól.
  • Csírátlanított, száraz üvegekbe töltjük a még forró lekvárt, lezárjuk az üvegeket, és 5 percre fejre állítjuk őket.
  • Most jöhet a száraz dunszt! Ezzel váltjuk ki a tartósítószer-használatot. Takarjuk le az üvegeket két-három napra paplannal, vagy tegyük olyan helyre, ahol tartja a hőjét, és csak napok alatt, szép lassan tud kihűlni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top