Csúcson a szilvaszezon. Ebben a pitében halmozhatod a szilva adta örömöket, ugyanis kétféle formában is szerepel benne a hónap gyümölcse: félbe vágva és sűrű szilvalekvár formájában is.
A pitetészta elkészítését pedig érdemes egyszer s mindenkorra elsajátítani, mert ez egy olyan alaptudás, amit utána tucatnyi finomságban alkalmazhatunk a túróstól az őszibarackoson, cseresznyésen, meggyesen át a sütőtökös pitéig. A vénasszonyok nyara – szebben mondva az indián nyár – gyümölcse a szilva, amiből ha már degeszre ettük magunkat, jöhet lepényben, gombócban és persze pitében is.
Jó tanácsok a szilvás pite készítéséhez
- Bátran használj kissé megpuhult, túlérett szilvát, így csak még finomabb lesz!
- Cukormentes, sűrű szilvalekvárt használunk. Ha mégis cukrozott lekvárt tennél bele, vegyél vissza a töltelék cukrozásából.
- Ha a piteforma kibélelése után maradt felesleges tészta, csíkokban, négyzetrácsosan ráhelyezheted a pitére.
- Mivel a gyümölcsös keveréket elősütjük (szikkasztjuk), rövidül a pite sütési ideje. A tészta aranybarna színe árulkodik arról, hogy készen vagyunk.
- Forrón ne tálaljuk, hagyjuk hűlni, és csak utána szeleteljük.
Hozzávalók:
A pitealaphoz:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg hideg vaj
- 2 csapott evőkanál porcukor
- 1 L-es tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 mokkáskanál só
- 1-2 vagy ha szükséges, több evőkanál hűtőhideg víz
A töltelékhez:
- 1 kg magozott szilva
- 4 evőkanál szilvalekvár
- 2 csapott teáskanál fahéj
- 4 evőkanál barna cukor
- 1 púpozott teáskanál vaníliakivonat vagy fél teáskanál őrölt vanília
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csapott evőkanál búzadara
Elkészítése:
- Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet és a porcukrot. Jöhet bele a só is.
- A hűtőhideg vajat kézzel morzsolva elkezdjük összedolgozni a liszttel. Olyan ütemben csináljuk, hogy ne legyen ideje felolvadni a vajnak.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, és a hűtőszekrényben előhűtött vizet. Csak nagyon keveset, egy evőkanálnyit adjunk hozzá egyszerre, a tésztának nem szabad folyósnak lennie.
- Az összegyúrt tésztát gombócba formázzuk, és frissen tartó fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe pihenni fél órát.
- Míg a tészta pihen, előmelegítjük 100 fokosra a sütőt.
- A megmosott gyümölcsöket kimagozzuk és félbevágjuk. Megszórjuk és finoman összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a vaníliával, és apró lyukú reszelőn ráreszeljük a citrom héját.
- Sütőpapírral kibélelt tepsiben eloszlatjuk a gyümölcsöket, és 100 fokon 20 percig sütjük. Ezalatt a szilva megszikkadt, koncentrálódik az íze, és egy kis karamellizált réteg képződik a tetején.
- A tésztát a kivesszük a hűtőből, és belisztezett deszkán kinyújtjuk.
- Többszöri átnyújtás után belesimítjuk a piteformába a tésztát.
- Először megszórjuk búzadarával, aztán megkenjük szilvalekvárral, majd belehalmozzuk az előszikkasztott gyümölcsös keveréket.
- A már előmelegedett sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Ha aranybarnára sült a tészta széle, készen van a piténk.
- Olvasd el a fenti jó tanácsokat is a sütéshez!