Az internet nem szűkölködik a klasszikus cukros rágcsálnivalók érdekes alternatíváiban azok számára, akik csökkenteni szeretnék a kalóriákat, vagy egyszerűen csak egy régi kedvenc frissítő változatát szeretnék élvezni. Az egyik ilyen, a közösségi médiában futótűzként terjedő recept egy álfagylaltos szendvics elkészítésére hív fel, amelyhez a sütik helyett fagylaltot, csokoládéforgácsot és rizskorongot használnak. A még kevesebb kalóriát tartalmazó alternatíva érdekében a jégkrém helyettesíthető görög joghurttal, így akkor is részesülhetünk a finomságból, ha teljesen elhagyjuk a cukrot.
Ezeket a kombinációkat mindenhol megtaláljuk a neten (angolul rice cake ice cream sandwich), egyszerű és alapvető variációkkal. A választott fagyasztott desszertet a boltban vásárolt puffasztottrizs-korongok közé kell tenni, mintha egy szendvicset készítenénk.
Rizskorongos fagyi otthon
Lépésről lépésre útmutatókat is találhatunk, amelyek segítségével otthon is elkészíthetjük a finomságokat. Számos további feltétet és összetevőt használva, beleértve a szóróanyagokat, a különböző ízű fagylaltokat, sőt, még a házi puffasztottrizs-korongokat is, amelyekkel minden egyes felhasznált összetevőt ellenőrizhetsz.
A legjobb eredmény érdekében a legtöbb forrás azt ajánlja, hogy csomagoljuk be a szendvicset, és hagyjuk legalább egy órán át a fagyasztóban hűlni. Így megakadályozhatjuk, hogy a szendvicsbe töltött összetevők kiszivárogjanak oldalt, amikor beleharapunk.
A fenti videó remekül szemlélteti az egyszerű elkészítést. Kenjük meg a rizskorongot joghurttal, helyezzük fel a másik rizskorongot, hogy legyen kész a szendvics. Akkor lesz igazán teljes (ez természetesen opcionális), ha beleforgatjuk csokidarabokba.
Egy kis történelem
Bár az Egyesült Államokban már több mint egy évszázada léteznek rizskorongok, a Quaker az 1980-as évek közepén népszerűsítette a légies rágcsálnivalókat, mint a kenyér egészséges alternatíváját. A Quaker Oats hivatalos honlapja szerint a standard, enyhén sózott rizskorongok nem tartalmaznak glutént, és süteményenként mindössze 35 kalóriát. Bár ezek a tápértékadatok a választott ízvariációtól függően eltérhetnek, a rizskorongok sokoldalúan helyettesíthetik a konyha számos alapanyagát.
Hogyan készítsük el a legjobb rizskorongos fagylaltos szendvicset?
A fagylaltos szendvicsekben használt hagyományos süteményekhez képest a rizskorong valóban nem jelent problémát helyettesítőként. A ropogós, alacsony kalóriatartalmú korongok magas rosttartalmú és cukormentes alternatívát kínálnak még a legédesebb csokidarabos vagy krémes finomságokkal szemben is. Számos rizskorong ízesítést kipróbálhatunk.
A legfinomabb rizskorongos-fagylaltos szendvics elkészítéséhez mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen ízű rizskorong passzol a legjobban az általunk preferált fagylalttal. Mentás-csokoládés remekművet készíthetünk mentás fagylalt és csokoládés rizskorongok felhasználásával, vagy édes karamellás nyalánkságot vajkrémes fagylalttal és karamellás-kukoricás rizskorongokkal. Bár egy kicsit nehéz elképzelni olyan fagylaltízt, amely tökéletesen illene a paradicsomos és bazsalikomos ízű rizskorongokhoz, valószínűleg mindenki számára van egy nyerő kombináció.
A fenti receptben a görög joghurt mellé keverjünk egy kevés mogyoróvajat, amely kiváló proteinforrás. Nem muszáj itt megállnunk, tegyünk rá egy gombóc fagyit, majd öntsük le csokiöntettel. Le is mondhatunk a szendvicsszerkezetről, a desszert nem lesz kevésbé finom emiatt.
(Forrás: Mashed, Fotó: Getty Images)