nlc.hu
Gasztro

A hidegen sajtolt kókuszolaj felhasználása

Otthoni csodaszer: mindenre jó a kókuszolaj!

Itt az ideje megismerkednünk a hidegen sajtolt kókuszolaj jótékony és sokszínű felhasználásával! Még nem késő beszereznünk, hogy megkönnyítsük életünk!

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a hidegen sajtolt kókuszolaj csodálatos erejével! Ez a természetes csodaszer számos felhasználási lehetőséget kínál otthonunkban a konyhától a fürdőig és azon túl is. Akár ételeinkhez használjuk, akár hajpakoláshoz vagy hidratáló krémként, ez a sokoldalú olaj biztosan otthonunk alapdarabjává válik.

Fakanálban kókuszolaj, mellete félbevágott kókuszdió.

A hidegen préselt kókuszolajnak rengeteg jótékony hatása van

Tehát mi is pontosan a hidegen sajtolt kókuszolaj? Egyszerűen fogalmazva, a szárított, pörköletlen kókuszhús préselésével állítják elő, amíg egy olajban gazdag krémet nem kapnak belőle. Ez az előállítási módszer minimális hőt igényel, és megőrzi a kókuszdió finom ízét és jótékony vegyületeit.

A hidegen sajtolt kókuszolajjal kapcsolatban azonban hallhattunk már a kopra, szűz és extra szűz kókuszolaj kifejezésekről. Azonban mindegyiknek más-más tulajdonságai és felhasználási lehetőségei vannak. A kókuszolaj ráadásul vegán és tejmentes, így szinte mindenki számára alkalmas!

Kókuszolajok megkülönböztetése

Kopra olaj

A kopra a kókuszdió szárított húsának elnevezése. Sok országban ebből készítik a hidegen sajtolt kókuszolajat. A kopraolaj fogyasztható, de nem olyan tápanyagokban gazdag, mint a kókuszolaj más fajtái. Bőr- és hajápolásra is jó, de kevésbé, mint a szűz vagy extra szűz fajták.

Szűz kókuszolaj

A friss kókuszdióból finomított, hidegen sajtolt kókuszolajnak ez a változata megőrzi a benne rejlő vitaminok és ásványi anyagok egy részét, amelyek más feldolgozási módszerek során elvesznek. Főzéshez és szépségápolási termékekhez egyaránt alkalmas.

Extra szűz kókuszolaj

A kókuszdió tejéből készül, így tápanyagban gazdagabb, mint a kopra vagy a szűz kókuszolaj. Az extra szűz, hidegen sajtolt kókuszolajnak a többihez képest enyhébb kókuszillata és íze van, így kiválóan alkalmas sütéshez és kevergetéshez, ráadásul csodákat művel a bőrrel!

Hidegen sajtolt kókuszolaj felhasználása és előnyei

A hidegen sajtolt kókuszolaj valóban forradalmi lehet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire sokoldalúan felhasználható, és hogy milyen egyszerű a használata. Főzésre, sütésre, szépségápolásra, sőt, még a háziállatok ápolására is jó. Miért ne próbálnánk ki tehát, hogy mit tudunk vele alkotni?

Enyhe ízének és illatának köszönhetően tökéletes a főzéshez, míg tápláló tulajdonságai miatt ideális választás a haj és a bőr ápolására zuhanyzás vagy fürdés után. Ha hajra vagy körmökre használjuk, természetes fényt kölcsönöz. A hidegen sajtolt kókuszolaj tényleg mindenkinek kínál valamit!

Félbevágott kókuszdió kiloccsant leve.

A kókuszolaj hatásaiban bátran megbízunk!

Főzés és sütés

Természetes étolaj

Ha főzésről van szó, a hidegen sajtolt kókuszolaj mindent tud. Nemcsak egészséges zsírsavakat tartalmaz, így remek választás a vegán étrendet követők számára, de arról is ismert, hogy nagyon finom ételeket készíthetünk vele. Magas hőmérsékleten történő főzéshez is használhatjuk anélkül, hogy azon aggódnánk, hogy károsodnak a jótékony tulajdonságai. Egészséges alternatívája más zsíroknak, mint a vaj vagy a margarin, és egy csipetnyi finom diós ízt ad az ételeknek.

A hidegen sajtolt kókuszolaj felhasználása a konyhában

  • Más összetevőkkel, például ecettel, citromlével és fűszernövényekkel kombinálva salátaöntetekben is felhasználható.
  • Használható a vaj helyettesítésére olyan finomságok készítésénél, mint a sütemények, muffinok, pogácsák és egyebek.
  • Adjunk egy evőkanállal a turmixhoz a krémes textúra és az egészséges zsírok érdekében.
  • Olvasszunk meg egy kis kókuszolajat egy serpenyőben, és öntsük a frissen pattogatott kukoricára, hogy finom és egészséges nassolnivalót kapjunk.
Ez is érdekelhet Sárga háttér előtt félbevágott kókuszdiók. Megnézem

Haj- és bőrápolás

A hidegen sajtolt kókuszolaj csodálatos bőr- és hajápolásra. A bőr hidratálásától kezdve a smink eltávolításáig mindenre használható, sőt, természetes balzsamként is kiválóan alkalmazható.

A bőr hidratálása

A kókuszolajban lévő laurinsavról úgy gondolják, hogy megköti a nedvességet, és segít hidratáltan tartani a bőrt, valamint segít a pattanásokat okozó baktériumok elleni küzdelemben.

DIY bőrápolási megoldások

Ugyanazon tulajdonságok miatt, amiért a hidegen sajtolt kókuszolaj nagyszerű hajunk számára, kiváló bőrápolási alternatíva is. Ez a természetes hidratáló gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek hidratálni és védeni a bőrt a a nap károsító hatásaitól, valamint elősegítik a sejtregenerációt, ami tökéletes, ha fel akarjuk dobni a bőrápolási rutinunkat anélkül, hogy túllépnénk költségvetésünk!

Smink eltávolítása

Ez a csodaolaj nem csak remek hidratáló, de a vízálló szempillaspirál vagy szemceruza eltávolítására is használható! Csak vegyünk egy keveset az ujjbegyünkre, és finoman masszírozzuk végig a szemhéjon, amíg a smink le nem jön.

Száraz fejbőr kezelése

A kókuszolaj természetes kondicionálóként masszírozható a fejbőrbe, hogy segítsen helyreállítani a faggyút a fejbőr által elválasztott természetes olajat, segítve a hidratálást és a szárazság elleni védelmet.

A haj egészségének fenntartása

Azt is mondják, hogy egy kis mennyiségű hidegen sajtolt kókuszolaj nedves, tiszta hajra történő felvitele segít kezelni a göndör fürtök kialakulását és fényesen tartani a hajat.

Természetes hajkondicionáló

A boltban kapható termékekkel ellentétben, amelyek durva vegyi anyagokat tartalmazhatnak, ez a teljesen természetes és biztonságos megoldás napi használatra. Csak dörzsöljünk be egy kis mennyiséget a fejbőrünkbe, és fésüljük át, hogy hidratált és fényes fürtjeink legyenek. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen egyszerű dolog ekkora változást hozhat?

(Forrás: PUVI, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top