nlc.hu
Gasztro

Így készül a kókusztej házilag

Kókusztej házilag? Mutatjuk, hogyan kell!

A kókusztej nem csak finom, hanem egészséges tejalternatíva is. Jó hírünk van, mivel akár otthon is elkészíthetjük ezt az isteni italt, és élvezhetjük jótékony hatásait.

A kókusztej a kókuszdió zsenge fehér húsából nyert tejszerű kivonat. Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, így jótékony hatással van az állóképesség növelésére, és kedvezően hat az izmok működésére. Ajánlott edzés során is fogyasztani, hiszen remekül pótolja a mozgás közben elvesztett folyadékmennyiséget. Remek választás, hiszen egyszerre segít a fáradtság csökkentésében és az izomépítésben is.

Gazdag antioxidánsokban, így a kókusztej segít megvédeni a szervezetet bizonyos típusú rákos, szív- és egyéb betegségektől. Erősíti az immunrendszert, és hosszú ideig tart jóllakottan. Mindezek fejében még: fényévekkel kevesebbet árt a környezetnek, mint a tehéntej. Ráadásul a mandulatejnél is kevesebb vízre van szükség az előállításához.

Ehhez a recepthez csupán két alapanyagra lesz szükségünk. Mindössze 10 perc alatt elkészíthetjük házi kókusztejünk, így nem kell többé a boltban vásároltat fogyasztanunk.

Hozzávalók

  • 2 bögre (kb. 160 gramm) reszelt, édesítetlen kókuszdió
  • 3-4 bögre (720-960 ml) víz – minél kevesebb vizet használunk, a végeredmény annál krémesebb kókusztej lesz
  • 1 csipetnyi só

Opcionálisan használhatunk az édesítéshez 1 szem datolyát vagy 15 milliliter juharszirupot. Különleges ízért adjunk hozzá ½ teáskanál vaníliakivonatot, vagy 2 evőkanál kakaóport. Gyümölcsös ízvilágért nyugodtan megbolondíthatjuk ¼ bögre általunk választott bogyós gyümölccsel.

Középen jegeskávé egy asztalon, körülötte kókuszdió és abból készített termékek.

Kókusztejtől garantáltan finomabb lesz a kávé (Fotó: Unsplash)

Elkészítés

  1. Tegyük az összes hozzávalót és 3 bögre vizet egy nagy sebességű turmixgépbe. Tegyük rá a tetejét vagy fedjük le egy konyharuhával, hogy véletlenül se fröccsenjen ki. Mixeljük kb. 2 percig, ameddig krémes állagú masszát nem kapunk.
  2. Kóstoljuk meg, hogy megfelel-e ízlésünknek az ital. Amennyiben nem, adjunk hozzá még tetszőlegesen édesítőszereket, majd öntsük hozzá a negyedik bögre vizet is. Ezután öntsük a keveréket nagy keverőtálba vagy kancsóba, amelyet előzőleg kibéleltünk valamilyen sűrű szövésű textillel. Erre a célra megfelel egy tiszta konyharuha vagy textilpelenka. 
  3. Általában már egyetlen szűrés is elég. Az így kapott pépet tegyük félre pékárukhoz vagy zabpehelyhez, de akár turmixokhoz vagy energiaszeletekhez is adhatjuk.
  4. A szűrt levet töltsük át egy lezárt edénybe, és tegyük hűtőbe. Itt akár 5 napig (néha tovább) is eláll. Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen, de fontos, hogy felhasználás előtt mindig rázzuk fel a kókusztejet. Ez azért szükséges, mert lerakódhat az üveg aljára a kókusztej.

Az elkészült kókusztejet tehetjük turmixba, müzlibe, kávéba, akár süteményekbe is. Ez a kiváló tejalternatíva tetszés szerint felhasználható, ráadásul nem is kerül sokba az elkészítése. Saját és a környezetünk érdekében fogyasszuk bátran.

(Forrás: Minimalist Baker, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top