nlc.hu
Gasztro

Japán étterem specialitása

Sokan hüledeznek: 60 éve nem tisztított szószos üvegbe mártják a sertésnyársakat egy japán étteremben, ez adja a speciális ízét

Sosem öntik ki, folyamatosan adják hozzá a friss szószt is.

Egy népszerű, tokiói étteremről kiderült, hogy 60 éve ugyanabba a szószba mártják a sertésnyársaikat, azaz a szószos üveget több mint fél évszázada nem tisztították. Állítólag ennek köszönheti a sertésnyárs a különleges ízét.

Az étteremről nemrégen egy népszerű japán tévéműsorban volt szó, ahol azt hangoztatták, hogy a sikerük egyik titka egy meglehetősen kétes kinézetű, kocsonyás masszával borított edény. Mint kiderült, ebbe a szószos üvegbe már 60 éven keresztül mártják a sertésnyársakat, emiatt pedig az üveg szélét sötétbarna, megkeményedett massza borítja. Az nem más, mint elmúlt évtizedek alatt kiömlött és megkeményedett szósz.

szósz

60 évnyi szósz – Forrás: YouTube – videó

Az éttermet már a harmadik generáció viszi, és a tulajdonos azt állítja, hogy éppen az járul hozzá a szószuk gazdag ízéhez, hogy az elmúlt évtizedekben egyszer sem tisztították meg az üveget. Ahelyett, hogy nap mint nap elmosnák, záróra után után a szakácsok egyszerűen a napi maradékot hozzáöntik a több szószhoz, ez pedig felerősíti az aromáját. A szószos üveg körül megdermedt massza nem éppen a legétvágygerjesztőbb látvány, de az étterem tulajdonosai számára értékes kincs.

A vendéglátóhelyet állítólag 1933-ban alapította a jelenlegi tulajdonos nagyapja, és a szószos tégely a kezdetek óta megvan. Mindhárom generáció tisztelte ezt a hagyományt, és a jelenlegi tulajdonos meg van győződve arról, hogy mindez hozzájárult a családi vállalkozás sikeréhez.

A tévéműsorban ugyan rákérdeztek a tulajtól, milyen higiéniai veszélyekkel járhat, ha több évtizede nem tisztított edénybe egyszerűen újabb és újabb adag szósz kerül, de azt állította, hogy ha a szószt elég hosszú ideig hőkezelik, akkor nem lesz semmi probléma, nem áll fenn bakteriális fertőzés veszélye.

szósz

Így készül az étterem specialitása – Forrás: YouTube – videó

A tévéműsorban látottak nyomán komoly vita bontakozott ki a neten: míg egyesek megvédték az éttermet, mondván évek óta ott esznek és nem tapasztaltak semmiféle egészségügyi problémát, addig mások a bizarr kinézetű szószos üveg miatt hőbörögtek, komoly higiéniai aggályokat emlegetve.

Ám nem ez az egyetlen ilyen eset, amiről hallani lehet. Pár évvel ezelőtt bemutattunk egy másik japán éttermet, ahol 65 éve ugyanazt a húslevest használják. Akkor elmondták, hogy ez a gyakorlat egyáltalán nem ritka Japánban, számos étteremben használnak mesterlevest, több helyen vannak 10-15 éves főzetek. Ezeket sosem öntik ki, folyamatosan adják hozzá a friss hozzávalókat és vizet, így az alaplé sosem fogy el, és nem romlik meg. Kínában állítólag több százéves mesterleveseket is őriznek, amelyek generációról generációra öröklődtek, de ezek valódiságát sosem igazolták. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top