nlc.hu
Gasztro

Bogarak a teában

Segítség, bogarak vannak a teámban!

Készítenénk egy csésze finom teát, de hopp! Ott táncikál néhány bogár a tealevelek között! Ne dobjuk ki, a szituáció még megmenthető!

A tea szeretete és fogyasztása világszerte elterjedt szokás. Ám néha előfordulhat, hogy az egyik kellemes csésze tea elkészítése közben kellemetlen meglepetés ér bennünket: kis bogarak úszkálnak a teánkban vagy megbújnak a tealevelek között. De miért is kerülhetnek ilyen rovarok a teáscsészénkbe, és mit tehetünk az ellen, hogy megszabaduljunk tőlük?

Teakeverékek körben elhelyezett fémkanalakon.

A természetes teakeverékekben hamarabb találhatunk bogarakat

Kis bogarakat vagy akár bogarakat találni a teában nagyon undorító! Mégis lehet, hogy nem olyan nagy ügy, hiszen a tea természetes termék. Nem számít, hogy egy cég milyen minőségellenőrzést alkalmaz, mindig van rá esély, hogy bogarak kerülnek a teába. Legalább tudjuk, hogy nem használtak növényvédő szereket, hogy elűzzék őket.

Általában nincs okunk aggódni amiatt, hogy a tea még iható-e. Egyszerűen távolítsuk el a rovarokat, és folytassuk a tea főzését. Néha azonban a bogarak a tea feldolgozása és csomagolása után is megjelenhetnek, ami gyakori jelenség.

Fehér bogarak a teában, most mi legyen?

Képzeljük el, hogy vendégül látjuk barátaink, és éppen egy finom teát készülünk közösen meginni. Jól hangzik, ugye? Kivesszük a teát a tárolóból, és néhány apró fehér bogarat látunk táncolni. Micsoda meglepetés!

Mik ezek a bogarak? Megromlott a tea? Ne aggódjunk! Ezek a bogarak ártalmatlanok azon kívül, hogy néhány lyukat hagynak a csomagolópapíron. Úgy néznek ki, mint a miniatűr tücskök, imádnak enni, és csak a csomagolópapírt eszik. Ezért kapták angol nyelvterületen a papírbogár becenevet.

Hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Bár a tea minőségét nem befolyásolják, mégis meg akarunk tőlük szabadulni. Először is el kell távolítanunk a bogarakat egy száraz kefével vagy ronggyal. Ellenőrizzük kétszer is, hogy maradtak-e még bogarak. Dobjuk ki a régi papírcsomagolást. Ha nincs tartalék papírcsomagolás, használhatunk más alternatív tárolóeszközöket, például bambuszdobozokat vagy agyagedényeket.

A fehér bogarak megjelenése a magas páratartalom jele is. Érdemes szárazabb és szellősebb környezetben tárolni a teát, hogy a bogarak ne jelenjenek meg újra.

Ez is érdekelhet Megnézem

Fekete bogarak a teában

Ha véletlenül szürkésfekete rovarokkal találkozunk a teában, ne érezzük magunk rosszul, és ne dobjuk ki a teát. Valószínűleg barátságos teabogarakról van szó, amelyek gyakran megjelennek a fekete teában.

A papírbogarakkal ellentétben ők csak a tealeveleket rágcsálják. Valójában elég válogatósak, mivel csak a jó tea lehet a kedvükre való! Jót is jelenthet, hogyha fekete bogarat találunk teánkban. Ez azt jelenti, hogy teakeverékünk kiváló minőségű alapanyagokból készült, vegyszermaradványok nélkül. A teabogarak életciklusa rövid: amikor elpusztulnak, az ürülékükkel együtt a tea részévé válnak.

Elgondolkodhatunk: a tea a bogárürülékkel együtt is iható-e még? A válasz igen. Ami azt illeti, létezik egy speciális teafajta is, amit bogárkaki teának hívnak. Hasonló a koncepciója a kopi luwak kávéhoz, de mégis más. 

Ha még nem próbáltuk a bogárkakis teát, akkor talán érdemes lenne adni neki egy esélyt. Ne gondoljunk rá úgy, mint valami undorító dologra, hanem inkább mint egy kulináris lehetőségre! Egyszer élünk, kár lenne kihagyni!

(Forrás: Hello Tea Cup, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top