Aktuális

A világ legdrágább ételei

Az új kenyér ünnepe után felmerülhet bennünk a kérdés, ha extrémen gazdagok lennénk, akkor a mindennapi kenyér helyett milyen ételek – és legfőképp mennyiért – kerülhetnének az asztalunkra? A legdrágább élelmiszerek listáját böngészve van pár ötletünk.

1. A sáfrány fűszer tulajdonképpen az arra alkalmas sáfrányvirágok szárított bibéje, amelynek termesztése és begyűjtése is időigényes és fáradságos munka. Körülbelül 45 dkg szárított sáfrányhoz egy egész futballpályányi területet kell leszüretelni. Ez megmagyarázza, miért van kilogrammja 1100 és 11 000 dollár (177 100 és 1 771 000 forint) között.

2. Ha drága kaviárt szeretnénk kenni a pirítósunkra, akkor válasszunk orániai almas kaviárt (az „almas” szó oroszul gyémántot jelent). Ez egy ritka halfajtából származik, amelynek nőstényei csak 20-30 évesen válnak ivaréretté. Ez aztán nem könnyíti meg a halászok dolgát, talán pont ezért kerül kilogrammja 5000 dollárba (805 000 forint).

3. Nem hiányozhat a sorból a piemonti fehér szarvasgomba, amelynek ára 2000 és 4000 dollár/kg körül mozog, de tavaly egy árverésen 330 000 dollárért (azaz több mint 5 millió forintért) talált gazdára 1,5 kg ínyencség.

4. Ha azt gondoljuk, a sült krumpli az olcsó ételek közé tartozik, akkor tévedünk. A francia La Bonotte fajtából évente csak 100 tonnát ültetnek el Noirmounter szigetén, ahol a földeket tengeri hínárral trágyázzák. 500 euróért (118 000 forint) már hozzájuthatunk egy kiló különleges pityókához.

5. A világ legdrágább szendvicséből egy falat is drága lenne. A háromemeletes, különleges csirkehússal, tojással, fehér szarvasgombával megrakott Essen Platinum Club szendvics majdnem 200 dollárba, azaz 32 600 forintba kerül.

6. Ugyanígy akkor is elkerekedne a szemünk, ha a pizzafutár 8300 eurós (majdnem 2 millió forintos) pizzával állítana a házhoz. Olaszországban ez nem lehetetlen: a 20 centiméter átmérőjű tészta feltétje kaviár, homár és Rémy Martin Louis XIII konyak.

7. Ha méregdrága desszertre vágyunk, akkor sem kell sokáig keresgélnünk. Manhattan egyik legdrágább étterme 2004-ben elnyerte a legdrágább desszertnek járó Guinness-rekorder címet. Az öt gombóc különleges vaníliafagylaltból, 23 karátos ehető aranylevelekből és a világ legdrágább csokoládéjából összeállított kehely ára 1000 dollár (161 000 forint) volt.

8. Desszert után jöhet a kávé, de csakis a Kopi Luwak, amely az indonéziai Szumátráról származik. Különlegességét a gyártási folyamat adja. Az ott élő cibetmacskaféle elfogyasztja a nyers kávét, de pazarló módon csak a héját emészti meg, a kávészemeket kiüríti. Ezeket gyűjtik be a világ legdrágább kávéjához, amelyből egy csésze gőzölgő eszpresszó ára minimum 50 dollár.

9. Koccintani 31 000 forintos pezsgővel is lehet. A Perrier Jouet Belle Epoque Blanc válogatott szőlőszemekből készül, és kézzel festett üvegbe töltik.

10. Ha mégis inkább exkluzív koktélra vágyunk, akkor válasszuk a Diamonds-Are-Forever elnevezésű 11 000 eurós (potom 2 és fél millió forintos) italt, amelynek egyetlen különlegessége, hogy az olívabogyót gyémánt helyettesíti.

 
Étel.lap.hu »
Kaviar.lap.hu »
Szarvasgomba.lap.hu »
Fűszer.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top