nlc.hu
Gasztro

Étterembezárások 2023

Naponta 5 vendéglátóhely zárt be 2023 első felében

Megugrottak az éttermek, büfék költségei, miközben visszaesett a kereslet.

Sorra zárnak be a vendéglátóhelyek, a covid óta eltűnt a 15 százalékuk – számolt be az RTL Híradó. A KSH friss adatai alapján naponta 5 vendéglátóhely húzta le a rolót Magyarországon az idei első félévben, mintegy 968-cal csökkent a vendéglátóhelyek száma. Büfék, éttermek, kávézók és cukrászdák zártak be, azaz tovább zsugorodott a vendéglátóipar a koronavírus-járvány előtti évhez, 2019-hez képest.

„Eltűnt 6500 vállalkozás ebből a szegmensből. Ez 15 százalékos csökkenés, ami nagyon jelentős” – hangsúlyozta Szász Péter, a Portfolio.hu vezető elemzője. 

A Szállodák és Éttermek Szövetsége viszont úgy számol, országos átlagban idén újra elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet a vendégforgalom. Drágult az alapanyag, nőtt a bérköltség és megugrottak a rezsiszámlák is. „Az a vendéglátóhely, amely nem tudta ezzel párhuzamosan annyiban növelni a forgalmát, akár több vendéggel, akár magasabb árakkal vagy ennek a szorzójával, ott bizony mínuszba ment át a forgalom, és a hosszú távon a mínusznál az történik, hogy úgy dönt a tulajdonos vagy üzemeltető, hogy be kell zárni az egységet” – mutatott rá Flesch Tamás elnök.

Legutóbb Budapest legjobb francia étterme zárt be, pedig a Petrus egy valódi üde színfolt volt Pest vendéglátásában. A pandémia időszakában és azután is érezhető volt a megingás, bizonytalan nyitvatartással, hetekig-hónapig tartó bezárási periódusokkal. A séf és tulajdonos Feke Zoltánra jellemző volt, hogy ez idő alatt is gyakran járt ki Franciaországba, ahol mindig tanult és új inspirációkkal tért haza. Most azt tervezi, hogy a balatoni kis birtokán, Ábrahámhegyen lakáséttermet nyit.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top