nlc.hu
Gasztro

Girland és csengettyű: retró karácsonyi szokások

6 retró karácsonyi szokás, ami reméljük, nem megy ki végleg a divatból

Műfenyő, lucfenyő vagy ezüstfenyő? Csúcsdísz? Egyszínű gömbök vagy csillogó tarkaság?

Minden évben új karácsonyfa- és dekorációs trendek hódítanak. Megjelentek itthon is a hófehér műfenyők és a monokróm, minimalista díszítések, sőt angolszász mintára a karácsonykor kiakasztott zoknik is. Mindeközben él és virul a régi stílus is: a sokféle színben pompázó, csillogó retró karácsonyfák és ünnepi díszítések.

Öt olyan karácsonyi dekorelemet vettünk elő, ami mindenkiben nosztalgiát kelthet, aki a ’70-es, ’80-as, ’90-es években volt gyerek. Lehet, hogy ezek szépen lassan teljesen kimennek a divatból, és feledésbe merülnek, de az is lehet, hogy egy kis szünet után újra reneszánszukat élik majd. Lássuk!

Csillogó girland

A karácsonyfán körbetekeredő girlandot manapság nem túl divatos. Tény, hogy az arany, ezüst vagy rózsaszínes díszítmény kissé művi benyomást kelt, és a külleme olykor az üvegtisztító kefére emlékeztet, de sokunk számára a csillogó hernyó a fa körül épp annyira a karácsonyfa éke, akár a fények vagy a csúcsdísz! 

Karácsony, 1947

Karácsony, 1947 / Fotó: Fortepan

Habcsókok a karácsonyfán

Amikor még a töredéke sem létezett a mai édességfelhozatalnak, igazán felértékelődött az olyan finomságok szerepe, mint a habcsókoké. Ma már tucatnyi menőbb édességet be tudunk szerezni tíz perc alatt, de egykor a karácsonyfa egyik legfőbb éke és nassolnivaló is volt. A mindössze tojásfehérjéből és cukorból álló édesség persze ma is dívik, sőt az elegáns pavlova alapja is ez. Habcsókkarikákat és szívecskéket a karácsonyfákra!

Kislányok, karácsony, 1954

Kislányok, karácsony, 1954 / Fotó: Fortepan, adományozó: Hontvári Judit

Csengettyűzés

Talán még emlékszünk rá, amikor még nem ment a nagyképernyős tévé, nem pittyegtek és világítottak a tabletek és telefonok, micsoda hatása volt egykor a csengettyűszónak. Jelezte, ha jött a Jézuska (vagy angyalka), és csengettyűs díszek is helyet kaphattak a fán. Minden karácsonykor kisebb stressz volt rájönni, hogy előző évben hová raktuk el a csúcsdíszt és a csengettyűt. És érkezhettek is az ajándékok…

1950, Nagy Imre későbbi miniszterelnök az unokájával

1950, Nagy Imre későbbi miniszterelnök az unokájával / Fotó: Fortepan, adományozó: Jánosi Katalin

Kisvasút karácsonyra

A kisvasút soha nem fog eltűnni a köztudatból és az otthonokból, és ma is megvannak a gyűjtői. Ma már azonban olyan konkurenciát kapott a játékok özönében, hogy nosztalgiával gondolunk vissza az egykor leginkább nagyrabecsült ajándékra: a legókorszak előtt a karácsonyfa körül keringő kisvonat maga volt a varázslat.

1962 karácsonya, Papnövelde (Eötvös Loránd) utca 8., III. emeleti lakás

1962 karácsonya, Papnövelde (Eötvös Loránd) utca 8., III. emeleti lakás / Fotó: Fortepan, adományozó: Nagy Gyula

Csillagszórózás

Megannyi karácsonyfa, rosszabb esetben helyiség vagy lakás égett le egykor a karácsonyfákra tűzött csillagszórók miatt. Nem csoda, a szikrázó pálcáktól nem volt túl messze a gyúlékony faanyag… Ma már természetes, hogy a fényforrást izzók vagy ledsorok adják, így nem csillagszórókkal kell felfényesítenünk a fát. De elővigyázatosan használva, a kezünkben tartva igenis pazar látványt nyújt a sercegő csillagszóró, nem igaz?

Egy németjuhász is van a képen! Karácsonyi társaság, 1959

Egy németjuhász is van a képen! Karácsony, 1959 / Fotó: Mészáros Zoltán fortepan_44985(1)

Szaloncukrok a karácsonyfán

A szaloncukor immár közel kétszáz éve a magyar karácsonyi hagyományok része, jöhet bármilyen édességdömping, nem megy ki a divatból. Sok családban azonban már tálcára, tányérra kerül, és nem lógatják fel a karácsonyfa ágaira befűzött cérnán vagy kis fémakasztón. Pedig a cukrokat ki kell csenni a papírból, majd visszacsomagolni úgy, mintha benne lenne. Így az igazi a karácsony!

Sok hasonlóan menő ajándékot kívánunk karácsonyra, mint az alábbi robot több mint negyven évvel ezelőttről.

Karácsony, 1982

Karácsony, 1982 / Fotó: Fortepan, adományozó: Kis Péter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top