nlc.hu
Gasztro

Ünnepekre fel: így előzzük meg a túlevést

Ünnepekre fel: így előzzük meg a túlevést

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk reggeltől estig tömni magunkba a bejglit és társait, aminek aztán a legtöbb esetben puffadás, gyomorégés, gyomorrontás a következménye. Mondjuk, hogy kerüld el a túlevést!

„Nah, még egy szeletet a diós bejgliből” – ismerős, igaz? A túlevés gyakori probléma, ami komolyan megterheli az emésztőrendszert. Következménye lehet hányinger, hányás, hasmenés, gyomorégés, puffadás. Ha nem szeretnél az ünnepek alatt a kanapén jajgatni a hasi fájdalomtól, akkor fogadd meg a következő tanácsokat!

Le a telefonokkal, és egyéb zavaró tényezőkkel!

Evés közben csak az evésre koncentrálj. Ne nézz tévét, ne böngéssz a neten, csak egyél, nyugodtan. A falatokat rágd meg alaposan. Ezzel a módszerrel elkerülhető a túlevés.  

Nem kell lemondani minden finom falatról!

A szakemberek szerint egyik diéta sem hatásos, ami mindent megtilt, mert ekkor a diétázó úgy érezheti, hogy meg van fosztva minden jótól, ami aztán falási rohamhoz vezethet. Tartsd a diétát, de engedj meg magadnak csaló napot is. Így megteremtheted az egyensúlyt.

Lásd el a tested egészséges, tápláló ételekkel, de közben add meg magadnak azt a szabadságot, hogy egyszer-egyszer finomakat is ehess.  

Kajakóma ellen

Fotó: Getty Images

Csökkentsd a stresszt!

A stressz túlevéshez vezethet, ezért fontos megtalálni a módját, hogyan tudod csökkenteni a stressz mennyiségét a mindennapi életében.

A krónikus stressz megemeli a kortizol szintjét, egy olyan hormont, amely növeli az étvágyat. Tanulmányok kimutatták, hogy a stressz túlevéshez, fokozott éhségérzethez, falási rohamokhoz, és súlygyarapodáshoz vezethet.

Stabilizáld a vércukorszinted!

A fehér kenyér, sütemények, édességek és más magas glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása valószínűleg megugrasztja a vércukorszintet, ami majd gyorsan le is csökken.

Ez a gyors vércukor-ingadozás is túlevéshez vezethet. Törekedj a változatos étrendre!

Kerüljenek ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag ételek az asztalra. Ha nem szeretnél lemondani a finom falatokról, akkor próbáljunk meg a különféle húsokhoz legalább egészséges köretet választani.

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú diétát fogyasztanak, kevésbé éheznek 3-4 órával étkezés után, és idővel többet fogynak, mint azok, akik magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú étrendet követnek.

Ha egészséges zsírokat, például avokádót, dióféléket, magvakat és olívaolajat adsz az étrendedhez, akkor csökkentheted a túlevést. Cukros italok helyett víz!

A cukros italok fogyasztása súlygyarapodást idézhet elő, és növelheti bizonyos betegségek, például a cukorbetegség kockázatát is. Az ünnepi időszakban amúgy is hajlamosak vagyunk megfeledkezni a vízfogyasztásról, helyette az üdítőitalok és gyümölcslevek kerülnek előtérbe, pedig a víz segíti az emésztőrendszer egészséges működését.

Próbálj felállni a kanapéról!

Egy óriási lakoma után, amikor üldöz a kajakóma és csak a kanapéig látsz, nehéz bárminemű mozgásra gondolni, pedig egy könnyed, 15 perces séta segít abban, hogy az emésztés normál keretek között történjen, és a puffadás ellen is remek megoldás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top