nlc.hu
Gasztro
3 egészséges és finom „mentes" desszert sütés nélkül

3 garantáltan finom, „mentes” édesség, amihez a sütőt sem kell bekapcsolnod

Ha van „mentesen” étkező vagy diétázó a családban, hálás lesz, hogy gondoltatok rá az ünnepi asztalnál!

Bejgli előtt, bejgli után, sokaknak pedig bejgli helyett igazán jól jönnek az egészséges édességek az ünnepeken. Az alábbi három desszert elkészítéséhez ráadásul sütő sem szükséges.

Több oka lehet, hogy nem a fehérlisztes cukorsokkra szavazunk karácsonykor. Diktálhatja orvos által javasolt étrend a tej, liszt (glutén), tojás, szója vagy hozzáadott cukor kerülését, és persze szabad választásunkból is dönthetünk emellett. Sokan az alakjukra akarnak vigyázni így, vagy egészségmegőrző céllal igyekeznek a „clean eating” elveinek megfelelően természetes összetevőkre kicserélni a feldolgozott élelmiszereket.

Bármi is legyen a motivációnk, három olyan receptet hoztunk, ami teljes értékű ízeket és élvezetet ígér. Ezek az édességek egész biztosan nem lesznek a karácsonyi asztal lesajnált, diétás ételei. Sőt!

Krémes csokis pite roppanós gránátalmamagokkal

Legalább fél nappal tálalás előtt kezdjük el készíteni ezt a nyers vegán pitét, hogy legyen ideje összeállni a hűtőben. Erre azért van szükség, mert sem lisztet, sem tojást, sütőport és más megszokott alapanyagokat nem használunk a „tésztához”.

Csupa teljes tápértékű és egészséges, nyers hozzávalóból dolgozunk, egyedül a csokoládé feldolgozott élelmiszer benne. Ebből is egy általunk preferált, magas kakaótartalmú keserűcsokoládét válasszunk. Pazar kis csokis desszertet készíthetünk cukrásztudás nélkül is!

Krémes csokis pite roppanós gránátalmamagokkal

Pihe-puha krémmel tojás, tej és tejszín nélkül / Fotó: Nikolay_Donetsk Getty ImagesKrémes csokis pite roppanós gránátalmamagokkal / Fotó: Nikolay_Donetsk Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

  • 20 dkg dió (megtisztítva)
  • 10 dkg aszalt datolya
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál juharszirup (vagy tetszés szerinti szirup)
Krémes csokis pite roppanós gránátalmamagokkal

Van benne kakaó! / Fotó: Nikolay_Donetsk Getty Images

A csokikrémhez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 csapott evőkanál kakaó
  • Egy 400 ml kókusztejkonzerv (zsíros kókusztejjel) fele
  • 1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 csipet só

A tetejére:

  • Negyed gránátalma magjai

Elkészítése:

  • Áztassuk elő a mazsolát 30 perc alatt. Csepegtessük le.
  • Késes aprítógépbe tesszük a tésztaréteget helyettesítő pitealaphoz a hozzávalókat. Először felaprítjuk a diót és az aszalt gyümölcsöket, majd bekavarjuk a sziruppal. Ha nincsen aprítógépünk, késsel is elvégezhetjük ezt a műveletet. Jól dolgozzuk össze a masszát!
  • Egy 24 cm átmérőjű piteformát kibélelünk frissentartó fóliával.
  • Tésztaalapszerűen beleegyengetjük a masszát, és spatulával (vagy kanállal) elsimítjuk.
  • A legjobb, ha kap egy-két órát a hűtőben, hogy megdermedjen.
  • Vízgőz felett az összetört étcsokoládét melegíteni kezdjük. Ha felolvadt, hozzáadjuk a hűtőből kivett, még hideg kókusztejkonzerv tetejéről kikanalazott, zsíros részt.
  • Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kakaóport, a vaníliát és a sót, majd lehúzzuk a tűzről.
  • A legvégén adagoljuk hozzá az útifűmaghéjat, ami megdagad, ezért innen mindenképpen gyorsan dolgozzunk.
  • Kenjük meg a csokikrémmel a pitealapot. Egyengessük el simára vagy hagyjuk rusztikusan.
  • Mehet be a hűtőbe minimum 5 órára!
  • Tálalás előtt vágjuk fel a gránátalmát, és szórjuk meg a magjaival tetszés szerinti mennyiségben a pitét. A megmaradt gránátalmamagokat le is fagyaszthatjuk!

Chiapuding áfonyacsíkokkal

Az aprócska aztékzsályamagok, ismertebb nevükön chiamagok csak a közelmúltban jelentek meg a hazai gasztronómiában. Az izgalmas dél-amerikai alapanyag immár nem csak az egészségtudatosan táplálkozók nagy kedvence, reggelizőkben és éttermek desszertlapjain is feltűnt az elmúlt években.

A magok nedvesség hatására megdagadnak és nyákossá válik a külsejük, ezért különleges pudingalapanyagként szolgálnak. Hihetetlenül egészséges (érdemes utánaolvasni), ráadásul sokan kifejezetten ezen tulajdonságai miatt készítenek turmixokat és édességeket aztékzsályamagokból. Pudingra fel!

Ribizlis chiapuding

Csak sétapálca-nyalóka nélkül cukormentes! Ribizlis chiapuding / Fotó: sveta_zarzamora, Getty Images

Hozzávalók:

  • 80 g fagyasztott ribizli
  • 5 evőkanál chiamag
  • 5 dl mandulatej, kókusztej (nem a kókusztejszín) vagy más növényi tej
  • 6 teáskanál juharszirup vagy agavészirup (ízlés szerint csökkenthetünk-növelhetünk az adagon)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 csipet só

Elkészítés:

  • A tejbe beleszórjuk a magokat.
  • A szirupot, a vaníliát és sót hozzáadjuk, összekeverjük, és ne hagyjuk magára, mert összeragadnak! Hideg tejben nehézkesebb a folyamat, mint langyos vagy meleg tejben, de ne forraljuk!
  • Közben vegyük elő a fagyasztott ribizlit a mélyhűtőből.
  • Néhány órára tegyük hűtőbe, de lehetőleg ne éjszakára, mert hűtés közben jó, ha néhány alkalommal átkevergetjük. A magok ezalatt megdagadnak, és pudingossá válik a desszertünk állaga.
  • A kiengedett ribizliből vegyünk ki néhány egész, ép szemet díszítésnek, a többit botmixerrel turmixoljuk le. Ha túl sűrű, adjunk hozzá pár teáskanál vizet vagy még jobb, ha a ribizli kieresztett levét.
  • A pudinggá dagadt chiamagkeveréket adagoljuk ki négy-hat pohárba vagy tálkába olyan formában, hogy mutatós legyen benne a ribizlikrém. Ha ügyesek vagyunk, játszhatunk a ferde ribizlikrém-csíkokkal a pudingban. Ha biztosra akarunk menni, maradjunk a vízszintes csíkozásnál!
  • A szép ribizliszemekkel díszítsük a pudingokat.

Körtepite vaníliakrémmel

Ha sok volt már a csokiból, a mákos és diós ízekből és persze a rengeteg cukorból, kellemesen üdítő lehet ez a körtés desszert a karácsonyi traktában. Minden alapanyaga kétségbevonhatatlanul egészséges, és a kellemetlen teltségérzet is elmarad.

Ha megszerettük a receptet, szabadon improvizálhatunk is utána. Nagyon finom, ha almával készítjük, a fűszerpárja ekkor viszont a fahéj és a szerecsendió keveréke legyen.

Körtepite vaníliakrémmel

Sütőformában van a pite, de nem kell megsütnünk / Fotó: AndreyCherkasov, Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

  • 20 dkg mandula (meghámozva)
  • 15 dkg aszalt datolya
  • 2 evőkanál juharszirup (vagy tetszés szerinti szirup)

A krémhez:

  • 30 g kesudió
  • 0,3 dl víz
  • 2 evőkanál juharszirup (vagy tetszés szerinti szirup)
  • 1 púpozott teáskanál útifűmaghéj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 2 nagy vagy 3 közepes körte a kedvenc fajtánkból
  • Negyed citrom leve

Elkészítése:

  • Néhány órára beáztatjuk a mandulát. Leöntjük róla aztán az áztatóvizet, de dolgozhatunk vele nedvesen.
  • Késes aprítógépbe tesszük a tésztaréteget helyettesítő pitealaphoz a hozzávalókat. Először felaprítjuk a mandulát és az aszalt datolyát, majd bekavarjuk a sziruppal. Ha nincsen aprítógépünk, késsel is elvégezhetjük ezt a műveletet. Jól dolgozzuk össze a masszát!
  • Egy 24 cm átmérőjű piteformát kibélelünk frissentartó fóliával.
  • Tésztaalapszerűen beleegyengetjük a masszát, és spatulával (vagy kanállal) elsimítjuk.
  • A legjobb, ha kap egy-két órát a hűtőben, hogy megdermedjen.
  • A kesudiót összeturmixoljuk a vízzel, a vaníliával, a szerecsendióval és a sóval. Fontos, hogy hosszan turmixoljuk, hogy selymesen krémes állagot kapjunk.
  • Ezután belekeverjük az útifűmaghéjat, ami megdagad, ezért innen mindenképpen gyorsan dolgozzunk.
  • Kenjük meg a vaníliás krémmel a pitealapot. Egyengessük el simára vagy hagyjuk rusztikusan.
  • Mehet be a hűtőbe minimum 5 órára!
  • Tálalás előtt mossuk meg alaposan, és vágjuk fel hosszanti, vékony szeletekre a körtéket, és helyezzük őket tetszés szerinti mennyiségben a pitére. Akár egy, akár több rétegben is rakhatjuk a körteszeleteket.
  • Negyed citrom levével csepegtessük meg a szeleteket, hogy ne barnuljanak be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top