Bejgli előtt, bejgli után, sokaknak pedig bejgli helyett igazán jól jönnek az egészséges édességek az ünnepeken. Az alábbi három desszert elkészítéséhez ráadásul sütő sem szükséges.
Több oka lehet, hogy nem a fehérlisztes cukorsokkra szavazunk karácsonykor. Diktálhatja orvos által javasolt étrend a tej, liszt (glutén), tojás, szója vagy hozzáadott cukor kerülését, és persze szabad választásunkból is dönthetünk emellett. Sokan az alakjukra akarnak vigyázni így, vagy egészségmegőrző céllal igyekeznek a „clean eating” elveinek megfelelően természetes összetevőkre kicserélni a feldolgozott élelmiszereket.
Bármi is legyen a motivációnk, három olyan receptet hoztunk, ami teljes értékű ízeket és élvezetet ígér. Ezek az édességek egész biztosan nem lesznek a karácsonyi asztal lesajnált, diétás ételei. Sőt!
Krémes csokis pite roppanós gránátalmamagokkal
Legalább fél nappal tálalás előtt kezdjük el készíteni ezt a nyers vegán pitét, hogy legyen ideje összeállni a hűtőben. Erre azért van szükség, mert sem lisztet, sem tojást, sütőport és más megszokott alapanyagokat nem használunk a „tésztához”.
Csupa teljes tápértékű és egészséges, nyers hozzávalóból dolgozunk, egyedül a csokoládé feldolgozott élelmiszer benne. Ebből is egy általunk preferált, magas kakaótartalmú keserűcsokoládét válasszunk. Pazar kis csokis desszertet készíthetünk cukrásztudás nélkül is!
Hozzávalók:
A „tésztaréteghez”:
- 20 dkg dió (megtisztítva)
- 10 dkg aszalt datolya
- 5 dkg mazsola
- 2 evőkanál juharszirup (vagy tetszés szerinti szirup)
A csokikrémhez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 csapott evőkanál kakaó
- Egy 400 ml kókusztejkonzerv (zsíros kókusztejjel) fele
- 1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 csipet só
A tetejére:
- Negyed gránátalma magjai
Elkészítése:
- Áztassuk elő a mazsolát 30 perc alatt. Csepegtessük le.
- Késes aprítógépbe tesszük a tésztaréteget helyettesítő pitealaphoz a hozzávalókat. Először felaprítjuk a diót és az aszalt gyümölcsöket, majd bekavarjuk a sziruppal. Ha nincsen aprítógépünk, késsel is elvégezhetjük ezt a műveletet. Jól dolgozzuk össze a masszát!
- Egy 24 cm átmérőjű piteformát kibélelünk frissentartó fóliával.
- Tésztaalapszerűen beleegyengetjük a masszát, és spatulával (vagy kanállal) elsimítjuk.
- A legjobb, ha kap egy-két órát a hűtőben, hogy megdermedjen.
- Vízgőz felett az összetört étcsokoládét melegíteni kezdjük. Ha felolvadt, hozzáadjuk a hűtőből kivett, még hideg kókusztejkonzerv tetejéről kikanalazott, zsíros részt.
- Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kakaóport, a vaníliát és a sót, majd lehúzzuk a tűzről.
- A legvégén adagoljuk hozzá az útifűmaghéjat, ami megdagad, ezért innen mindenképpen gyorsan dolgozzunk.
- Kenjük meg a csokikrémmel a pitealapot. Egyengessük el simára vagy hagyjuk rusztikusan.
- Mehet be a hűtőbe minimum 5 órára!
- Tálalás előtt vágjuk fel a gránátalmát, és szórjuk meg a magjaival tetszés szerinti mennyiségben a pitét. A megmaradt gránátalmamagokat le is fagyaszthatjuk!
Chiapuding áfonyacsíkokkal
Az aprócska aztékzsályamagok, ismertebb nevükön chiamagok csak a közelmúltban jelentek meg a hazai gasztronómiában. Az izgalmas dél-amerikai alapanyag immár nem csak az egészségtudatosan táplálkozók nagy kedvence, reggelizőkben és éttermek desszertlapjain is feltűnt az elmúlt években.
A magok nedvesség hatására megdagadnak és nyákossá válik a külsejük, ezért különleges pudingalapanyagként szolgálnak. Hihetetlenül egészséges (érdemes utánaolvasni), ráadásul sokan kifejezetten ezen tulajdonságai miatt készítenek turmixokat és édességeket aztékzsályamagokból. Pudingra fel!
Hozzávalók:
- 80 g fagyasztott ribizli
- 5 evőkanál chiamag
- 5 dl mandulatej, kókusztej (nem a kókusztejszín) vagy más növényi tej
- 6 teáskanál juharszirup vagy agavészirup (ízlés szerint csökkenthetünk-növelhetünk az adagon)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 csipet só
Elkészítés:
- A tejbe beleszórjuk a magokat.
- A szirupot, a vaníliát és sót hozzáadjuk, összekeverjük, és ne hagyjuk magára, mert összeragadnak! Hideg tejben nehézkesebb a folyamat, mint langyos vagy meleg tejben, de ne forraljuk!
- Közben vegyük elő a fagyasztott ribizlit a mélyhűtőből.
- Néhány órára tegyük hűtőbe, de lehetőleg ne éjszakára, mert hűtés közben jó, ha néhány alkalommal átkevergetjük. A magok ezalatt megdagadnak, és pudingossá válik a desszertünk állaga.
- A kiengedett ribizliből vegyünk ki néhány egész, ép szemet díszítésnek, a többit botmixerrel turmixoljuk le. Ha túl sűrű, adjunk hozzá pár teáskanál vizet vagy még jobb, ha a ribizli kieresztett levét.
- A pudinggá dagadt chiamagkeveréket adagoljuk ki négy-hat pohárba vagy tálkába olyan formában, hogy mutatós legyen benne a ribizlikrém. Ha ügyesek vagyunk, játszhatunk a ferde ribizlikrém-csíkokkal a pudingban. Ha biztosra akarunk menni, maradjunk a vízszintes csíkozásnál!
- A szép ribizliszemekkel díszítsük a pudingokat.
Körtepite vaníliakrémmel
Ha sok volt már a csokiból, a mákos és diós ízekből és persze a rengeteg cukorból, kellemesen üdítő lehet ez a körtés desszert a karácsonyi traktában. Minden alapanyaga kétségbevonhatatlanul egészséges, és a kellemetlen teltségérzet is elmarad.
Ha megszerettük a receptet, szabadon improvizálhatunk is utána. Nagyon finom, ha almával készítjük, a fűszerpárja ekkor viszont a fahéj és a szerecsendió keveréke legyen.
Hozzávalók:
A „tésztaréteghez”:
- 20 dkg mandula (meghámozva)
- 15 dkg aszalt datolya
- 2 evőkanál juharszirup (vagy tetszés szerinti szirup)
A krémhez:
- 30 g kesudió
- 0,3 dl víz
- 2 evőkanál juharszirup (vagy tetszés szerinti szirup)
- 1 púpozott teáskanál útifűmaghéj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 csipet só
A tetejére:
- 2 nagy vagy 3 közepes körte a kedvenc fajtánkból
- Negyed citrom leve
Elkészítése:
- Néhány órára beáztatjuk a mandulát. Leöntjük róla aztán az áztatóvizet, de dolgozhatunk vele nedvesen.
- Késes aprítógépbe tesszük a tésztaréteget helyettesítő pitealaphoz a hozzávalókat. Először felaprítjuk a mandulát és az aszalt datolyát, majd bekavarjuk a sziruppal. Ha nincsen aprítógépünk, késsel is elvégezhetjük ezt a műveletet. Jól dolgozzuk össze a masszát!
- Egy 24 cm átmérőjű piteformát kibélelünk frissentartó fóliával.
- Tésztaalapszerűen beleegyengetjük a masszát, és spatulával (vagy kanállal) elsimítjuk.
- A legjobb, ha kap egy-két órát a hűtőben, hogy megdermedjen.
- A kesudiót összeturmixoljuk a vízzel, a vaníliával, a szerecsendióval és a sóval. Fontos, hogy hosszan turmixoljuk, hogy selymesen krémes állagot kapjunk.
- Ezután belekeverjük az útifűmaghéjat, ami megdagad, ezért innen mindenképpen gyorsan dolgozzunk.
- Kenjük meg a vaníliás krémmel a pitealapot. Egyengessük el simára vagy hagyjuk rusztikusan.
- Mehet be a hűtőbe minimum 5 órára!
- Tálalás előtt mossuk meg alaposan, és vágjuk fel hosszanti, vékony szeletekre a körtéket, és helyezzük őket tetszés szerinti mennyiségben a pitére. Akár egy, akár több rétegben is rakhatjuk a körteszeleteket.
- Negyed citrom levével csepegtessük meg a szeleteket, hogy ne barnuljanak be.