Akár lefagyasztjuk, akár a hűtőben tároljuk, a vaj is megtud romlani, de nem olyan gyorsan, mint ahogy azt gondolnánk (nyilván ez függ a megfelelő tárolástól is).
A vaj 80%-ban zsírokat tartalmaz, és a baktériumok ilyen mennyiségű zsíron nehezebben hatolnak át. De ettől függetlenül, egy idő után elkezdenek lebomlani ezek a baktériumok.
„Idővel (amikor hőnek, fénynek és oxigénnek van kitéve a vaj) a zsírban lévő részecskék elkezdenek lebomlani, és mellékízeket és aromákat hoznak létre. Ezt a folyamatot lassítja a vaj hűtése, és az is, ha jól be van csomagolva. Általában a hűtőben tárolt vaj egy-három hónapig, míg a fagyasztóban tárolt vaj egy évig is eláll” – mondja Michael Laiskonis, a Kulináris Oktatási Intézet szakácsa.
Hogyan állapítható meg, hogy a vaj megromlott-e?
Laiskonis azt javasolja, hogy a vaj illata és íze szolgáljon útmutatóként annak megállapításához, hogy megromlott-e: „A savanyú íz vagy mellékíz gyakori jelzés, akárcsak az elszíneződés, vagy a penészgombák megjelenése. Mindig azt javaslom, ha valaki kételkedik a vaj minőségében, akkor legjobb kidobni” – mondja a szakértő.
Hogyan tároljuk a vajat a hűtőszekrényben?
A vaj gyakran szivacsként működik, és még hűtve is képes magába szívni a közelében tárolt élelmiszerek ízeit és aromáit, ezért érdemes légmentesen lezárni.
A korábban lefagyasztott (és megfelelően felolvasztott) vajat ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a hagyományos, hűtött vajat.
„Csakúgy, mint a hűtőszekrényben való tárolásnál, a fagyasztásnál is vigyázni kell az oxidáció és az íz átvitelének elkerülésére, ennek érdekében pedig a jó csomagolás kulcsfontosságú” – teszi hozzá Laiskonis.
„Amikor szeretnénk felhasználni a lefagyasztott vajat, tegyük be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy lassan kiolvadjon. Vagy próbáljunk meg egy sodrófával összetörni kisebb darabokra” – javasolja Dorie Greenspan, a sütimester. A mikrohullámú sütő nem ajánlott, mivel egyenetlenül olvasztja fel a vajat.
Az USDA Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrző Szolgálata szerint semmi baj nem történik, ha a vajat egy éjszakán át a konyhapulton hagyjuk, így elég puha lesz ahhoz, hogy másnap reggel könnyen kenhető lesz. Ha azonban a vajat több napig szobahőmérsékleten hagyjuk, az íze avassá válhat.