
A tükörtojás elkészítése egyszerű, azonban nincs annál rosszabb, mint amikor a sárgája szétfolyik sütés közben, vagy amikor a végeredmény gumiszerű állag lesz, mert túl sok olajjal és vajjal sütöttük. Egy szakács szerint mindezt kiküszöbölhető, ha olaj vagy vaj helyett kevés vizet használunk.
„Felfedeztem, hogy akad egy másik módszer. Úgy hívják, hogy gőzben sütés. Mindenféle étellel meg lehet csinálni, de én a tükörtojáshoz szeretem a legjobban. Egyfajta keveréke a buggyantásnak és a sütésnek” – magyarázza a séf.
Az eljárás furcsán hangozhat, de mégis remekül működik. Leginkább azért, mert a legtöbb ember túl sok olajat és vajat használ tükörtojás készítésekor, ezáltal jóval nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy zsíros, odaégett lesz a megsült tojás.
Sokan azzal is tönkreteszik a tükörtojást, hogy megpróbálják megfordítani annak érdekében, hogy a teteje is megsüljön. Így a tojás könnyen szétesik fordítás közben, ha pedig mégis sikerül, akkor nagy az esély rá, hogy túlsül a sárgája.
A serpenyőben lévő víz azonban gőzt termel, mely fedő alatt finoman és kíméletesen süti meg a tojást, így megmarad a zamata és megfelelő lesz az állaga is.
Így készítsd el a tökéletes tükörtojást
Amire szükséged lesz:
- Egy teáskanál víz
- Egy tojás
- Egy serpenyő fedővel
- Főzőspray
Így készítsd el:
- Közepes lángon melegítsd fel a serpenyőt. Fújd be kevés főzőspray-vel, majd üsd fel a tojást egy kis tálba. Ha ugyanis először tálba öntöd, jóval könnyebb kihalászni belőle az esetleg beleesett héjdarabkákat.
- Miután a serpenyő felmelegedett, gyorsan öntsd a tojást a tálból a serpenyőbe.
- Süsd a tojást egy percig, amíg fehéredni kezd, de még nem szilárdul meg.
- Ezután önts egy teáskanál vizet a serpenyő szélére, vedd lejjebb a hőt és tedd rá a serpenyőre a fedőt.
- Süsd a tojást további egy percig, majd vedd le róla a fedőt, és már tálalhatod is.