![](https://nlc.hu/uploads/2025/02/demi.jpg)
Aki valaha már jobban belemélyült a sütés-főzésbe, biztosan találkozott már a helyzettel, hogy egy-egy fél tojás feleslegesen megmaradt a konyhai műveletek során. Egyes esetekben ez lehet akár öt-hat vagy még több tojássárgája vagy -fehérje is, amit eszünkbe sem jut kidobni, ugye?
Bár ez a probléma leginkább a sütést érinti – nem kizárólag. Közkedvelt étel például a tatár bifsztek, amibe csak tojássárgája kerül, egyszóval érdemes tisztában lenni vele, mit kezdhetünk a tojás megmaradt felével.
![Tatár bifsztek](https://nlc.hu/uploads/2023/12/gettyimages-491889248-1024x683.jpg)
A tatár bifsztekben nem csak a húst esszük nyersen, hanem a tojássárgáját is / Fotó: c8501089, Getty Images
Ha nincs kedvünk tovább sütni, tartósítsuk!
Nem mindig életszerű, hogy a megmaradt élelmiszer felett belefogunk egy idő- és energiaigényes új étel elkészítésébe. Ilyenkor a mélyhűtő a barátunk.
- A tojásfehérjét keverés nélkül, egyben töltsük formába (jégkockatartóba vagy szilikonformába), és ha megdermedt, adagoljuk át zárható szájú fagyasztózacskóba.
- A tojássárgáját viszont lágyan el kell keverni, hogy az eredeti félgömb állagát elveszítse. Viszont ne verjük fel habosra, hogy ne keletkezzenek benne légbuborékok. Csupán az a cél, hogy folyékony legyen. Ezután ugyanúgy járjunk el, mint a fehérje esetében.
- Ha egyben szeretnénk tojást fagyasztani, mindenképpen keverjük össze a sárgáját a fehérjével, de szintén ne habosra, hogy ne keletkezzenek benne légbuborékok. Ugyanúgy fagyaszthatjuk, mint a fentieket.
![Tojásfehérjék és -sárgáják](https://nlc.hu/uploads/2023/12/candice-bell-getty-images-1702985827-1024x683.jpg)
A feltört tojások sárgája legfeljebb 2 napig, a fehérjék maximum 3-4 napig állnak el a hűtőben / Fotó: Candice Bell, Getty Images
Maradékból új étel
A legjobb, ha frissen, azonnal fel tudjuk használni a tojás megmaradt részét egy másik ételben. Egy jó karácsonyi tojáslikőr készítésekor azonnal felszabadulhatott fél tucat tojásfehérje, akárcsak az angolkrém vagy cukrászkrém, illetve a már említett tatár bifsztek esetén.
Ha pedig az elmúlt hetekben éppen karácsonyi habcsókot, elegáns pavlovát vagy macaront készítettünk, tojássárgáink maradnak. Íme, 5+5 recept, ha feldolgoznánk a megmaradt fél tojásokat.
![Crème brûlée](https://nlc.hu/uploads/2023/12/gettyimages-1346359200-1024x683.jpg)
Kemény karamelltetővel, alatta krémesen, sok tojássárgával / crème brûlée / Fotó: Leonhard Kraisser, Getty Images
5 recept a megmaradt tojásfehérje felhasználására:
A pavlova egy csoda. Készítsd el Belső Olga kiváló receptje alapján!
Borbás Marcsi kókuszcsókja ráadásul egyszerű is. Íme, a receptje!
A tökéletes macaronhoz nem hiába kell grammra kimérni a tojásfehérjét. Pontos mennyiségekkel fog csak sikerülni!
Az amaretti kekszet Belső Olga kétféle recept szerint is elkészítette, és ki is értékelte. Érdemes elolvasni!
Ezt a habcsókot csokicseppek teszik izgalmassá. A habcsók nem csak az ünnepek édessége, készítsd el velünk!
![Csokis habcsók](https://nlc.hu/uploads/2023/12/gettyimages-1830548417-1024x695.jpg)
Szépséges és légies: csokis habcsók / Fotó: Tatiana Volgutova, Getty Images
5 recept a megmaradt tojássárgája felhasználására:
A cukrászkrém a sütemények egyik alapkrémje. Tovább a crème pâtissière receptjére!
Egy csupa csoki lávasüti vagy brownie mellé télen is jólesik egy finom házi vaníliafagylalt. Négy tojássárgája is kell a recepthez!
Már az élénk sárga színe is árulkodik, tovább a crème brûlée receptjére.
A világ legfinomabb sütikrémje pisztáciából, ami nem kevesebb, mint hat sárgáját tartalmaz. Tovább a pisztáciakrém receptjére!
A házi tojáslikőr mennyei. Ha nem hiszed, próbáld ki! Íme, a videós receptje.