nlc.hu
Gasztro

Fűszerek helyes tárolása

Nincs aromája a fűszereidnek? Eddig rosszul tároltad őket!

Ahhoz, hogy a fűszerek jellegzetes aromája megmaradjon, nem mindegy, hogy tárolod őket.

Semmi íze, aromája már a fűszereidnek? Akkor valószínűleg rosszul tároltad őket. Például, ha a felbontás után az eredeti csomagolásban hagyod és a sütő feletti polcon tárolod, máris hibáztál! De nézzük is tovább!

Fűszerek megfelelő tárolása

(Fotó: Getty Images)

A fűszereknek nem tesz jót a napfény és a hő

A napfény és a hő hatására a fűszerek aromái károsodnak, a színük is kifakulhat, az ízük pedig teljesen eltűnhet. A legjobb, ha sötét, hűvös helyen tárolod őket, ahol nem éri a napfény. Ez lehet a konyhaszekrény de a kamra is. Tovább megőrzik fénytől védett helyen a frissességüket, aromájukat.

Nem mindegy, hogyan tárolod!

A levegő páratartalma rontja a fűszerek minőségét, de akár be is csomósodhatnak. Ezért is fontos, hogy légmentesen zárjuk le őket. A megvásárolt fűszert ne hagyjuk a zacskóban, hanem lehetőség szerint fűszertartókba öntsük át őket. A szakértők az üveg fűszertartókat részesítik előnyben, mivel a műanyag könnyedén megtartja a szagokat. Ha a fűszereket mégis zacskókban tartod, akkor figyelj arra, hogy hermetikusan le legyenek zárva.

Tévhit a hűtőben való tárolás!

Igazából csak városi legenda, hogy a fűszereket a hűtőben vagy a fagyasztóban kell tartani, mert ott tovább megőrzik az aromájukat. Könnyedén bajt jelenthet a lecsapódó pára a hűtőben, amitől aztán összecsomósodhat a fűszer, és dobhatod is ki.

Minél előbb használd fel!

Hogy a fűszerek mindig frissek legyenek, és finom ízt adjanak az adott ételnek, akkor mindig csak annyit vegyél belőle, amire épp szükséged van, vagy belátható időn belül felhasználod. Teljesen felesleges felhalmozni.  

A szakemberek szerint az őrölt fűszerek 6-12 hónapig tarthatók el, amíg az egész, szemes fűszerek pár évig is elállnak – persze, ha megfelelő körülmények között vannak tárolva. Ha egy fűszernek alig érezhető az illata vagy már ki is fakult, inkább dobd ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top