Ha túlsóztad a levest, ne ess pánikba. A túlsózott leves gyakori konyhai hiba, még a profiknál is. Nem, nem kell kínhalált halni egy tál elsózott levestől, van néhány egyszerű trükk, amivel még menthető az étel.
Készítsd többet az elsózott ételből!
Ha a főzés elején észreveszed, hogy sikerült elsóznod a levest, még javíthatsz a problémán. Ilyenkor az a megoldás, hogy többet készítesz belőle!
„A legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az, ha több levest készítünk – mondja Matt Krimsky séf, a Genuine Foods vezető igazgatója. – A teljes térfogat növelésével csökken a só összmennyisége.”
Hígítsd fel a levest!
A matek egyszerű: elsóztad? Akkor öntsd fel alaplével, és hagyd lassú tűzön főni. Ha az alapléhez sűrítőanyagot, például lisztet vagy kukoricakeményítőt adsz, amelyet előzetesen elkeversz vízzel, egy olyan keveréket kapsz, amivel bármilyen leves felhígítható. A leves ettől gyorsabban visszanyeri állagát, a sűrítőanyag pedig felszívja a só egy részét.
Alternatív megoldásként hígítsd fel a levest tejszínnel, tejjel, és közben mindig kóstold meg.
Adj hozzá krumplit!
„Ha nem tudsz több levest főzni vagy hígítani, próbálkozz nyers burgonya hozzáadásával. Segít kinyerni egy kis sót a levesből” – mondja Krimsky. Ehhez adj a forrásban lévő leveshez egy egész meghámozott burgonyát, és hagyd főni körülbelül 20 percig. Ezután vedd ki a burgonyát a levesedből, ha megfőtt, és magába szívta a só egy részét.
Hogyan lehet megakadályozni a leves túlsózását?
Annak érdekében, hogy a leves ne legyen túl sós, Krimsky azt javasolja, hogy óvatosan, lépésről lépésre fűszerezz, és folyamatosan kóstolj.
- Nem kell az összes sót egyszerre hozzáadni – különösen azért, mert miután hozzáadtad, nem lehet kiszedni.
- Ügyelj minden olyan összetevőre, amit a leveshez adsz, és amelyekben már van só, például babkonzerv, konzerv paradicsom, fagyasztott zöldségek, sós vízben főtt tészta stb. Ezek sósabbá teszik a levest főzés közben!
- Ne hagyd, hogy a leves agresszíven felforrjon. „Míg a redukció fokozza az ízeket a koncentrálással, a sótartalmat is fokozza” – mondja Krimsky. Tartsd a levest forráspont alatt, és hagyd az edényt lefedve vagy részben lefedve, hogy visszatartsa a gőzt.