nlc.hu
Gasztro

A mangó nem csak a rák ellen veszi fel a harcot

A gyümölcs, ami nem csak a rák kockázatát csökkenti

A tanulmányok ennek a gyümölcsnek a tápanyagait számos egészségügyi előnnyel kapcsolják össze, mint például az immunrendszer erősítése és az emésztőrendszer egészségének megőrzése. A gyümölcsben található néhány polifenol pedig csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Mondjuk, melyik gyümölcsről van szó!

A szóban forgó gyümölcs pedig nem más, mint a mangó, ami Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos, és az emberiség több mint 4000 éve termeszti. A mangónak több száz fajtája létezik, mindegyiknek megvan a maga jellegzetes íze, alakja, mérete és színe.

Mangó jótékony hatása

Fotó: Getty Images

Mi mindenre jó a mangó?

Tele van tápanyagokkal

A mangó kedvelt gyümölcs, de nemcsak azért, mert finom, hanem azért is, mert nagyon tápláló. Mindössze 1 csésze (165 gramm) friss mangó biztosítja a C-vitamin napi ajánlott beviteli mennyiségének 67%-át. Ez a vízben oldódó vitamin segíti az immunrendszer megfelelő működését, a vas felszívódását, és elősegíti a sejtnövekedést. A mangó emellett kiváló réz és folsav forrás is, amelyek különösen fontos tápanyagok a terhesség alatt, mivel támogatják a magzat egészséges növekedését és fejlődését.

Alacsony kalóriatartalmú

A mangó másik előnye, hogy alacsony a kalóriatartalma. Egy csésze (165 gramm) friss mangó kevesebb mint 100 kalóriát tartalmaz.

Tele van hasznos növényi vegyületekkel

A mangó tele van polifenolokkal, amelyek olyan növényi vegyületek, amelyek antioxidánsként védik a szervezetet. A polifenolok közül a mangóban is megtalálható mangiferint „szuper antioxidánsnak” is nevezik. Állatkísérletek támasztják alá, hogy a mangiferin ellensúlyozhatja a rákkal, cukorbetegséggel és egyéb betegségekkel kapcsolatos szabadgyök-károsodást. Immunerősítő tápanyagokat tartalmaz

A mangó jó forrása az immunerősítő tápanyagoknak

Egy csésze (165 gramm) mangó biztosítja a napi A-vitamin-szükséglet 10%-át, valamint a napi C-vitamin-szükséglet közel 75%-át.

Támogatja a szív egészségét

A mangó olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a szív egészségét. Például tartalmaz magnéziumot és káliumot, amelyek segítenek fenntartani az egészséges véráramlást. Ezek a tápanyagok segítik az erek ellazulását, és csökkentik a vérnyomást.

Segíthet csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát

A mangónak magas a polifenoltartalma, amelyek rákellenes hatással bírhatnak. A polifenolok védelmet nyújthatnak az oxidatív stressznek nevezett káros folyamat ellen, amely számos ráktípushoz kapcsolódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top