nlc.hu
Gasztro

Ennyi mindenre tudod felhasználni a konyhasót

Ennyi mindenre tudod felhasználni a konyhasót

A konyhaszekrényedben megbúvó konyhasónak több haszna van, mint az ételek feltuningolása.

Az Apartment Therapy összegyűjtötte, mi mindenre lehet használni a konyhasót azonfelül, hogy az ételeket ízesíted vele.

Vörösborfolt eltávolítása

Ha kiöntötted a vörösbort asztalra/szőnyegre/ruhádra, akkor érdemes gyorsan tenni valamit. Amíg még nedves a szövet, tegyél rá bőségesen sót, ami segíteni fog, hogy kijöjjön a szőnyeg szálaiból a bor.

Öntöttvas serpenyők tisztítása

A só az öntöttvas tárgyak tisztítására is bevethető. Tegyél egy marék sót a serpenyőbe, adj hozzá egy kevés vizet, hogy pasztát képezzen, majd körkörös mozdulatokkal oszlasd szét egy konyharuhával.

Halszag ellen

Ha a főzés vagy evés után halszagú lesz a kezed, a só segíthet. Márts bele egy citromgerezdet, majd dörzsöld át vele a kezed, végül pedig öblítsd le vízzel. Ennyi az egész.

Konyhasó felhasználása

Fotó: Getty Images

Tisztítsd vele a vasalót

Szórj sót egy papírra, majd menj át rajta vasalóval. Ha megvagy, várd meg, amíg kihűl a készülék, majd töröld le egy ruhával. Meglásd, csodaszép lesz a vasalód talpa.

Vázák tisztítása 

Töltsd meg a vázát meleg vízzel, adj hozzá egyharmad csészényi sót, és hagyd hatni öt percig. Ha letelt az idő, zárd le a tetejét, forgasd meg, aztán öblítsd tisztára. Minden lerakódást el fog távolítani a sós oldat, és a vázád olyan lesz, mint új korában.

Izzadságfoltok eltávolítása

Négy teáskanálnyi sót egy liter forró vízben oldj fel, és márts bele egy szivacsot. Ezzel már le tudod törölgetni az izzadságfoltokat. Miután lekezelted a foltot, mosd ki a ruhát.

Tudtad? A tengeri só valamiért egészségesebb sóként van jelen a köztudatban, mint az asztali só, de az az igazság, hogy a tengeri só és a konyhasó alapvető tápértéke megegyezik. Az asztali só és a legtöbb tengeri só is körülbelül 40 százaléknyi nátriumot tartalmaz a súlyához képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top